MotoNews.pl

Dom - prawa i obowiązki właściciela

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
W najbliższym czasie wraz z rodzina przeprowadzam się do kupionego domu wolnostojącego i stąd moje pytania do osób , które orientują się w tych tematach , mieszkają w domach lub zajmują się podobna tematyka np. w pracy. Ja całe życie mieszkałem w bloku i nie interesowałem się takimi tematami , a nie chciałbym być czymś niemiło zaskoczony , stąd prośba o fachową pomoc.

1. Czy musze mieć podpisaną umowę na wywóz nieczystości (śmieci i scieki) z jakąs firma czy wystarczy jak będę miał rachunki , ze taka czynność miała miejsce. Chodzi mi o to , ze np. dzwonie do jakiejś firmy i oni mi zabierają smieci , wystawiają rachunek , i czy to starczy?
2. Kto może sprawdzać takie rachunki bądź umowy jak wyżej?
3. Czy Straz Miejska może wejść na teren mojej posesji , jeśli ja nie będę wyrażał zgody na ich wejście , a oni np. będą chceieli wejśc i sprawdzić czy pies ma szczepienie? Czy mogę im kazać czekac na chodniku przed furtka?
4. Jak wyżej tylko z policją?
5. Jakie są obowiązki dotyczące terenu przed posesja czyli trawnika i chodnika przed ogrodzeniem , tzn czy trzeba go sprzątac , kosić itp.?
6. Co jeszcze może mnie spotkac , o czym warto wiedziec itp.?

W miare mozliwości prosiłbym o podanie jakiegos przepisu gdzie można coś na ten temat znaleźć.
Z góry dziekuje.

tak na szybko:

- musisz miec podpisana umowe na wywoz smieci, moze to sprawdzic policja badz straz miejska/gminna

- przed posesja musisz odsniezyc jesli masz np. chodnik tam... reszte co najwyzej zawieraja warunki zagospodarowania przestrzennego

Cytat:
2008-08-12 18:20:47, Buba030 pisze:
1.Czy musze mieć podpisaną umowę na wywóz nieczystości

Tak.

Cytat:
3.Czy Straz Miejska może wejść na teren mojej posesji , jeśli ja nie będę wyrażał zgody na ich wejście, a oni np. będą chceieli wejśc i sprawdzić czy pies ma szczepienie? Czy mogę im kazać czekac na chodniku przed furtka?

Wejść nie może jeśli ich nie wpuścisz.

Cytat:
4.Jak wyżej tylko z policją?

j.w.

Cytat:
tzn czy trzeba go sprzątac , kosić itp.?

Jeśli jest chodnik to musisz go odśnieżać. Jeśli trawa to niech se rośnie.

Sprostowanie do nieczystości:
- musisz mieć umowę na wywóz śmieci z uwzględnieniem odpadów do recyklingu
- na ścieki wystarczą rachunki

Reszta się zgadza.

Cytat:
2008-08-12 19:32:28, slawekk pisze:
Sprostowanie do nieczystości: - musisz mieć umowę na wywóz śmieci z uwzględnieniem odpadów do recyklingu

Zależy od gminy. W Łolkushu jest recykling (bezpłatnie wywożą plastik, szkło, papier), ale nieobowiązkowy, a u brata na wsi recyklingu nie ma żadnego. Jeden pojemnik na śmieci i tyle.

Cytat:
- na ścieki wystarczą rachunki

Albo nic jak się ma oczyszczalnię.

Dzięki wszystkim za informacje.
Dowiedziałęm się już ze w Płocku recykling nie jest obowiązkowy , chociaż sugerowany ze względu na ekologie.
Pozostałe rzeczy tak jak piszecie.
Mam jeszcze jedno pytanie odnoście filtrów do wody. Woda była badana i zadnych nieprawidłowości nie wykazała , jest to woda ze studni. Czy warto zakładać jakies filtry , np. narurowe i tak profilaktycznie filtrowac czy dac sobie spokój?
Nadmienie tylko ,ze mam troje dzieci , jedno bardzo małe (2 miesiące).
Jeśli filtry to czy polecacie jakieś konkretne firmy i jakie ewentualnie wkłady filtracyjne zastosowć?

Kwestie - zapytania zawarte na poczatku Twojego postu, reguluje "Regulamin porządkowy lub regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy xxxx...."

Jest to akt prawa miejscowego, który każda gmina powinna mieć uchwalony. Wszystkie kwestie o które pytasz i nie tylko - powinny być w nim wyjaśnione. Jak gmina jest "porządna" to taki regulamin powinien być możliwy do wglądu/ściągnięcia z jej strony internetowej.

Innym ciekawym do poczytania aktem prawnym jest "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Dz.U. 2002/75/690

np. tutaj - KLIK

Po drodze była nowelizacja w 2003 i 2004r ...ale nic istotnego z punktu widzenia "spokoju mieszkania Kowalskiego" tam nie ma.

Przy okazji ubezpieczania domu warto dorzucić dosłownie "parę groszy" i ubezpieczyć się z tytułu OC za szkody wyrządzone innym osobom lub szkody powstałej w wyniku zdarzeń losowych.... np:

- jeżeli nie odśniezysz chodnika i ktoś sobie złamie nogę - jesteś ubezpieczony,
- jeżeli ktoś sobie złamie nogę na chodniku ...odśnieżonym lub skórce od banana - też jesteś ubezpieczony,
- jeżeli wichura złamie Twoje drzewo, które przewróci się sąsiadowi na jego SEL 600 - też jesteś ubezpieczony i możesz jemu pokazać

A poza konkursem ...witaj w klubie właścicieli nieruchomości

Pozostaje jeszcze zaopatrzyć sie w jakieś UZI i ...masz prawo strzelać bez ostrzeżenia jak ktoś niepowołany zbliży sie zbtynio do Twojej nieruchomości

Cytat:
2008-08-13 12:31:44, Buba030 pisze:
Dzięki wszystkim za informacje. Dowiedziałęm się już ze w Płocku recykling nie jest obowiązkowy , chociaż sugerowany ze względu na ekologie.

A co z tego będziesz miał? U mnie na wsi odbiór plastiku, szkła, papieru jest gratis - czyli X kg/m3 mniej w pojemniku na płatną resztę. Jak nic to niech się bujają.

Cytat:
Jeśli filtry to czy polecacie jakieś konkretne firmy i jakie ewentualnie wkłady filtracyjne zastosowć?

Najlepsze są te najprostsze - np.Brity po 50 zł za dzbanek (3 filtry gratis) + 18 zł za wkład. Weź pod uwagę to, że dziecko Twe za 2-3 lata będzie żłopało wodę z kranu jak się spoci/zmęczy więc ukrywanie go przed naturalnym środowiskiem za dobre dla zdrowia nie jest.
Aha... polecam wybudowanie basenu - świetna sprawa!!!

Cytat:
2008-08-13 14:11:00, piotr_ek pisze:
Aha... polecam wybudowanie basenu - świetna sprawa!!!

A właśnie, jak to jest z basenem?
Potrzeba jakieś zezwolenia?

Cytat:
2008-08-13 14:39:53, kisztan pisze:
A właśnie, jak to jest z basenem? Potrzeba jakieś zezwolenia?

Nie. Z wyjątkiem prądu (wyższe obciążenie dla grzałki - oczywiście jeśli ją chcesz posiadać) to żadne pozwolenie nie jest potrzebne. Do wyboru są baseny wkopane i wystawione - wystawiony to koszt ok 30-40 tys zł.

Cytat:
2008-08-12 18:20:47, Buba030 pisze:
5. Jakie są obowiązki dotyczące terenu przed posesja czyli trawnika i chodnika przed ogrodzeniem , tzn czy trzeba go sprzątac , kosić itp.?

Tutaj jest problematyczna sprawa gdyż z reguły jakby co to policja albo straż wiejska przywali Ci mandat za to, że chodnika nie odśnieżyłeś albo jest oblodzony i nie posypany niczym jednakże z lektury prawa budowlanego i ustaw powiązanych nie wynika, że to właśnie na Tobie leży ten obowiązek. Masz działkę ogrodzoną i to co na niej za płotem masz to o to dbasz bądź jesteś odpowiedzialny, ale chodnik nie leży na Twoim terenie mimo, że jest przez Twoją działką (a nie domem). Takim to sposobem osoba, która nabędzie działkę tylko po to żeby ją kupić dla zysku i po jakimś czasie sprzedać musiałaby oczyszczać nie swój chodnik dla przykładu codziennie w zimie choć może mieszkać od tej działki nawet tysiąc kilometrów.
Jest niby ustawa o czystości i porządkach gminnych, która mi nakazuje sprzątać chodnik JEŻELI PRZYLEGA ON BEZPOŚREDNIO DO DZIAŁKI, ale z jej treści wynika, że można sobie wszystko co na chodniku zwalić na ulicę i to już gmina niech się martwi o wywóz całego tego syfu. Co jeśli między chodnikiem a działką jest np. 10 centymetrowy pas zieleni??
Prawo budowlane zaś mówi, iż właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany zapewnić bezpiecznie użytkowanie obiektu w razie wystąpienia czynników zewnętrznych. Skoro więc gmina jest właścicielem drogi i chodnika to ona winna go sprzątać.

[ wiadomość edytowana przez: the_undertaker dnia 2008-08-13 20:51:25 ]

Cytat:
2008-08-13 14:39:53, kisztan pisze:
A właśnie, jak to jest z basenem? Potrzeba jakieś zezwolenia?

Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 15 prawa budowlanego budowa przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2 nie wymaga pozwolenia na budowę, lecz podlega jedynie zgłoszeniu właściwemu organowi w trybie art. 30 prawa budowlanego. Zgłoszenia należy jednak dokonać co najmniej na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem robót.

Poza tym ...proponuję nie ładować się w baseny stacjonarne bo to drogi interes. Obecnie można kupić baseny dmuchano-wyporowe o poj. 15000 l za 1000zł.
...Minie sezon, wylewasz wodę, zwijasz basen - masz spokój i miejsce na działce do następnego roku

Cytat:
2008-08-13 20:26:30, nawigator5 pisze:
Minie sezon, wylewasz wodę, zwijasz basen - masz spokój i miejsce na działce do następnego roku

A w basenie stacjonarnym - minie sezon, ładujesz właściwe prochy, upuszczasz wodę poniżej poziomu filtracji i czekasz do wiosny. Potem dolewasz wodę i jest dobrze!

...Może i racja, tylko, że taki basen stacjonarny to poważna inwestycja i kosztowna ...ktoś napisał, że 30-40 tys zł (nie wiem)

W basenie wyporowym za 15000 - 18000 l za ok. 1000zł też się nieźle wymoczysz.

Wydać 1000zł a 40000zł robi różnicę.

30 tys kosztował znajomego basen naziemny (nie wkopany). Koszty obejmują sprzęt:
- 20 cm zbrojoną wylewkę
- basen
- drewnianą obudowę+gadżety (drabinka, lampki itp)
- system filtracji i ogrzewania wody
- doprowadzenie i odprowadzenie wody i prądu
- montaż
Dodatkowym kosztem jest woda - jakieś 30m3.

Znalazłem w internecie Regulamin utrzymnia czystości w gminie Płock i jest dokłądnie tak jak pisaliście.
Poza tym chodnik musze odśnieżac i oczyszczać według tego regulaminu i powinieniem mieć podpisaną umowę na wywóz śmieci i odbiór szamba.
Dziękuję wszystkim za pomoc , jak zwykle na tym forum można liczyc na konkretne odpowiedzi

Cytat:
2008-08-14 19:06:59, Buba030 pisze:
jak zwykle na tym forum można liczyc na konkretne odpowiedzi

I to w każdym temacie - od medycyny zaczynając, poprzez prawo, a na budowlance kończąc.