Gdzie jest czujnik cisnienia oleju Carina II?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie swieci mi sie kontrolka oleju jak przekrecam kluczyk przed uruchomieniem silnika. Zarowka jest okej.

Wiek ktos gdzie jest zlokalizowany czujnik cisnienia oleju? Ja go nie moge zlokalizowac. W instrukcji naprawy pisze ze kolo filtra oleju ale tam nic nie ma z kabelkiem ;(

Carina II, 1.6 16V 1989r.

Dzieki

Z Reguły Toyota pcha czujniki na końcu magistrali olejowej czyli jakiś górny rant głowicy. Czujnik jest nieduży na jednym kabelku.

Czy w mojej też tak jest ?
Mam podobny problem.

Cytat:
2008-09-10 11:44:32, BabciaEwa pisze:
Czy w mojej też tak jest ? Mam podobny problem.

Czujnik jest z tyłu, pod kolektorem wydechowym. Też 1 przewód. Lepiej zajrzeć od spodu samochodu

MisiekII,

dzięki za podpowiedź, ale jak z tyłu jak kolektor wydechowy jest z przodu auta?? Pod kolektorem wydechowym jest filtr oleju - to gdzies tam w okolicy??

Pozdro

Cytat:
2008-09-13 17:31:36, luquas pisze:
MisiekII, dzięki za podpowiedź, ale jak z tyłu jak kolektor wydechowy jest z przodu auta?? Pod kolektorem wydechowym jest filtr oleju - to gdzies tam w okolicy?? Pozdro

luquas - to było do BabciEwy czyli do silnika diesla. U Ciebie nie wiem jak jest ale na pewno ktoś podpowie.

Pozdrawiam

W Cari II 1.6 czujnik oleju jest z przodu silnika po lewej stronie (patrzac od przodu auta) w okolicach alternatora, jest tam dosc ciezki dostep (znajduje sie we wglebieniu, pod lapa trzymajaca chyba wlasnie alternator). Czujnik jest w bloku silnika i zapina sie na niego jeden kabelek z taka wsuwka.

Dzieki Piotr!

Znalazlem chyba... czy ten czujnik wyglada jak śruba z wielkim łbem? Zaden kabelek mi z niego nie wychodzi ale podejrzewam że jest po prostu urwany dlatego kontrolka nie dziala.

Czy kabelek który idzie do czujnika jest żółto-czarny i wychodzi z wiazki głównej idacej do alternatora?

Dzieki za pomoc! Pozdro!

Luk

Dokladnie tak wyglada taka duza sruba z mosiezna koncowka a jezeli chodzi o przewod to napisze pozniej bo musze sprawdzic - ale raczej tak bo podczas grzebania przy alternatorze zawsze sie odczepial od czujnika i ciezko bylo go zalozyc z powrotem - pozdrowionka.