Problem z rozrusznikiem [126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otóż "mam taki problem" :
nie moge odpalić od czasu do czasu auta jeśli jest na światłach , problem ten był niewielki dopóki to dziś wogóle nawet bez świateł nie chciał zapalic , czy to automat rozrusznika ???
zauważyłem że śruba na którą przykręca sie kable wysokiego napięcia rusza sie przy automacie tak jakby była oberwana

zaznaczam że wszystkie styki są przeczyszczone !!!
szczotki wymienione
i nic tylko cyk i koniec

Cytat:
zauważyłem że śruba na którą przykręca sie kable wysokiego napięcia rusza sie przy automacie tak jakby była oberwana

no to chyba sam sobie odpowiedziales na pytanie. sprobuj unieruchomic (bo z pewnoscia nie ma latac) i moze problem zniknie.

mialem kiedys podobna sytuacje, z ta roznica ze nic sie nie ruszalo i na pozor bylo ok. dopiero jak ruszylem automatem, rozkruszyl sie ze starosci

Nie wiem jak jest roznica w rozruszniku w maluchu a kancie.
Ale sprawdz jak wyglada komutator, jest czysty ? bez rys ? nie ma na nim zadnego osadu. Automat masz sprawny ?

jak bym wiedział to bym nie pytał ;d
co to jest komutator ???

takie miedziane kółeczko pod szczotkami

wszystko ok zostało to sprawdzone przy wymianie szczotek

wlasnie mam ten sam problem wytargalem rozrusznik z auta wymienilem szczotki tulejki auto mat mialem ze starego malca zalozylem i kupa. U mnie na 99% jest to kwestia elektryki.
A automat sprawdzisz w taki sposob ze jedna osoba niech ci proboje odpalic a ty wejdz pod auto tam gdzie masz rozrusznik i nasluchuj czy jest jakies cykniecie. jesli jest automat 100% sprawny.

tia cyknięcie jest aż przygasają kontrolki ale pytałem elektryka i mówi że na 100% automat

jesli przygasaja kontrolki to wydaje mi sie ze jakies zwarcie sie gdzies robi. ale madrzejszy od elektryka zapewne nie jestem...

P.S jak krecisz to przygasaja ci tylko kontrolki a rozrusznik nic nie rusza? nie kreci?

[ wiadomość edytowana przez: Chopper dnia 2003-07-25 13:31:18 ]

a nie bendix złotko ?

bendix to niebedzie napewno...

nie nie rusz tylko cyk i lekko przygasają nie wiem już sam co ja widze

Cytat:
2003-07-25 13:32:33, lukaszc pisze:
nie nie rusz tylko cyk i lekko przygasają nie wiem już sam co ja widze

Ja miałem takie objawy jak bendix dał ciała...

Lukaszc mialem to samo tez robil tylko "cyk" i kontrolki przygasaly a rozrusznik mialem caly robiony u mechanika i problem byl w tym ze kabel ten groby ktory idzie do rozrusznika prosto od akumulatora byl zasniedzialy i przerdzewialy zaraz za ta koncowka "uchem" ktore sie przykreca do rozrusznika a nie bylo tego widac bo byl w otulinie plastikowej oprocz tego ze kabel jest w otulinie z tworzywa i jak to wygialem to sie wszystko posypalo wiec u mnie to byl problem glownego kabla pradu do rozrusznika

ja u siebie zauważyłem to i niepodobało mi sie że końcówka z gwintem przy automacie jest jakby oberwana bo sie rusz i to daje na 100% ciała sam już nie wiem dziś jeździłem i jest ok pali na światłach bez nich itd

Qrcze mam malutki problem z zapalaniem mojego malacza:wkladam kluczyk, przekrecam i tylko slychac wycie rozrusznika i nic sie nie dzieje (nie pali wogole)co zrobic??Prosze pomozcie!

prawdopodobnie padl ci automat w rozruszniku, odpowiedzialny za wysowanie bendiksa. musisz wyjac rozrusznik i podlaczyc do napiecia 12V i zodaczyc, czy wyrzuca ci bendiks czy nie. jesli nie wiesz juz co jest grane.
zycze powodzenia i jak najmniejszych kosztow naprawy.
-----------pozdrawiam--------------

Mam pytanie:zna ktos adres stronki na ktorej mozna znalezc szczegóły budowy rozrusznika malucha?albo adres stronki gdzie jest zamieszczony instrukcja do malucha?Jesli mialby ktos ktorąś z tych rzeczy na kompie czy mógłby mi wyslac na email?Jeśli nie to gdzie takie rzeczy moge dostać?(najlepiej bezpłatnie)

kolega jest tu pierwszy raz, więc nie wie że tematy nazywa się tak, żeby wiadomo było o co chodzi.. tym razem poprawiam

ja mam skan starego typu rozrusznika, tego na linkę..
ROZRUSZNIK 126p

Książka też jest dobra!!