[prawie motoryzacja] 5,7L V8 Small Block inaczej....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
silnik legenda wiec w sumie ciezko sie nie pochwalic jak sie cos takiego dłubie... zacząłem dzisiaj o 20.00, po 2,5h o dziwo w pojedynke, majac pierwszy raz doczynienia z taka lodzia silnik juz był wyjęty.

co za silnik? zaadaptowany do zadań wodnych silnik V8 typu Small Block o pojemnosci 5,7 litra. Producentem w tym wypadku jest Mercruiser, silnik w wersji Alpha One o mocy 250KM, wolnossący, na pojedynczym, 4 gardzielowym gaźniku.

Niestety wystąpił jakiś unfal i 5 tłok dość głośno sobie stuka, więc trzeba zobaczyć co i jak. Stawiałem na urwaną ścianę tłoka, ale po wstępnych oględzinach od spodu nic takiego nie widać... zobaczymy jutro.

Foty:

Łódź zrobiona przez firmę Regal Boats. Model bodajże 2450, ok 7-8 metrów długości

a tu bohater akcji, jeszcze w komorze:

a tu już na łańcuchu:

ze względu na masę silnika i liczbę dostępnych rąk do pracy trzeba było sobie jakoś poradzić:

po wyjęciu:

bardzo wygodny sposób naprawy silnika, polecam

jutro dalsze foty z rozbiórki i diagnostyki

i trza dodac ze jest to standardowy silnik w tego typu lodziach..
w dodatku widze przestarzaly i jeszcze na gazniku zadna rewelacja. pojemnosc typowa normalne plywanie na strudze zaczyna sie od jakies 3.8 l to takie minimum...
generalnie im wiecej momentu tym lepiej + 30% straty mocy na strudze

jakbys takiego zapodal z 2 superchargerami to by bylo na co patrzec

jakby tam chcial na fajne strugi luknac ....
klik 1

klik 2

klik 3

klik 3

i najlepsze na koniec... maly kjs na hmm kaluzy....

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2008-08-02 00:28:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2008-08-02 00:28:44 ]

usterka zlokalizowana foty nieco pozniej....powiem tylko, ze bedzie to wlasciciela sporo kosztowac

to lepsze od samochodów

zbierał ma łódkę

no i przyszła pora na obiecane foty:

gdzies kolo 6.30 zacząłem rozbierać silnik w poszukiwaniu zrodla usterki
kolektory wydechowe:

po sprawdzeniu ze teoria o urwanej scianie tloka jest bledna przyszla kolej na panewki, ktore mniej lub bardziej dojechane, wszystkie okazaly sie cale:

idąc za ciosem:

w środku wyglada "prawie" jak fiatowska OHVka

no i wreszcie pierwsza głowica:

a kto mi powie czemu jeden tłok taki czysty:

?

a no i tu przechodzimy do sedna sprawy:
po 1.

po 2.

po 3.

a w zasadzie w odwrotnej kolejnosci, ale to nie ma znaczenia

no i wreszcie rzut oka na tłok:

ktos chyba za bardzo w palnik dawał...

no i z silnika zostało tyle:

maja niby odsylac blok i glowice zeby sprobowali to pospawac ale jakos tego nie widze, no ale moze

tyle na temat silnikow chlodzonych wodą morską...hyh

katowice podlesie ulica malwy zakład "schoen"

tam spawają zeliwo z niemiec czech słowacji i innych krajów które wiedzą o istnieniu tego zakładu

a i dodam jeszcze na podstawie tego co widziałem ze z takim głupstwem to przyjmą to z szerokim uśmiechem

[ wiadomość edytowana przez: Poramancza dnia 2008-08-02 17:38:45 ]

jak sciagnales jedna głwoice, druga tez sciagnij. Jak wydmuchalo jedna uszczelke, drugą pewnie też wkrotce wydmucha, a roboty przy drugiej masz w chwili obecnej o polowe mniej niz gdybys mial silnik zrobiony. Tak przynajmniej w firmie robimy (aso chrysler jeep dodge)

gdziekolwiek by spawali żeliwo musza mieć goły blok

ale mnie juz ten silnik w tej chwili nie interesuje. zrobilem co mialem zrobic. wiecej nie jestem w stanie chocby ze wzgledu na bariere jezykowa. reszta zalezy od wlasciciela w tej chwili.

Cytat:
2008-08-02 16:34:31, 3zeR_MDS pisze:
w środku wyglada "prawie" jak fiatowska OHVka

Fiatowska ohv w porównaniu z tym to szczyt hightech'u

roznica jest taka ze to wyciaga 250 koni a fiatowska ohvka 70 iinna sprawa ze tu moc osiagnieta jest z pojemnosci, ale tez trzeba pameitac ze jest to zajebiscie stary konstrukcyjnie silnik - pierwszy small block, ktorego konstrukcja sie prawie nie zmieniala przez kilkadziesia lat powstal w 1955 wiec troche wczesniej niz fiatowska OHVka

[ wiadomość edytowana przez: 3zeR_MDS dnia 2008-08-02 23:05:32 ]

No faktycznie przepaść wiekowa 5 lat
250 koni no fajnie, to daje 43 konie z litra a w ohv masz 50
Ale moce to sprawa drugorzędna.
Porównaj sobie ohvłkową sferyczną komorę spalania z radialnymi zaworami z tym czymś, lata świetlne różnicy.

no i ohvki tez w lodziach montuja...

bo w takiej lodzi nie potrzebujesz wysokich obrotow, wiec ohvka starcza, ryzyko ze sie rozsypie jest nizsze

Cytat:
2008-08-03 09:58:32, 3zeR_MDS pisze:
bo w takiej lodzi nie potrzebujesz wysokich obrotow, wiec ohvka starcza, ryzyko ze sie rozsypie jest nizsze

taak kurwa starcza do poplyniecia na srodek jeziora i zarzucenia wedki a potem do powrotu....

masz racje w strudze moment sie liczy.. a ohvka za duzo go nie ma wiec wychodzi na to ze w aucie pyta i w lodzi pyta...

ale za to 2.0 DOHC sie nadaje i tez jest powszechnie stosowany w home maidach

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2008-08-03 11:35:50 ]

co rozumiesz w tym momencie przez "struge" bo jesli jet boata to ja w tej chwili mowie o klasycznych lodziach ze stern drivem, a nie o jet boacie.

Do łady go !!!!!!

Cytat:
2008-08-03 11:39:17, 3zeR_MDS pisze:
co rozumiesz w tym momencie przez "struge" bo jesli jet boata to ja w tej chwili mowie o klasycznych lodziach ze stern drivem, a nie o jet boacie.

kliken machen

no to jest roznica miedzy takim czyms a zwyklym stern drivem

Cytat:
2008-08-04 16:06:45, 3zeR_MDS pisze:
no to jest roznica miedzy takim czyms a zwyklym stern drivem

no tak jest mniejsze straty mocy na przekladni..
wieksze zanurzenie
wieksza mozliwosc uszkodzenia sruby kolumny
itp itd.....