Wentylator ch³odnicy wydmuchuje powietrze

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam
Wymienia³em sprzêg³o, wahacz, termostat i p³yn w ch³odnicy. Ku mojemu zdziwieniu w mie¶cie wentylator ca³y czas pracuje, wy³±cza siê tylko na postoju(wcze¶niej tak nie mia³em). Zauwa¿y³em ¿e dmucha powietrze na zewn±trz i jestem pewien, ¿e wcze¶niej by³o odwrotnie. Mechanik umywa rêce i wysy³a mnie do elektryka. Jak mo¿na odwróciæ bieguny. Ogl±da³em wtyczkê przy samej dmuchawie, ale wstêpnie wygl±da na nierozbieraln±.

Jesli chodzi caly czas to gdzies masz kabelki zwarte lub uszkodzony termowylacznik. Co to znaczy ze dmucha na zewnatrz?

Za³±cza siê prawid³owo, tylko pracowa³ wydmuchuj±c powietrze z komory silnika. Zamieni³em kable przy wtyczce przy wentylatorze i jest dobrze. Tylko teraz terkocze . Wygl±da jakby przyciera³ o blachê przy ¶migle. Rozwi±za³ kto¶ ju¿ taki problem. Mo¿e poodginaæ?

mam ten sam problem z odwrotnie chodzacym wentylatorem... myslalem ze wtyczka jest zle zlozona ale jej nie da sie inaczej wlozyc... gdzie szukac przyczyny? bo kabli we wtyczce to raczej nikt nie odrwracal.. jest jakies miejsce w ktorym mogly zostac odwrocone kable albo jakies zlaczki? termowlacznik jest nowy i dziala poprawnie

Cytat:
2008-08-18 22:59:57, vek1986 pisze:
mam ten sam problem z odwrotnie chodzacym wentylatorem... myslalem ze wtyczka jest zle zlozona ale jej nie da sie inaczej wlozyc... gdzie szukac przyczyny? bo kabli we wtyczce to raczej nikt nie odrwracal.. jest jakies miejsce w ktorym mogly zostac odwrocone kable albo jakies zlaczki? termowlacznik jest nowy i dziala poprawnie

Poniewa¿ nikt nie podsun±³ mi lepszego pomys³u to rozebra³em wtyczkê przy dmuchawie i zamieni³em bieguny. Wszystko chodzi jak powinno, silnik szybko siê ch³odzi. Na postoju sch³odzenie trwa ok 30-40s. A jak ruszê z postoju to po kilkunastu sekundach ju¿ sie wy³±cza. Przy odwrotnej pracy, jak siê za³±czy³ to chodzi³ niemal ca³y czas. Wtyczkê mo¿na bez problemu rozebraæ i tylko zamieniæ kabelki.

tak samo zrobilem.. teraz nawet nie slychac wentylatora jak chodzi a wczesniej to sie wszyscy odwracali tak glosno bylo... ale to chyba nie jest sposob.. gdzies cos musialo nawalic ze bieguny sie odwrocily i to mnie wlasnie ciekawi

Wiecie co mi odkad mam essa dmucha wentylator nazewnatrz i w innych autach widzialem podobnie, myslalem, ze tak ma byc, jesli to prawda co mowicie to cos jest nie halo z tymi wszystkimi autami

u mnie jak wydmuchiwal powietrze to samochod sie grzal... a teraz jest wszystko cacy i o wiele ciszej chodzi