| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-06-15 11:24:52 Witam,
Od dawna wydawalo mi sie ze wentylacja w Espero jest nie do konca dopracowana. W lecie zawsze z kratek wentylacji bucha goracem, a nie mam klimy, wiec postanowilem zbadac problem. Kanal wentylacji w komorze silnika przez ktory jest zasysane powietrze nie jest izolowany. Kupilem więc w Castoramie taśmę bitumiczną do uszczelniania dachu - Soudalband czy jakoś tak, samoprzylepna pokryta folią aluminiową. Szerokość 7,5 cm (były też szersze) dł 10 metrów, cena ok. 20 zł. Okleilem nią kanał wentylacji, było z tym sporo kłopotu, bo miejsca niewiele, przeszkadza zbiornik płynu wspomagania kier. ale jakoś tego dokonałem. Efekt - w samochodzie jest znacznie ciszej, choć tego nie oczekiwalem, Dźwięk silnika jest jakiś inny, i sam wentylator ukladu wentylacji pracuje jakby ciszej. Co do temperatury powietrza plynacego z kratek - wydaje mi sie ze jest poprawa, choć może to tylko moje subiektywne odczucie. Ogólnie rzecz biorąc warto bylo, poswiecilem na operacje łącznie z testami na niepalność tej taśmy ok. 2 godzin. Tasmy zostalo sporo i poprzyklejam ją np. do blach drzwi pod tapicerką, może uzyskam jeszcze dodatkowe wyciszenie? Polecam i pozdrawiam Robert |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-06-15 11:35:11 A były większe kawałki ? Takie 50 X 30 cm ? Jak tak, to w jakich cenach ?
Wyciszenie zostawiam na sierpień |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-06-15 11:53:21 szerokość taśmy do 30 cm. http://www.soudal.pl/dekarskie/soudaband.htm |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-06-15 14:42:51 ja mam wiekszy problem, mam strasznie glsone opony, wprawdzie opony super bo BFGoodrich profiler G ale glosne jak cholera, ale temu sie chyba nie da zaradzic ??? |
FGM ESPERO 1.8 CD Waraszawa | 2003-06-15 14:48:17 Dzieki poszukam , mam nadzije ze znajde.
A taka mata to nie wplywa zle na blache? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-06-15 14:51:36
Zjeść, nie zje |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-06-16 05:27:09 A testowal juz ktos mase bitumiczna w spray'u? |
FGM ESPERO 1.8 CD Waraszawa | 2003-06-20 22:49:57 Robert, gdzie ja mam to zaizolowac, ogladalem silnik i nic nie widze. Ja mam 1.8
Nie mam zielonego pojecia co Ty oblepiles? Podpowiedz - prosze |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-06-21 16:27:39 W komorze silnika pod przednia szyba po stronie pasażera jest umieszczony wentylator dmuchawy. Tkwi on w czarnej obudowie, ktora jest jednoczesnie kanalem doprowadzajacym powietrze do wnetrza samochodu. To wlasnie ten kanal najpierw odtluscilem benzyna ekstrakcyjna i oblepilem tasmą. NIe mam aparatu, ale moze inni koledzy Ci podpowiedzą?
Do Ptaszyny: Gdzie mozna kupic taka mase bitumiczna w spraju? Bo mysle ze moznaby nią obepic to i owo... np. pod deska rozdzielcza. Ja myslalem nawet o piance poliuretanowej, ale mysle ze masa bitumiczna bylaby lepsza. Robert |
FGM ESPERO 1.8 CD Waraszawa | 2003-06-22 08:35:35 Robert dzieki, juz wiem co to jest i zrobie zdjecia jak bede to robil co by admin mogl na stronke wlepic.
Ja szukalem jakies rury,a to takie ufo duze!!!!! Robert a rzeczywiscie jest ciszej w kabinie? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-06-22 17:31:19 Czy jest ciszej?
Uwazam ze tak, ale moze to moja autosugestia? IMO dzwiek silnika jest inny, bo teraz w trasie slysze glownie skrzynię biegów, silnik stał sie cichszy... no i wentylacja pracuje jakby ciszej, ale teraz juz tego nie zauwazam, bo sie przyzwyczailem. FGM czekam na twoje spostrzezenia. |
FGM ESPERO 1.8 CD Waraszawa | 2003-06-24 19:47:33 Robert: dzieki - ja jakos nie mailem czasu sie tym zajac, ale jak tylko bede mial chwile to zabieram sie do roboty.
Juz mate kupilem Robert, a czy to nie ma wplywu na prace silniczka od wentylatora, czy mu nie bedze za cieplo zeby go nie spalic, ale z drugiej strony bedzie mial chlodniej....... ale z innej strony nie bedzie mial wentylacji.... |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-06-24 20:21:10 Teraz sobie napewno nie przypomne nazwy ale byl to jakis taki dziwny market budowlany. Sprawdze - napisze. |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2008-08-09 21:03:07 Podepnę się pod ten wątek, żeby nie zakładać nowego. U nas jest taki problem (już chyba nawet od zimy), że jest problem z wentylacją. Zimą leci chłodne poweitrze i jakoś taki mikro. Dopiero poruszanie środkowym pokrętłem pomaga. Wtedy leci zdecydowane i ciepłe powietrze. Teraz natomiast jest duszno. Z kratek to powietrze leci jakby chciało, a nie mogło. Dopiero po zabawie z pokrętłami jest lepiej, ale gdzieś na 2 godziny jazdy. Później to samo. Pomożcie czy coś się mogło zatkać czy coś już się psuje?
Dzięki i pozdrawiam! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-08-09 21:31:09
Dziwne objawy. jak kręcisz pokrętłem to zmienia się kierunek nawiewu? |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2008-08-09 22:03:14 Tak. Jest coś jakby przytkane np. liśćmi, ale nie wiem gdzie.
[ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2008-08-09 22:04:00 ] |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2008-08-09 22:14:29
8 atmosfer sprężonego powietrza wtłoczone w kratki nawiewu powinno wyjaśnić problem
|
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2008-08-11 08:59:46
...będzie przelot do samego silnika |