Wahania obrotomierza przy rozgrzanym silniku.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam Toyotę Avensis Kombi 1999 1,6 4a-fe + gaz. Problem występuje przy rozgrzanym silniku (np. po kilkudziesięciu minutach stania w korku), zarówno na benzynie jak i na gazie. Objawy:

- przy pracy na benzynie + rozgrzany silnik, gdy włączę klimatyzację wskazówka obrotomierza wahnie się do 600-700 obrotów a potem z powrotem do 900-1000 - i tak co kilka sekund (tak jakby w rytm załączającego się wentylatora od klimy).

- przy pracy na gazie wystarczy jak tylko silnik się rozgrzeje i ten sam efekt (a dodatkowo po włączeniu klimy obroty już skaczą jak oszalałe to w górę to w dół).

Wydaje mi się, że im bardziej rozgrzany silnik tym wahnięcia są częstsze i mniej skoordynowane. Klima była montowana w 2000 roku.

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem i czy ktoś zna jego rozwiązanie?

Pozdrawiam

Jak włączasz klimę, to normalne, że obroty skaczą.

Odpowiedzialny za to jest ASV, czyli zawór wpuszczający dodatkowe powietrze do kolektora ssącego, co skutkuje podaniem większej ilości paliwa, żeby silnik mógł zrównoważyć opór kompresora, a nie przygasł. Odepnij ASV, i zobacz, co się dzieje z obrotami po włączeniu klimy - wtedy będziesz wiedział po co ktoś go zamontował.

W Camry 2.2, czy bliższej Ci Cari 2.0 jest to samo, a już np Camry V6 nie ma ASV - silnik jest na tyle mocny sam z siebie, że mu klima nie wadzi

Jest jeszcze jedna opcja - nie zrozumiałem Twojego pytania, i piszę o klimie, a Ty masz po prostu silnik krokowy brudny/zepsuty

pzdr

Ale czy silnik krokowy ma wpływ na to, że przy włączonej klimie i rozgrzanym silniku obroty skaczą/falują co kilka sekund?

A poza tym to skakanie jest w dół , czyli z 800-900 do 600-700!

[ wiadomość edytowana przez: roland1984 dnia 2008-08-13 14:21:24 ]

silink krowy mniej niz niżej opisany zawór