MotoNews.pl
4 Problem z tylnim światłem przeciwmgielnym (217873/45) - PT

Problem z tylnim światłem przeciwmgielnym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może zacznę od tego że bezpiecznik sprawdziłem Na ścieżce w kloszu napięcia brak.
Przy naciśnięciu na przycisk nawet się on nie zapala. Żeby było jane o jakich kablach mówię zrobiłem fotkę poglądową. A więc napięcie przy wyłączonej stacyjce oczywiście nie pojawia się na żadnym z przewodów. Po włączeniu stacyjki do położenia "zapłon" czyli 3-go napięcie pojawia się na styku nr 2 i 8. Po wciśnięciu i przytrzymaniu wciśniętego przycisku dodatkowo na ten czas napięcie jest na styku nr 1. Czy to oznacza, że przycisk mam dobry i gdzie indziej powinienem szukać przyczyny?

Może ktoś z W-wy (najchętniej okolice woli, bemowa, pragi) zechce na chwile pożyczyć swój włącznik w celu podłączenia i sprawdzenia obwodu w moim autku?

jesli przycisk dobry, przewody ok, bezpiecznik tez, to skrzynka bezpiecznikowa - zimny lut

Popieram kolegę, napięcię widać że dochodzi, po wciśnięciu przycisku również jest zmiana (czyt. coś się dzieje bo napięcie skacze sobie po kablach ) więc obstawiam skrzynkę.
Sam miałem zaszczyt przelutować każdy lucik na niej, nie polecam - ale warto, dzięki tej operacji zaczeło mi właśnie dzialać tylne przeciwmgielne

p.s. U mnie przeciwmgielne działa tylko wtedy jak zapalę światła przynajmniej postojowe - nie działają tak jak u Ciebie mimo włączonego tylko zapłonu hmmm nie wiem czy tak powinno być ale ja tak mam Dodam, że nawet po przytrzymaniu przycisku nie zapala się.

p.s.2 Jestem z Bemowa, może akurat się na coś przydam - służę pomocą

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: Pepe99 dnia 2008-08-14 22:33:19 ]

4 - masa
8 - podświetlanie ideogramu

To światło ma działać tylko po załączeniu świateł mijania. Są dwa rodzaje wyłączników: bistabilne i monostabilne. Bistabilne normalnie załączają prąd na przekaźnik i trzymają do momentu wyłączenia. Monostabilne podają impuls na moduł, który zapala światło. Z tym drugim osobiście się nie spotkałem.
Rada jest prosta. Po kolorze przewodu dojdziesz do pinu w skrzynce, a potem szukasz przejść od pinu do przekaźnika, od przekaźnika do bezpiecznika. Trochę to słaby obwód żeby sie tam miało co przepalać, ale w tej chwili to jedyny trop.
A zapraszałem do siebie

Już to przerabiałem Tyle ze z przodu

Panowie! To że trzeba włączyć światła mijania, żeby mieć przeciwmgielne to ja wiem. Zastanawia mnie tylko dlaczego w przycisku nie zapala sie "lampka".
Taaak, będę musiał sprawdzić skrzynkę...