Potrzebna pomoc Avensis D-4D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich! Mam nietypowy jak dla mnie problem z Avensis 2.0 116 KM z 2004r. 148 tys. km. Otóż od pewnego czasu podczas jazdy samochód słabnie i nie załącza się turbina. Dzieje się tak nie zawsze i nie wiem czy po podłączeniu pod komputer jeśli turbina będzie się załączała poprawnie wykarze jakiś błąd. Czy to możliwe że przepływomierz powietrza poszedł i raz jest ok a raz nie czy może to coś mniej poważnego? Co wy o tym sądzicie?

Z tego, co pamiętam tam lubiły przyciąć się łopatki turbiny.

Druga możliwość to zapchane wtryski.

Trzecia to właśnie przepływomierz.

Pozostaje Ci wybrać się do ASO na diagnostykę, ale płacić dopiero po znalezieniu przyczyny, a nie za samo podpięcie do kompa.

pzdr

Witam ja miałem podobny problem i żaden serwis mi nie pomógł bo wszystko było niby w porządku tylko jeden mechanik powiedział że abym przepalił pare razy auto to powinno pomóc. Więc dawałem mu kilka razy po garach i usterka mineła.
Dziwna sprawa ale poskutkowało.

Witam wszystkich! Powiecie że się powtarzam ale dodam więcej szczegółów odnośnie mojego problemu z Autkiem. Mam problem z Avensis z 2004 roku 2.0 116KM. Otóż problem pojawia się sporadycznie i ciężko go ustalić, chodzi o to że podczas jazdy ze stałą prędkością np 110 km/h i wciśnięciu pedału gazu autko nie reaguje po redukcji na niższy bieg również, jakby turbina się nie załączała. Gdy zgasze samochód i ponownie go odpale problem jakby znika i jedzie dobrze. Następny dzień może jeździć ok bez usterek. Byłem na komuterze ale nic wtedy nie wykazał no i autko jeździło wtedy dobrze. Podsunie może ktoś z was jakiś pomysł? Dziękuję i pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: stachu01 dnia 2008-08-11 11:06:55 ]

EDIT:
Połączyłem wątki

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2008-08-11 22:46:13 ]

Komputer nic nie wykazał. Problem nadal istnieje.

Kupiłbyś sobie Camry V6 ...

Gdyby była camry V7 to bym kupił ale, że nie ma .... to .... i seledynową bym wolał!

[ wiadomość edytowana przez: stachu01 dnia 2008-08-14 23:20:26 ]

Cytat:
2008-08-08 11:28:16, stachu01 pisze:
Witam wszystkich! Mam nietypowy jak dla mnie problem z Avensis 2.0 116 KM z 2004r. 148 tys. km. Otóż od pewnego czasu podczas jazdy samochód słabnie i nie załącza się turbina. Dzieje się tak nie zawsze i nie wiem czy po podłączeniu pod komputer jeśli turbina będzie się załączała poprawnie wykarze jakiś błąd. Czy to możliwe że przepływomierz powietrza poszedł i raz jest ok a raz nie czy może to coś mniej poważnego? Co wy o tym sądzicie?

Powiedzialbym ze masz bardzo typowy problem

Cytat:
2008-08-18 02:12:56, Bigelektron pisze:
Powiedzialbym ze masz bardzo typowy problem

No teraz też zgodziłbym się, że problem jest typowy bo wiem co poszło, mianowicie zawór EGR. Przy naszym Polskim paliwie to rzeczywiście typowy problem!