Padły światła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

wczoraj w trasie parę osób mi zabindowało, więc sprawdziłem... mam tylko postojówki co ciekawe - bindowanie działa. Przy zmianie pozycji przełącznika z postojówek na mijania nic sie nie dzieje. To samo przy przełączeniu na długie.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki mające w opisie "light"/"lamp" i są dobre.

Pytanie: sprawdzać jeszcze przekaźnik? czy skoro przy bindowaniu wszystko się świeci (sprawdzone na zderzaku poprzednika w korku) to przekaźniki są ok i mam po prostu uwalony przełącznik?

Pozdrawiam.

"Blinda" działa bez przekaźnika.. Sprawdź jeszcze przekaźnik K5 (reflektorów głównych). jeśli przekaźnik jest ok..to masz uszkodzony włącznik.

albo to co ja zwarci na przewodach od gniazda haka

Cytat:
2008-06-30 16:55:46, brqsl pisze:
zabindowało, bindowanie, bindowaniu......

Wybacz plebejuszowi .Ale o sso chodzi , bo ja ni w ząb nie binduję

"binduje
forma podstawowa:
bindować
znaczenie: oprawiać dokumenty, np. zszywać bindą"

Cytat:
2008-06-30 22:58:46, JaRabbit pisze:
Wybacz plebejuszowi .Ale o sso chodzi , bo ja ni w ząb nie binduję "binduje forma podstawowa: bindować znaczenie: oprawiać dokumenty, np. zszywać bindą"

aj.. literówka... jak człowiek jest zdenerwowany to głupoty pisze jutro sprawdze przekaźnik.

[ wiadomość edytowana przez: brqsl dnia 2008-06-30 23:32:16 ]

Cytat:
2008-06-30 20:16:12, certiif pisze:
"Blinda" działa bez przekaźnika.. Sprawdź jeszcze przekaźnik K5 (reflektorów głównych). jeśli przekaźnik jest ok..to masz uszkodzony włącznik.

mogę jeszcze prosić o lokalizację przekaźnika? szukałem na forum, ale są różne teorie

poszukałbym w różnych miejscach o których była mowa na forum, ale ostatnio z powodów zdrowotnych nurkowanie pod kierownicę i wykonywanie różnych akrobatycznych ćwiczeń w celach poznawczych może sprawiać mi pewne trudności

Cytat:
2008-07-01 09:19:44, brqsl pisze:
mogę jeszcze prosić o lokalizację przekaźnika? szukałem na forum, ale są różne teorie poszukałbym w różnych miejscach o których była mowa na forum, ale ostatnio z powodów zdrowotnych nurkowanie pod kierownicę i wykonywanie różnych akrobatycznych ćwiczeń w celach poznawczych może sprawiać mi pewne trudności

Skrzynka przekaźników nad pedałem sprzęgła, znajdują sie tam przekaźniki: tzw.'bączek: sygnalizator dźwiękowy, przerywacz kierunkowskazów, przekaźnik świateł pozycyjnych, przekaźnik reflektorów głównych, oraz wolne gniazdo do przekaźnika świateł jazdy dziennej.

dzięki serdeczne. Dzisiaj będę nurkować.

a można zamienić górny z dolnym żeby sprawdzić?

Cytat:
2008-07-01 19:54:39, brqsl pisze:
a można zamienić górny z dolnym żeby sprawdzić?

Można

Jednak to nie przekaźnik Zamieniłem górny z dolnym i dalej to samo, a "brzęczek" chodzi, więc obydwa są dobre.

Teraz pytanie: czy jest możliwe, że to jednak któryś z bezpieczników? Czy raczej nastawiać się na wymianę przełącznika?

Jeżeli w grę wchodzi druga opcja, to ile może mnie kosztować taka przyjemność?

Tak w ogóle to wielkie dzięki za odzew

odnosnie kosztów to prosze
klikamy

Ja równiez na dniach bede wymieniał takowy przełacznik, ale ja musze wymienić z takiego powodu iż samoczynnie załączaja mi sie swiatła drogowe

Cena nowego przełącznika to ok. 85 zł. Ale przy zakupie "uważaj" bo były dwa typy...

Tutaj masz linki: (i do ew. naprawy)

>>>klik 1 <<<

>>> klik 2<<<

>>> klik 3 <<<

wymiana przelacznika zespolonego powinna pomoc ale ja bym sprawdzil jeszcze gniazdo haku (jesli masz hak). W poprzednim aucie po uszkodzeniu przelacznika zespolonego stracilem swiatla mijania, mialem tylko dlugie a ze w Clio ten przelacznik kosztowal 200 zł to przecielem kable od dlugich i zamienilem je z mijania. i jadac na "dlugich" mialem mijania. Mozesz tymczasowo zamienic kostki i jezdzic na "wlaczonych" dlugich jesli kostki zamienisz lub kable.

Z kostkami będzie problem. Można spróbować zamienić kabelki przy przełączniku - ale to i tak rozwiązanie tymczasowe, zresztą więcej z tym roboty niż zamontowanie nowego przełącznika.

A przy okazji..... jestem na etapie zakładania nowych 4 mm2 kabli i przekaźników do lamp ...ale wg swojego pomysłu. [z całym szacunkiem dla twórcy pierwotnego projektu, który krąży na forum ...ale wydawał mi się on nieco skomplikowany i nieprzejrzysty].

Kiedy dotarłem do wtyczek podłączeniowych przy samych reflektorach ...to okazało się, że we wtyczce są piny kontaktowe ...wielkości telewizyjnego eurozłącza (ew. starego złącza DIN magnetofonu KASPRZAK) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oczywiście masa jest wspólna dla długich jak i krótkich !!!!!!!!

I przez coś takiego koreańce przepuszczają 10A (masa 1.5 mm2) SUPER !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
2008-07-01 21:22:44, Jabuszko pisze:
odnosnie kosztów to prosze klikamy Ja równiez na dniach bede wymieniał takowy przełacznik, ale ja musze wymienić z takiego powodu iż samoczynnie załączaja mi sie swiatła drogowe

jadę dzisiaj do polmozbytu w krakowie. Koszt przełącznika 85 zł, czyli 20 zł drożej, ale na miejscu mi od razu sprawdzą i w razie czego mogę już dzisiaj jeździć

dam znać czy coś jeszcze ciekawego się okaże.

aaa... haka nie mam

no i po bólu, przełącznik wymieniony

oczywiście mechanik inteligentnie chciał sprawdzić żarówki na początku. Poczekałem, aż zdejmie osłonę i zasugerowałem że skoro przy blindzie świecą to chyba dobre hehe.... później patrzyłem jak się facet męczy z 5 min. z założeniem cudownego, esperowego, super dostępnego dekielka za reflektorem

koszt - 110zł = 80 + 30 (wymiana)

Cytat:
2008-07-02 07:30:52, nawigator5 pisze:
I przez coś takiego koreańce przepuszczają 10A (masa 1.5 mm2) SUPER !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bezpiecznik zawsze jest z zapasem dobrany
Weź pod uwagę wzór na natężenie prądu względem mocy i napięcia
I=P/U

Czyli I= 55/12
... I= 4.5833 A

W super-hiper odkurzaczu o mocy 1600-2000W masz niewiele grubsze kable

Cytat:
2008-07-01 21:22:44, Jabuszko pisze:
odnosnie kosztów to prosze klikamy Ja równiez na dniach bede wymieniał takowy przełacznik, ale ja musze wymienić z takiego powodu iż samoczynnie załączaja mi sie swiatła drogowe

NIE NIE NIE
Jabłek to szajs! ojciec od niego kupił i połamał mu sie przy załączaniu kierunków, lepiej dopłac i kup na KArmelickiej oryginał za 85zł