| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
morphio ŁADZIARZ ![]() VAZ 2107 148kM Opole | 2008-08-11 18:36:57 Bo masz prawdopodobnie starszą wersje gaźnika, ale mogę się mylić
Wszystkie puźniejsze gaźniki miały podciśnieniowy. |
2107-PROJECT SYMPATYCZNY GOŚĆ lada 21072 , Wielgus | 2008-08-16 20:20:20 http://allegro.pl/item415914708_gaznik_solex_made_in_ussr_.html
DOKLADNIE TAKIEGO SAMEGO MAM |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2008-08-17 14:17:06 z tego co widzę to gaźnik z Samary ;] przynajmniej ja taki mam w swojej 110-tce |
kuba_gorzad SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 Piotrków Trybunalski | 2008-08-17 19:36:22 to znaczy, ze gaznik od samary 1500 nie bedzie pasowal pod 210..kowski silnik??moj mechanik mi mowil, ze powinien pasowac i lepiej sie sprawuje od oryginalu |
kuba_gorzad SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 Piotrków Trybunalski | 2008-08-17 21:21:58 2108...no spoko mielismy kiedys samare i zawsze byla samara wiec sie nie orientowalem pamietam, ze to byla 1300 w pieknym blekitnym metalicu(rodzice byli z niej strasznie dumni-nasz pierwszy samochod po calej gamie maluchow)...to byl sam poczatek lat 90-ludzie sie ostro ogladali:] moj ojciec wpakowal jej instalacje gazowa od ruskich i mu sie kiedys rozszczelnila w trakcie jazdy zamrazajac samochod od srodka cieszyl sie bo mial chwile wczesniej puscic sobie "dymka" ot takie wspomnienia. Znajomy mial czerwona 1500 i w przeciwienstwie do naszej fantastycznie chodzila (szla skubana 180km/h!!!i byl szał ).To czym sie rozni gaznik samary od mojego gaznika??Nie chce miec nowego gaznika za 350zl w garazu przez pomylke mechanika...:| mnie gosc mowil, ze lepiej sie sprawuje przy zamontowanym gazie(bo nie ma "turbodziury"-u mnie jest przy mocniejszym wcisnieciu gazu-ale tylko na benzynie-wiadomo; druga turbodziure mam na samym poczatku-cos sie stalo z pompka przyspieszajaca ale cholera wie czemu nie dziala bo wszystko wymienilem na nowe, heh...) |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-08-18 11:39:34 Ja rownie dobrze wspominam samare - choc duzo sie nia nie najezdzilem. Szla jak burza - to trzeba przyznac.
Wielokrotnie slyszalem ze gaznik od samary jest lepszy, i mozna go stosowac w klasyku- ale czy nalezy cos przerabiac- tego nie wiem. Natomiast gaznik od klasyka, dobrze wyregulowany, dziala calkiem dobrze - pamietam - tez mialem w nim dziure, ale po wymianie elementow gumowych, i uszczelniajacych, jak i membran, bylo wszystko ok - trzeba bylo podregulowac tylko podcisnienie - bo to gaznik byl pneumatyczny. POmpke przyspieszacza mozna sprawdzic, otwierajac puszke, uruchamiajac przepustnice- paliwo powinno tryskac(widac to z gory) w gardziel - jesli tak nie jest, znaczy ze cos jest przytkane skoro nowa membrana jest sprawna. Swoja droga, ze przypominam sobie o isnieniu jakiegos "ekonomizera" ktory do dzis dnia siedzi mi na blotniku-choc mam dellorto - taki jakis zawor, pospinany byl rurkami gumowymi z gaznikiem - w oryginale, lecz to zostalo spiete na "krotko" wezem gumowym - moze bruzdzilo i ktos to obszedl. |