| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2008-08-24 09:59:55 wielkiego problemu nie ma z wyjeciem tak jak pisal homer trzeba spr wszystkie masy jak bedziesz mial chwile to podjedz to pokarze ci gdzie sa
|
![]() Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2008-08-24 16:55:22 Jeżeli idzie o ścisłość to proponuje kolego omegolot weź sobie amperomierz i woltomierz podłącz do samochodu i zobacz jak się zachowuje ładowanie w różnych sytuacjach i potem porozmawiamy , Nie wiem jak Ty ale ja się zajmuje elektryką zawodowo a nie jak niektórzy z sąsiadami robią zgromadzenie kiedy coś się zepsuje wokół samochodu i co jeden to mądrzejszy i więcej wie, a na koniec i tak jadą do elektryka bo jeszcze bardziej zagmatwają. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-08-24 19:06:46 Alternatory i ich uszkodzenia badam oscyloskopem . Nadal twierdzisz, że 13,6 to "wcale nie jest za mało", bo ja upieram się ,ż e jednak za mało. |
![]() Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2008-08-24 19:52:50 Oscyloskopu nigdy nie używam , nie ma takiej potrzeby przy tej robocie, wystarcza amperomierz i woltomierz, i nadal twierdze ze 13.6 nie oznacza ze alternator mało ładuje, dlatego tez polecam koledze sprawdzić przy alternatorze pod obciążeniem, gdyż biorąc wszystkie spadki na łączach i przewodach taki wynik na akumulatorze może być normalny pomimo ze alternator sypie więcej i wtedy wiadomo co robić. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-08-24 19:58:53 Jako zawodowiec powinieneś wiedzieć i tutaj napisać dużymi literami, że ładowanie akumulatora napięciem poniżej 14 V jest szkodliwe i prowadzi do jego zasiarczenia, co prowadzi do nieodwracalnego jego uszkodzenia. |
zbynek LOB SYMPATYK Opel Omega Caravan Warszawa | 2008-08-28 20:53:56 Przyłączam się do postu. Mnie ogarnęło dzisiaj wielkie zdziwienie jak mój nigdy nie majacy problemów z odpaleniem x30xe rano zanimówił. Jakieś ciche pyknięcie z siebie wydał i zgasły kontrolki- odpalić nie chce- prądu brak. Szybko kable rozruchowe od sąsiada i pięknie odpalił. Jadę do elektryka- diagnoza: może trochę zbyt mały prąd ładowania coś ponad 13 ale według niego akumulator do wymiany.
Jadę więc do hurtowni z akumulatorami a tam wielkie zdziwienie że sugerują sprawdzenie czy aby na pewno ten akumulator jest do wymiany i słusznie bo gość twierdzi że akumulator jest ok tylko ten prąd coś za mały. Jeździłem cały dzień odpalał bez zająknięcia więc zobaczę czy jutro rano sąsiada o kable będę prosił. Rozpisałem się ale chcę pokazać jakie jest podejście dzisiejszych biznesmenów- żaden z nich nie chce zarobić jeden do drugiego mnie wysyła a ja w stresie czy odpali. Z poniższych informacji wynika że chyba sam powinienem rzucić się pod samochód i sprawdzić wszystkie przewody. Proszę więc o informację jaka wartość prądu powinna być przy alternatorze. |