Czy diesel ma czujnik VSS? Jak tak to gdzie? POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w benzynie jest cos takiego ale czy diesel zbiera predkosci tylko i wylacznie z ze slimka w skrzynki do ktorego jest linka? Mysle o elektonicznych zegarach i nie wiem czy da sie to zrobic

zalezy jaki diesel endura DI tak (nie mylic z DE),
klasycznemu D/TD taka informacja jest zbedna.
Zawsze mozna dostawic cos np z 1,6 ktorych bylo chyba u nas najwiecej

moj to klasyczny TD czyli mam rozumiec ze nie mam czegos takiego jak VSS i tym samym z elektronicznych zegarow nici?

miec to nie masz, ale czemu zaraz nici?
kombinuj jak masz czas i zdrowie

hm..zdrowie to mam czasu nie za bardzo ale co najgorsze pomyslu tez nie - nie iwem jak to zaadoptoawc z benzyny i nawet nie wiem jak to tam jest zroboione - moze ktos cos doradzi podesle jakis foty jak to w u niego w benzynie wyglda itd. bede bardzo wdzieczny

Mała poprawka TI nie DI. TD również mają taki czujnik mało tego również D jeśli tylko wyposażone są w ABS lub poduszkę powietrzną. Wbrew pozorom ta informacja jest niezbędna Dla jasności potoczny DE też ma to "coś".

Skrzynia jest MTX75 w Endura DE. Skoro RS ma MTX i ma czujnik VSS to normalnym tokiem rozumowania w skrzyni takiej samej tylko w dizlu też można wstawić VSS. Ja mam MTX75 w Endura DE i też nie mam VSS ale żaden problem sobie załatwić takie coś z RS. Niewiem jak Mondeo ale chyba tam też MTX był montowany jak sie patrzy to wszystkie lewarki są na wstecznym podnoszone to musi byc MTX. Więc szrot i wymontować se i wstawić, potem jeszcze czujnik paliwa z Forda min 2000rok jakieś Bolero2 czy Puma czy Fiesta i jesteśmy gotowi do montażu. Przerabiałem temat 2 lata temu w moim ex Essinie 1.6 Zetec z 96roku Śmiga jak złoto do dziś.

Cytat:
2008-08-30 14:41:48, Kris75 pisze:
Mała poprawka TI nie DI. TD również mają taki czujnik mało tego również D jeśli tylko wyposażone są w ABS lub poduszkę powietrzną. Wbrew pozorom ta informacja jest niezbędna Dla jasności potoczny DE też ma to "coś".

Piszac DI mialem na mysli takiego z focusa (TDDI).
Pewnie ze z ABSem sa 4 czujniki - po 1 w kole ale tego bym nie dotykal tzn nie wpinal sie tam. Poducha ma raczej cz. przeciazenia.
W moim nic takiego jak VSS nie spotkalem.

Przyjrzyj się dokładniej skrzynce biegów pod puszką filtra powietrza

pod puszka sa "druty" a i owszem i maja cos wspolnego z takim bialym swiatelkiem z tylu

panowie to jest ten czujnik czy nie ma bo ja juz sie pogubilem i nie wiem czy szukac z benzyny? Pod poduszka jak patrzylem sa dwa piny i teraz nie wiem czy obydwa odpowida za wsteczny czy tylko jeden a drugi to TO CZEGO SZUKAM? moj escorciak ma poduszki powietrzne

Hmmm wygląda na to że w twojej wersji Cksrv jest o dwa druty mniej
PS. w poniedziałek będę mógł się dowiedzieć na pewno czy aby to nie jest zależne od rodzaju /typu/marki układu ABS, wydaje mi się że tak. Niemniej jednak jak kolega napisał niżej nie powinno być problemu większego z przyszyciem czegoś takiego do tej skrzynki.
W skrajnym przypadku można by wyciągnąć taki sygnał ze sterownika ABS.

looknij - ale nie do endury