MotoNews.pl

Przepalający się bezpiecznik 30A od zapłonu CarinaII 1.6 "89

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Carina II, 1.6 16V 1989

przepalił mi się bezpiecznik 30A od zapłonu (umieszczony zaraz przy akumulatorze z 3 innymi, głównymi bezpiecznikami) w trakcie jazdy.

Wymieniłem na nowy - przepalił się znów po kilkuset km. Wymieniłem ponownie i znowu się przepalił po paru dniach.

Proszę o pomoc co może być przyczyną takiej usterki. Ciągłego zwarcia nie ma, ponieważ po wymianie auto jeździ przez jakiś czas.

Dziękuję i pozdrawiam.

Cytat:
2008-09-06 00:08:45, luquas pisze:
Witam, Carina II, 1.6 16V 1989 przepalił mi się bezpiecznik 30A od zapłonu (umieszczony zaraz przy akumulatorze z 3 innymi, głównymi bezpiecznikami) w trakcie jazdy. Wymieniłem na nowy - przepalił się znów po kilkuset km. Wymieniłem ponownie i znowu się przepalił po paru dniach. Proszę o pomoc co może być przyczyną takiej usterki. Ciągłego zwarcia nie ma, ponieważ po wymianie auto jeździ przez jakiś czas. Dziękuję i pozdrawiam.

Czy to bezpiecznik EFI??
Po pierwsze ,sprawdz czy wiazka silnikowa gdzies nie jest przetarta przecieta do masy ,lub wiazka z sondy nie lezy na wydechu i przytapia sie.
Po drugie wyjmij tylna kanape sprawdz kontrolka na ktorym kablu jest +12 Vprzetnij kabel zasilajacy pompe paliwa i wlutoj na probe bezpiecznik 15A nastepnie jezdzij az znowu sie spali obstawiam ze pompa paliwa sie zaciera ,i od czasu do czasu spala bezpieczniik.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2008-09-06 18:17:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2008-09-06 18:18:33 ]

Dzięki Bigelektron za odpowiedź!

Mam pytanie - ten model jest bez katalizatora więc o jakiej sondzie myślisz? 1.6 16V rocznik 1989.

Nie wiem za bardzo co to jest bezpiecznik EFI - zalaczam schemat instalacji oraz foto bezpiecznika, który sie przepala.

Nie jestem pewien czy pod ten bezpiecznik jest podpięta pompa paliwa - proszę spójrz na schemat - wydaje mi sie że tam jest tylko układ zapłonowy.

A czy może to być jakiś problem z cewką wysokiego napięcia bądz rozdzielaczem?
Poza tym w aucie zamontowany jest jakis stary alarm którego nie używam i do niego idą kable spod rozdzielacza więc też muszę to przetestować.

Z góry dzięki za każdą pomoc!

Schemat bezpieczników w załączniku

Cytat:
2008-09-07 22:08:07, luquas pisze:
Dzięki Bigelektron za odpowiedź! Mam pytanie - ten model jest bez katalizatora więc o jakiej sondzie myślisz? 1.6 16V rocznik 1989. Nie wiem za bardzo co to jest bezpiecznik EFI - zalaczam schemat instalacji oraz foto bezpiecznika, który sie przepala. Nie jestem pewien czy pod ten bezpiecznik jest podpięta pompa paliwa - proszę spójrz na schemat - wydaje mi sie że tam jest tylko układ zapłonowy. A czy może to być jakiś problem z cewką wysokiego napięcia bądz rozdzielaczem? Poza tym w aucie zamontowany jest jakis stary alarm którego nie używam i do niego idą kable spod rozdzielacza więc też muszę to przetestować. Z góry dzięki za każdą pomoc! Schemat bezpieczników w załączniku

Dobra to jest bezpiecznik glowny ,przeslij ta druga czesc schematu ktorej tutaj nie widac to zobaczymy co na tym bezpieczniku wisi

Te dwa schematy moga byc pomocne. Dzieki z góry!

Bigelektron,

pompa odpada bo jest mechaniczna, przyczepiona do silnika (to jest silnik gaznikowy)

Usunąłem stary alarm ktory byl po chamsku podpiety pod układ zapłonowy - zobaczymy co się będzie działo.

Ale sugestie zawsze mile widziane

Cytat:
2008-09-08 17:35:18, luquas pisze:
Bigelektron, pompa odpada bo jest mechaniczna, przyczepiona do silnika (to jest silnik gaznikowy) Usunąłem stary alarm ktory byl po chamsku podpiety pod układ zapłonowy - zobaczymy co się będzie działo. Ale sugestie zawsze mile widziane

No to chyba ci nie pomoge Carine 2 tylko raz w zyciu widzialem i to z daleka
Tak czy owak brakuje na tym schemacie polaczen od stacyjki IG2 ST2 i dalej nie wiadomo o co chodzi.

A Nie cudowałeś nic z zarówkami świateł mijania ??

Kafi - nic nie robiłem ze światłami a one poza tym one wisza na odzielnym bezpieczniku i nadal świecą bez zarzutu

Bigelektron - niestety nie ma na schamatach elektrycznych stacyjki albo ja tego nie widze