Immobiliser - jest czy nie jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak sprawdzić czy mam immobiliser w swoim samochodzie? Mam kluczyk zwyczajny, bez dodatkowych wypustek. Żeby odpalić auto muszę wciśnąć przycisk (po przekręceniu kluczyka), ale to raczej odcięcie...

Zwyczajny?
Czyli jaki?

Poniżej fotka orginalnego kluczyka

Patrz fotka poniżej, w kluczyku po prawej zatopiony jest czujniczek (rezystor?) do zamykania pętli.
NIe znam się dokładnie na tym w jaki sposób to działa, ale jak dorobisz sobie kluczyk w jakiejś butce, to nie odpalisz autka.

Cytat:
ale jak dorobisz sobie kluczyk w jakiejś budce, to nie odpalisz autka

Odpalisz odpalisz. Wystarczy mieć stary kluczuk przyklejony taśmą klejącą do nowego bez immo. Sprawdzone jak mi się złamał

A żeby to dziwnie nie wyglądało to w tym nowym wypiłowałem szparkę, że starego wyciąłem (ostrożnie) tą szklaną rurkę z drucikiem wewnątrz i wkleiłem do nowego kluczyka. Wszystko działa od roku chyba.

Kasztan dokładnie mam taki sam kluczyk... wniosek taki, że immo w aucie jest... Teraz pytanie jak on działa. Jak rozumiem - kod jest zczytywany z kluczyka w momencie rozruchu silnika? Jeżeli kluczyk nie będzie zakodowany to auta nie odpalę?

Mam tylko jeden oryginalny kluczyk, drugi muszę dorobić.

Idąc dalej: mam zarówno immo jak odcięcie - dobrze myślę?

...z szacunkiem ...ale ja bym tam "zółtym" za dużo nie opowiadał o zamkach , immo itp.

Cytat:
2008-09-26 11:39:43, nawigator5 pisze:
...z szacunkiem ...ale ja bym tam "zółtym" za dużo nie opowiadał o zamkach , immo itp.

Za to pisałem, że nie znam się dokładnie

Cytat:
2008-09-26 11:39:43, nawigator5 pisze:

A dlaczego to

Cytat:
2008-09-26 11:13:50, Nortonn pisze:
Kasztan

Cytat:
2008-09-26 11:59:20, kisztan pisze:
Za to pisałem, że nie znam się dokładnie

A ja wiem,ale nie powiem .To pytanie typu-Jak otworzyć esperaka bez kluczyka. Też wiem i też nie powiem
Ty KASZTAN nie pucuj się za bardzo

Cytat:
2008-09-26 13:06:37, JaRabbit pisze:
Ty KASZTAN

jesienna wersja Kisztana