Wsteczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam toyotę corollę 1.4 r.1996.Czasem gdy jadę na wstecznym lubi mi wyskoczyć?Czytałem kiedyś w opiniach tego samochodu że czasem sie tak robi,czy to jest jakaś wada fabryczna?
Czasem przy zapalaniu słyszę stuki w okolicach drążka zmiany biegu,czy to ma jakiś wpływ?

Dodam że jest to mój pierwszy japoński samochód.

Sprawdź dokładnie te stuki spod drążka może to mieć wpływ napewno nie jest to wada fabryczna.

Jeśli wodzik ( linka ) zmiany biegów będzie już wychulana czy też poduszki silnika może Ci wywalać bieg , ale wydaje mi sie że skrzynka ro roboty

tak ale do przodu nic się nie dzieje,chodzą jak w szwajcarskim zegarku

a co mają do rzeczy biegi przednie??

Pierwsze slysze o wypadajacych biegach, sorki biegu u mnie w jednej i drugiej nigdy nie mialo to miejsca.
Pouchy, wodzik, trzeba posprawdzac ale tez wydaje mi sie ze skrzynka do roboty, wszak wsteczny nie ma zadnych synchronizatorow wiec ciekawe co to moze byc.

Witam. No rzeczywiście jakieś stuki z okolic drążka mogą być stąd ,ze są jakieś luzy i myślisz, że wrzuciłeś dorze wsteczny ,a tak nie jest i wtedy może wyskoczyć. Na początku mojego corolli używania zdarzyło mi się ze 3 razy że przy ruszaniu wyskoczył, bo nie do końca wszedł, choć wydawało mi się, że klikneło, ale reszta biegów zawsze była ok i do dzisiaj ze skrzynią nic nie robiłem. A wsteczny wiadomo, czasem ząb na ząb trafi i nie włączysz poki nie puścisz sprzegła i jeszcze raz nie wysprzęglisz. Dlatego na razie nie przejmuj się za bardzo a wsteczny włączaj wolniej i bądź przekonany że wszedł. Z demontażem skrzyni powoli, wszak jeździmy przeważnie do przodu

Cromm a co mają synchronizatory do wypadania biegu??

Cytat:
2008-09-10 06:53:32, Kafi pisze:
Cromm a co mają synchronizatory do wypadania biegu??

A nie powoduje ze bieg moze wyskoczyc jesli nie sa sprawne ?
Wydawalo mi sie ze maja na to jakis wplyw

Cromik Synchronizator powoduje to że jak zmieniasz bieg pozwala trafić ząbkiem w ząb.

dzięki za info

pomogło coś?
Może rzeczywiście nie dobiłeś biegu? Ja miałem tak czasami w yarisie, że pomimo sporego już przebiegu mojego tym autem, czasem za pierwszym razem nie łapał. Albo np. jedynka za cholerę nie chciała wejść i dopiero ponowne wysprzęglenie pomagało. Ponoć ten typ tak ma Za to teraz ponad rok w IS i nigdy się nie zdarzyło, że jakiś bieg nie chciał wejść czy też wyskoczył - skrzynia miodzio

wodzik jest już trochę wyrobiony,narazie jeżdżę.Mocniej dobijam wsteczny i jedzie

Jak wsteczny wypada to albo poduchy pod skrzynia sa do wymiany lub podroby zbyt miekkie,albo w skrzyni kolo posrednie jest obrobione poprzez wlaczanie wstecznego podczas gdy kola sie tocza,lub zatrzask wodzika nie trzyma..Czasami tez zewnetrzny mechanizm wybierania biegow jest tak zuzyty ze bieg nie jest do konca wsuniety i np lapie na nie pelnym zazebieniu.Tak ze najpierw trzeba wykluczyc to co na zewnatrz skrzyni ,a dopiero potem ja wyciagac.