| Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
szkielut Muchówka | 2008-09-13 15:49:38 Uszczelke pod glowica wykluczam poniewaz albo przybywalo by oleju albo w zbiorniczku wyrownawczym przy zapalonym samochodzie pojawialy by sie babelki powietrza nie ma ani tego ani tego.
Jesli chodzi o ten reduktor to ply jest poprostu wydalany z niego do silnika razem z gazem ? |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzêbie zdrój | 2008-09-13 17:30:19 jesli wykluczasz inne mozliwo¶ci wydalania p³ynu to mo¿e i byc ,¿e dostaje sie do silnika. chocia¿ z takim czyms jeszcze sie nie spotka³em. gdyby to by³a woda to bym to zostawi³ bo jej odrobina polepsza spalanie i podwy¿sza moc silnika. ale p³yn z tablica mendelejewa jest szkodliwy dla silnika.
|
vitobit Mogilno | 2008-09-14 14:00:21 mimo, ze wykluczasz obstawiam uszczelke pod glowica. nic nie musi byc w zbiorniku wyrownawczym- zalezy wktora strone puszcza. nie musi byc sladu oleju w plynie. zapala bez problemu ??
albo na reduktorze jak pisze Croma. tam temperatura wiadomo jest duza i jezeli nie leci ciurkiem to odparuje zanim zauwazysz [ wiadomo¶æ edytowana przez: vitobit dnia 2008-09-14 14:02:48 ] |
Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-09-14 14:56:51 Przede wszystkim to zacz±³bym jakiekolwiek rozmowy od okre¶lenia skali zjawiska. Samo pojêcie "ucieka mi p³yn" nic nie mówi. Mnie te¿ ucieka³ i ¿y³em z tym. Dolaæ z litr p³ynu na jakie¶ 10tys. km to nie by³ problem.
Po drugie, jakie to auto, jaki silnik, jaka instalacja ? Mo¿e w tym konkretnie modelu s± jakie¶ "standardowe" usterki i kto¶ tu mo¿e znaæ takowe. Ludzie, oczekujecie pomocy, dajcie sobie pomóc. szkielut, Twój pierwszy post jest zupe³nie jakby¶ zadzwoni³ do lekarza i powiedzia³: Jestem chory, ale nie mam gor±czki bo mierzy³em. To na pewno nie ¿o³±dek, bo sraczki nie mam, ale zauwa¿y³em ¿e ostatnio czêsto sikam Co mi mo¿e byæ ?
A w Twoim konkretnie przypadku po stwierdzeniu "ucieka mi p³yn" to mo¿e byæ od doci±gniêcia opaski zaciskowej do wymiany g³owicy w³±cznie. Pozdro. |
gladiator TOYOTA ZS/ZPL | 2008-09-14 20:45:12 Kolego po pierwsze masz LPG ???
Po drugie jak d³ugo ??? Po trzecie jakie ??? Po czwarte !!! Nie musisz widzieæ sk±d ucieka gdy¿ paruje i wietrzeje OT !!! Odpisz na wy¿ej zadane pytania to bedzie mozna udzielic s³usznej odpowiedzi |
Bruno_von_Troba Daewoo Nubira Chorzów | 2008-09-15 15:04:39 Nie wyklucza³bym uszczelki - mia³em tak w³a¶nie w Nubirze 1.6. Podczas d³ugotrwa³ej jazdy p³ynu prawie nie ubywa³o, natomiast przy czêstych krótkich jazdach ubywa³o do 1litra / 100km. Skoñczy³o siê wymian± uszczelki pod g³owic±. Niestety po jej wymianie samochód zacz±³ braæ olej - 1litr / 1000 km a warsztat stwierdzi³, ¿e tak ju¿ mia³em i ¿e to na pewno pier¶cienie. Oczywi¶cie po wymianie nadal olej bra³ a przed warsztatem owym ostrzegam wszystkich znajomych (spaprali mi kilka innych rzeczy w obu samochodach) |
vitobit Mogilno | 2008-09-15 23:05:44 szczerze mowiac, jezeli jezdzisz na gazie i woda sie leje strumieniem z wydechow to uszczelka pod glowica raczej na bank
przy okazj pytanie do Cromy - w koncu czlowiek ktory sie zna na pewno : na gazie tez moze byc duzo wody w wydechach ? dotychczas w autach ktore mialem, a bylo ich juz kilka, wszystkie na gaz, wlasnie wymienilalem czesciej tlumiki niz znajomi i zawsze mechasy mowili - wymieniasz czesciej bo spaliny sa zrace to raz, a drugie - bardziej "suche" - co by mialo tylko znaczyc - brak wody nie raz jechalem za autem na benz ktore wrecz gubilo wode z rury wydechowej, a za zagazowanym - to widac - zawsze gdzies jest wlew - no czasem mocno zamaskowany wiec moglo umknac uwadze - ale generalnie zagazowane nie sikalo woda a jak pierdyknie uszczelka to woda w tlumikach + oczywiscie baily dymek mi w mondeo strzelila uszczelka i - ani nie mialem w oleju sladu plynu - ani babelki nie lecialy w zbiorniczku wyrownawczym. a przy dojezdzie ostatecznym pod warsztat mialem juz za soba mala mgielke + wylewanie plynu w tlumikow siemka |
szkielut Muchówka | 2008-09-15 23:15:04 to jest tak: seat ibiza 1.8 silnik o vw. gaz to jest instalacja bingo a na reduktorze pisze ag wiecej sie nie znam.
Nie wiem czy to tak mozliwe ale ostatnio z ciekawosc sprawdzilem stan plynu no i dolalem 4l od ostatniej kontroli nie minal miesiac. wyciekow zero nigdzie kilka razy wszystko sprawdzalem. i;e gaz jest to nie wiem bo kupilem z gazem prawdopodobnie 30 tys zrobione na gazie [ wiadomo¶æ edytowana przez: szkielut dnia 2008-09-15 23:20:01 ] |
Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-09-16 02:36:12 W zale¿no¶ci od tego ile robisz km, 4l/miesi±c to nie musi byæ du¿y wyciek aczkolwiek mo¿e te¿ byæ pocz±tek uszczelki pod g³owic±.
Je¿eli je¼dzisz na p³ynie to obadaj dok³adnie wszystkie wê¿e z wod± w poszukiwaniu osadu w kolorze p³ynu lub bia³ego. Ch³odnicê oczywi¶cie te¿. Tam nieraz potrafi zrobiæ siê minimalny przeciek w trudno dostêpnym dla wzroku miejscu i niby wszystko w porz±dku, a jednak wyciek jest. Osad niekoniecznie musi siê tam zrobiæ z uwagi na nieco ni¿sz± temperaturê ni¿ g³êbiej pod mask±. Nie zapomnij te¿ o pompie wody. Powinna mieæ jaki¶ kana³ uj¶ciowy na wypadek padniêcia simeringu. Nie wiem jak to u Ciebie wygl±da ale podejrzewam, ¿e raczej na wierzchu to nie jest. Wykrêæ wszystkie ¶wiece i zobacz czy jedna lub dwie nie odbiegaj± swoim wygl±dem od reszty. Na cylindrze, na którym jest przeciek, ¶wieca powinna byæ zdecydowanie bardziej czysta ni¿ pozosta³e. Je¿eli wszystkie s± równo przykopcone to uszczelkê i okolice g³owicy raczej zostawi³bym w spokoju. Je¿eli w tym silniku masz mo¿liwo¶æ zagl±dn±æ do cylindrów przez otwór po ¶wiecy - zrób to i oceñ czy denka t³oków wygl±daj± tak samo. Przy walniêtej g³owicy u mnie sz³o jakie¶ 5l/50km delikatnej jazdy za miastem, a po mie¶cie to wystarcza³o na jakie¶ mo¿e 10km. Pozdro. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-09-16 18:04:33 Po co tak gdybaæ, porz±dny warsztat napompuje Ci uk³ad ch³odzenia do wartoæci kontrolnej, wytworzone ci¶nienie uka¿e miejsce przecieku. Uszczelkê skontroluj± testem na obecno¶æ CO w uk³adzie ch³odzenia, ot... |
vitobit Mogilno | 2008-09-16 22:10:14
i rachunek 7000,00 + vat i gwarancja ze sie nie pomyla zadna a obecnosc CO w plynie to widocznie porzadne warsztaty maja labolatoria chemiczne. ubawilem sie ta porada ot .... [ wiadomo¶æ edytowana przez: vitobit dnia 2008-09-16 22:21:11 ] |
vitobit Mogilno | 2008-09-16 22:25:22 krotko i zwiezle - zagrzej auto na postoju - cos musi w koncu pierdalnac. albo opaska, albo uszczelke wypluje. znajdziesz przyczyne. a tak jak kolega nizej pisal - na pstoju masz plamy pod autem ?? zapala ciezko rano ?? jak wygladaja swiece ?? sluchaj praktykow i ludzi doswiadczonych autami na gaz
pozdro dla normalnych |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-09-16 22:36:46
Wystarcza tester z "papierkiem lakmusowym', od biedy mo¿na u¿y¶ analizatora spalin. Ubawiaj siê dalej. |
vitobit Mogilno | 2008-09-16 22:44:31
papierek lakmusowy sluzy do okreslenia albo odczynu kwasowego - albo zasadowego i pokaz mi chlopie warsztat gdzie jest papierek lakmusowy ja taki ostatnio widzialem na chemii w liceum ale widze ze zaczynamy gadac - moze sie polubimy ?? analizator spalin i zawartosc CO w plynie chlodzacym ?? bez urazy - po sniadaniu dzis rano udezyles sie w glowe ?? rozpedziles sie chlopie z teoria. i nie mysl, ze na tym forum sa sami debile co kreca srubokretem, przepraszam - wkretakiem, albo imbusem. pojecie o chemi tez maja, Jaki odczyn ma CO ?? w jaka reakcje wchodzi z borygo, a jaka z woda ?? no szybko chemiku - odpowiadaj teoretyk pierdolony alei tak Cie lubie [ wiadomo¶æ edytowana przez: vitobit dnia 2008-09-16 22:49:55 ] |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-09-17 18:11:48 Nigdzie nie napisa³em ,¿e CO jest w plynie ch³odniczym, tylko w uk³adzie ch³odzenia w postaci przedmuchów z komór spalania . Widzê, ¿e dla Ciebie to ¿adna ró¿nica.
U¿y³em sformu³owania papierek lakmusowy w "..."; tester w tym przypadku jest zabarwiaj±c± siê ciecz± w przypadku kontaktu z CO. Sam takiego u¿ywam. Ale nie mam zamiaru Ciê szkoliæ . [ wiadomo¶æ edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-09-17 18:13:36 ] |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzêbie zdrój | 2008-09-17 18:45:47 OMEGOLOT A CO JEST NA UWADZE . NASTÊPNA OMESIA? |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-09-17 19:06:00 Senatorek mi siê marzy |