Rocznice

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WAZ uczcil 20.07.2003 37. rocznice zalozenia firmi a dzisaj jest 33. rocznica (rok 1970) , ze byl wyprodukowany pierwszy silnik 2101.
sto lat sto lat ...
gratulacje
Milan

Milan, wiem że 2101 była robiona właśnie od 1970 roku. Faktem jest, że rzeczywiście w 1966 roku przyjęto postanowienie o utworzeniu koncernu VAZ. Co w takim razie VAZ robił przez cztery lata od założnia czyli w latach 1966-70?
Pozdrówka.

Miły, młody jesteś więc nie pamiętasz (nie wiesz), jak to wtedy bywało
To, że przyjęto założenia to jeszcze nic nie znaczy. Musiało to swoje przeleżeć, dojrzeć, przejść przed odpowiednie szczeble , zostać zatwierdzone itd. itp.
No i fakt, że trzeba jeszcze postawić fabrykę tez nie jest bez znaczenia
I mam nadzieję, że nikt nie weźmie sobie do serca tego co napisałem powyżej i nie rozwinie się dyskusja: wtedy było lepiej a teraz gorzej lub na odwrót.
Proszę nie

Miły, młody jesteś więc nie pamiętasz (nie wiesz), jak to wtedy bywało
To, że przyjęto założenia to jeszcze nic nie znaczy. Musiało to swoje przeleżeć, dojrzeć, przejść przed odpowiednie szczeble , zostać zatwierdzone itd. itp.
No i fakt, że trzeba jeszcze postawić fabrykę tez nie jest bez znaczenia
I mam nadzieję, że nikt nie weźmie sobie do serca tego co napisałem powyżej i nie rozwinie się dyskusja: wtedy było lepiej a teraz gorzej lub na odwrót.
Proszę nie

Jest to tak, jak napisal Bartos. Budowali fabrike. a projektowali tez samochod 2101 .
Nie dawno czytalem, ze skonstruowanie 2110 trwalo 10 lat !!! Od 1985 do 1995. A perwsza 110 miela naped na tylne kola. A jak samochod byl gotow do produkcji to przedstawiteli panststwa zdecidowali, ze bede mial naped na przednie kola, a wszystko sie zaczalo od poczatku.
Pozdr.
Milan

A... to może dlatego, oprócz względów finansowych, u rusków od projektu do realizacji jest taki długi odstęp czasu.

Kiedyś długo się budowało te fabryki...

[ wiadomość edytowana przez: mariusznia dnia 2003-07-30 17:08:40 ]

Jest w Poznaniu taki sklep meblowy (czy coś), cztery piętra. Budowali go 18 lat!
Było to za komuny, współcześnie nie lepiej: tory tzw. Poznańskiego Szybkiego Tramwaju 5 czy 6 kilometrów kładli chyba 6 lat. A miało być takie małe metro... Tylko w Bydgoszczy budują szybko- rozejrzyj się na nadbrzeżu Brdy...

Cytat:
2003-07-30 23:01:15, Pun pisze:
Tylko w Bydgoszczy budują szybko- rozejrzyj się na nadbrzeżu Brdy...

Co Ty? Zobacz np. Operę "Nova", zaczeli ją chyba na początku lat siedemdziesiątych (albo i wcześniej?) i jeszcze nie jest w pełni skończona. Ale zdarzają się inwestycje które dosyć szybko powstają, typu hala sportowa przy wylocie z Bydzi na Toruń, tudzież wybudowanie tzw. Węzła Zachodniego, który ma na celu rozładowanie korków w centrum itd..
Jednak ja myślę, że w Bydzi problemem nie jest czas powstawania, tylko partactwo. Otóż w Bydgoszczy rzadko się zdarza, żeby cos zrobili za pierwszym podejściem, tylko zawsze coś muszą poprawiać. Np. we wspomnianej przeze mnie hali sportowej kilka miechów (a może nawet i mniej?) po oddaniu do użytku zaczoł przeciekać dach. Albo też jak zmodernizują jakieś rondo czy coś, to zawsze za jakiś czas dane rozwiązanie, które zrobiono na danym rondzie, okaże się niepraktyczne i znowu do poprawki. I tak zawsze.