Osłona metalowa tłumika. Można ją wywalić??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje pytanko się odnosi osłony tłumika gdzieś w połowie auta metalowej błyszczącej blachy. Cały czas mi się w jakimś punkcie styka z tłumikiem i samochodzik chodzi jak ciągnik. Czy można tą osłonę wywalić??

Jest to osłona termiczna, więc wątpie żeby jej usunięcie dało dobry efekt :/

Cytat:
2008-10-03 02:16:27, Hugolino pisze:
Moje pytanko się odnosi osłony tłumika gdzieś w połowie auta metalowej błyszczącej blachy. Cały czas mi się w jakimś punkcie styka z tłumikiem i samochodzik chodzi jak ciągnik. Czy można tą osłonę wywalić??

mozna, ja wywaliłem i żadnych negatywnych skutków nie odnotowałem

no właśnie cholerka nie wiem bo mi się chyba gdzieś poluzowała i tak wisi trochę, przyczepić własnymi siłami nie mogę i każda wystająca studzienka moja

Ja proponuje jej nie wywalać w końcu ma chronić "budę" przed temperaturą.
U mnie podczas szybkiej jazdy cały "tunel" jest ciepły wolę nie myśleć jak byłby gorący gdyby tej osłony nie było.

Hugolino jedz gdzies do zakladu gdzie spawaja tlumiki np i powied zeby Ci to przyspawali - u mnie tez wpadalo w rezonans, ale przyspawali mi i jest git

właśnie dziś byłem u pana mechanika i mnie oświecił, że kiedyś koleś usunął taką osłonę i miał zapłon o baku paliwa

Ta osłona ochrania także przewody hamulcowe z tego co pamiętam, no i właśnie zbiornik paliwa.