Filtr stożkowy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czołem,
Rzuciłem okiem pod maskę PROWO i w miejscu gdzie ja mam pudło z filtrem powietrza (2.5 TD) widnieje coś innego. Mniemam że to jakiś "wyczynowy" filtr. Ile to kosztuje, i jakie są tego plusy (minusów chyba nie ma) i czy do Diesla jest sens to montować?
Pozdrawiam,
Piotr

Eeee tam, to klakson z subwoofer'em.

Ogólnie to stożki spisują się przy większych obrotach a wkładki przy niższych ale z drugiej strony połączenie stożka z intercoolerem czemu nie ?

Na początku nie załapałem i myślałem że Prowo zrobił swapa na TDS

Najbliżej jest Gomall: potrafi to wydawać przerażające dźwięki .

Hm, swap na TDS , jak znajdę chwilę to zacznę rozważać

Ogólnie jest śmieszniej

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Prowo daje cos oprocz dzwieku???u mnie na stozku miala 184 KM a bez stozka na orginalnym wkladzie filtra pow 189KM
zimne powietrze doprowadzone bylo wlotem w blotniku,orginalna rura i rura na dole zderzaka...jest to roznie w roznych autach i ciekawy jestem jak jest u Ciebie ???

pozdr

Nie mierzyłem i pewnie nie zmierzę.
Do momentu otworzenia klapy rezonatora - kicha, a potem ostro (no, ale podobnie jest w standardzie).

Stożek jest obudowany, to pojemność układu nie zmieniła się tak bardzo żeby coś spieprzyć (nadzieja ) - zresztą to akurat można zmienić poprzez dołączenie do wlotu puszki "na szczelno" rury doprowadzającej o odpow. długości. Czyli: zakładam że może być tylko lepiej - stożek powinien (sprawdzone) przepuścić więcej powietrza (o ile silnik będzie go chciał ), a puszka nie szkodzi. Marketingowe "specjalne kształty puszki..., ukształtowanie wlotu..., wnętrza..., wylotu...., dynamizujące strugę...." - pominę - niesprawdzone.

Doprowadzenie jest przedłużoną fabryczną rurą, z wlotem skierowanym od chłodnicy czyli do przodu, a wylotem w okolicach puszki. W okolicach pod puszką w blasze nadkola i tak są otwory na wylot - tędy też coś wpadnie. Druciarsko oddzieliłem też te rejony od reszty komory.

Teraz chcę się zabrać za resztę tych rur, z rezonatorem i jego klapą na czele - jakieś pomysły? Mantzel ma "powerresonator" ale jego cena jest FATAL ERROR

PS.
Jak się nudzę i mam akurat za dużo ( ) to wolę bawić się takimi rzeczami niż spoilerami i progami - ale to kwestia gustu - spokojnie koledzy: peace, peace for all

-----------------

na mojej malej nie ma zadnego spoilera...

pozdr

Na niej to wogóle mało co jest
Shaver przeszedł

-----------------

Ja tez swoj spojler z klapy zdjalem...

Cytat:
2003-08-01 12:29:11, Dramar pisze:
Ja tez swoj spojler z klapy zdjalem...

A rurki? Może gdzieś dostaniesz końcówki "z dwóch jedna"

Pzdr.

-----------------