| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jose '73 Warszawa (Las Palmas) | 2009-01-08 15:06:35 Napodstawie kawałka polakierowanego elementu dokonuja porownania z wzorcem przy pomocą skompllikowanego przyrzadu optycznego zwanego okiem i w zaleznosci od tego jakim badacz cechuje sie stopniem daltonizmu lakier jest dobrany lepiej lub gorzej.
Jak juz ustali co to za kolor to na podstawie danych producenta lakieru jaki sprzedaje wklepuje dane do kompa, wali do mieszalnika odpowiednia baze a pigmenty dolewaja sie same ![]() |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2009-01-08 15:25:52 a ze stary bezbarwny jest bardziej wyblakly/zzolkniety niz nowy to w wiekszosci przypadkow roznica widac miedzy np robiana maska a blotnikiem.... pozadna polerka calego auta pomoga .
stary jak dobieral kolor do beczki to sobie wzial kilka odcieni renoalku i dorobil sam idealny |
Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdańsk | 2009-01-08 16:49:46 A jakbyś sobie chciał sprawdzić jaka jest teoretyczna formuła na mieszankę Twojego lakieru to możesz ja spbie sprawdzić w necie...
Np. TU ![]() |
flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2009-01-08 16:56:30
padlem kurwa padlem |
DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2009-01-08 20:46:37
Tym to grubość lakieru się bada |
fifi PF 126 BIS, W202 230 ... Toruń | 2009-01-08 22:46:26 żeby mieć pewność to zostawiałem całe auto i dorabiali tak aby pod całe auto pasowało |
Graphic Polski Fiat 126p Poznań | 2009-01-10 15:23:03
Ja znalazłem swój lakier i teraz mam pytanie: skoro mi wyszukało 2 możliwości które różnią się ilością zastosowanych brawników w gramach oraz kolorami a nazwy pozostają take same to który z nich da mi ten sam lakier? oba |
rosck Z Poznań | 2009-01-10 17:19:25
Żaden. Ja malowałem lakierem z tej samej puszki tyle że kilka miesięcy później i wyszło inaczej hehe to zależy od wielu czynników mi. temp otoczenia, ciśnienie na sprężarce, kąt nakładania i odległość chyba też można by pisać i pisać ale zawsze można ścieniować albo pomalować więcej niż jeden element |
Graphic Polski Fiat 126p Poznań | 2009-01-10 19:06:01
Rożek inaczej ci zawsze wyjdzie, założe się że wyszło jaśniej niż reszta, też tak miałem. Dobra polerka czesem pomaga w przypadku małych powierzchni renowacyjnych. Pytanie czy nie mając żadnego lakieru a znając jego kod jak na stronce, nazwę itp z 2 różnych recept na jego uzyskanie otrzymam ten sam lakier. Czynniki środowiska zewnętrznego- jak napisałeś - też mają swój wpływ
[ wiadomość edytowana przez: Graphic dnia 2009-01-10 19:06:39 ] [ wiadomość edytowana przez: Graphic dnia 2009-01-10 19:07:20 ] |
rosck Z Poznań | 2009-01-10 19:46:53 A te recepty to są tej samej firmy? Zresztą z kodu nadwozia i tak nie wyjdzie dobry odcień, nie sprawdza się to nawet w nowych samochodach. Lepiej dobierać to z tych papierków raz na dziesięć wychodzi idealnie a jak nie to trzeba zrobić poprawke. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2009-01-10 20:32:11 sa sposoby barwienia bezbarwnego robiac z niego stary zzolkniety bezbarwny... itp itd... bardzo malo ludzi to stosuje...
idzie baza nowy klar a potem calosc polerka... |
Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdańsk | 2009-01-12 00:02:17 Graphic - tam często podawane są dwie wersje zależnie od "techniki malowania" lakier jednoskładnikowy, baza z klarem itp.
kolor niby ten sam, aczkolwiek efektem może się ciut różnic. |
Graphic Polski Fiat 126p Poznań | 2009-01-12 00:35:33 Czyli na logike jak piszesz Nomad trzeba by spróbować obu wersji i prysnąć jakis mały fragment i porównac czy jakiś pasuje. No w każdym bądź razie dzieki za rozwinięcie |
stasina łowicz | 2009-02-05 17:38:08 Ustal gdzie jest profesjonalna mieszalnia lakierów samochodowych. Przede wszystkim ważne aby wykonywali tam natrysk próbny. Umów się i najlepiej podstaw tam auto. Niech dobiorą do elementów sąsiednich do elementów malowanych. Wykonają natrysk, ewentualnie skorygują kolor i gotowe. Dopiero wtedy masz pewność, że wszystko będzie ok. Podanie samego nr lakieru to bzdura, na pewno nie będzie pasować!! |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2009-03-05 17:22:10 Takie pytanie zasadniczo mnie sie nasunelo:
Mianowicie jakie sa koszty lakierowania "za element" w Warszawie i okolicach? Pytam o usrednione stawki. Nie mam jak podjechac do jakiegos zakladu, tylko w robocie siedze
Pozdrawiam ----------------- http://plepleple.pl |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2009-03-05 17:24:42 el jakiej wielkości element masz do pomalowania??
Nie lepiej ci dobrać lakier i samemu prysnąć? Chyba że pistoletu nie trzymałeś w łapie, to radzę najpierw na czyimś poćwiczyć
bo tak to cię skroją jak nie powiem co... |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2009-03-05 17:40:26 Nie mam warunkow niestety w miejscu zamieszkania
Chcialem dorobic kilka sprayow i podrutowac troche, to zderzaczek, to rancik drzwi, takie tam duperele... ale gdzie nie pojade, to przy 400 ml "nie gwarantuja, ze bedzie taki sam". A kolorowy samochod to ja juz mam
Dlatego to juz ostatnia deska ratunku Co miesiac malowalbym sobie elemencik
Do pomalowania mam np blotniki przednie x 2, kawalek maski, zderzak przedni, drzwi pasazera - ich powierzchnia jest mniej wiecej taka jak w Punto 3D, ale mozna zrobic odciecie przy ramce. ----------------- http://plepleple.pl |