| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
badur77 Toyota Avensis I Sol Ostrów Mazowiecka | 2008-10-17 18:12:40 Zapomniałem dopisać, że brakuje także sprężyn wkładek ciernych, a same klocki trzymają się tylko na uchwytach wkładek ciernych [ wiadomość edytowana przez: badur77 dnia 2008-10-17 18:13:45 ] |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-10-17 21:24:46 No to jak pisalem , az dziw bierze ze tak mozna jezdzic.
Trzeba to zrobic jak najszybciej. Pytanie moze mechanik ma brakujace czesci ? |
badur77 Toyota Avensis I Sol Ostrów Mazowiecka | 2008-10-17 23:01:15 Wielkie dzięki za rade Cromm. Zasuwam do sklepu po części i zobaczymy co będzie. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-10-18 00:28:20 Cromm, można, można tak jeździć i to spokojnie.
Odkąd posiadam moją E to nigdy nie widziała żadnych sprężynek, blaszek i innych cudów niewidów. Na kilka kompletów różnych klocków żadne nie zgrzypiały. Jedyne blaszki jakie mam to standardowe trzymające po bokach klocków. W pierwszej połowie tego roku założyłem klocki EBC z którymi w komplecie dostałem blaszki "antyzgrzytowe". Poskładałem wszystko do kupy i jakiś czas był spokój. Po jakimś 1000km zaczęły piszczeć i zgrzypieć... po tym jak je spaliłem
Drugiego kompletu już nie testowałem i jak na razie jest cisza
Co prawda z blaszkami, ale dalej bez sprężynek
Badur77, masz typowy objaw zapieczonego zacisku. W pierwszej kolejności sprawdź czy tłoczysko swobodnie chodzi i jak ciężko ruszają się kołki prowadnic zacisków. Druga sprawa to wyjmij blaszki mocujące klocki, wyczyść je dokładnie i wyczyść zaciski pod blaszkami. Klocki mają się swobodnie poruszać w zacisku bez użycia większej siły. Trzecia sprawa to mogą Ci się kończyć klocki i specjalna blaszka informuje Cię o tym że już czas na wymianę. Oglądałeś dokładnie obie strony ? Gadająca blaszka może być tylko na jednym klocku. Pozdro. |
badur77 Toyota Avensis I Sol Ostrów Mazowiecka | 2008-10-18 21:48:51 A to ciekawostka ! Czyli są układy hamulcowe w toyotach bez dodatkowych blaszek i sprężynek ?
Klocki mają dobrą grubość min 6 mm, kołki prowadnic chodzą bez oporów, tłoki ciężko, trzeba sporej siły żeby go cofnąć. Co do blaszek mocujących klocki to po wciśnięciu klocków w uchwyty, to muszę wyprzeć je śrubokrętem, bo po dobroci nie wyjdą. Czyli te dwa ostatnie elementy do poprawy [ wiadomość edytowana przez: badur77 dnia 2008-10-18 21:51:50 ] |