Stukanie w silniku podczas jazdy 2000rpm ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cos mi cicho stuka jak jade tak okolo 1800-2000rpm takieklekotanie bardziej co to może być? popychacze??

Jak stukanie to takie raczej cykanie to prawdopodobnie samoregulatory dostają za mało oleju. Dolać oleju ewentualnie jego wymiana. U mnie oleum nie ubywa a dzieje się tak przy starym oleju w silniku. Po wymianie cichną klekoty.

Czy klekotanie występuje bezpośrednio po uruchomieniu zimnego silnika?

Jak tak to ...dolej oleju do silnika.

Klekotanie moze mieć związek z samoregulatorami luzu zaworów. Jak jest mało oleju to czasami tak sie dzieje.

Chyba, że jakiś samoregulator "się kończy" ...to wówczas nawet pełen poziom nie pomoże.

zgoda ale klekotanie przez ok 15-20 sekund po odpaleniu zimnego silnika to standard-przynajmniej ja mam tak od "zawsze"
bezposrednio po odpaleniu nic nie klekocze-dopiero po ok 10 s zaczyna 'klikac" i tak dzieje sie własnie przez 15-20 s a potem cichnie

Cytat:
2008-10-14 12:32:15, pawel12356 pisze:
zgoda ale klekotanie przez ok 15-20 sekund po odpaleniu zimnego silnika to standard-przynajmniej ja mam tak od "zawsze" bezposrednio po odpaleniu nic nie klekocze-dopiero po ok 10 s zaczyna 'klikac" i tak dzieje sie własnie przez 15-20 s a potem cichnie

z początku tak wlasnie mialem wymienilem olej i rano mniej stuka tylko podczas jazdy zaczyna dalej nawet na goracym silniku