Auto gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Co wy na to ?

Pawlak odwołał podwyżkę na autogaz
sobota, 27 wrzesień 2008
[money.pl] Wicepremier Waldemar Pawlak poinformował, że rząd wycofał się z planu niemal dwukrotnego podniesienia akcyzy na gaz LPG. Autogaz pozostanie tani, przynajmniej jeszcze przez kolejny rok. W Polsce jest ponad dwa miliony aut jeżdżących na gaz.

Jeszcze dwa miesiące temu wiceminister finansów Jacek Kapica zapewniał w liście do Money.pl, że podwyżka nastąpi. Money.pl zorganizował akcję pod hasłem Tanie tankowanie, w której wraz z tysiącami naszych Czytelników apelował o zaniechanie planów podnoszenie akcyzy na LPG oraz o obniżenie akcyzy na benzynę i olej napędowy do najniższego zgodnego z wymogami Unii poziomu.

na auto gazie nie jezdzę, ale dziś wyczytałem TO
ceny paliw

ostatni post wielkiego B1

p.s
jedynie mogę Mu pocisnąć gazem

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-09-28 02:53:52 ]

Cytat:
2008-09-28 02:51:48, franko25 pisze:
..." ostatni post..."

chciałbyś żeby ostatni

Dziękuję za czujność....franko

Rospur...czytaj jakoś uważniej foruma... tworzenie nowych wątków /w świetle już istniejących/...niepotrzebny bajzel tworzy
..może Pan Mod połączy jakoś owe ?

Pozdrawiam niedzielnie

Gaz i tak pójdzie w góre jak nie przez akcyze to przez zapotrzebowanie, jak nie ma podwyzki gazu to ludzie jednak go zakładają, a jak zakładają to jest zapotrzebowanie , a jak jest zapotrzebowanie to ktoś musi natym jeszcze wiecej zarobić i tak w kółko

Cytat:
2008-09-28 13:38:30, bogdan1 pisze:
chciałbyś żeby ostatni Dziękuję za czujność....franko

hihi nie ma jak łapac za słowo
alez cala pryzjemnosc po mojej. A czujnośc byla i jest,nawet w nocy Wysłany: 2008-09-28 02:51:48
Pozdro.

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-09-28 21:52:46 ]

A ja mam takie pytanko. Z racji tego, ze uzytkuje samochod z gazem od tygodnia(wczesniej i... juz zawsze tylko Diesle) chcialbym prosic o porade- na jakich stacjach jest najlepszy gaz?? Ja tankuje na lotosie, ale tylko dlatego, ze tankuje tez tam DAF-a i punkty zbieram
Niby som stacje,ze gaz jest marnej jakosci, jak to siye ma do rzeczywistosci??

Ja tankuję tylko na Orlenie ewentualnie BP ,pozostałe omijam a w szczególności takie bez nazwy . A taka mała ciekawostka dzisiaj na Lotosie gaz 2 gr do góry na 2,27 a na Orlenie 4 gr w dół 2,21 i kto tu chce zarobić

Ja w temacie gazu z innego dystrybutora.....

Aż mnie ściska jak ...widzę te wszystkie wózki widłowe zasilane gazem z butli 11 kg

Dla niewtajemniczonych napiszę, że ...te 11 kg gazu to jest jakieś 33 l gazu w cenie 39 - 42 zł ...w zależności od punktu wymiany butli
[ i to gazu z prawdziwego zdarzenia a nie "tego czegoś" na czym jeździmy....]

....aż samo się prosi o rozwiązanie "problemu"

Cytat:
Aż mnie ściska jak ...widzę te wszystkie wózki widłowe zasilane gazem z butli 11 kg

Dla niewtajemniczonych napiszę, że ...te 11 kg gazu to jest jakieś 33 l gazu w cenie 39 - 42 zł ...w zależności od punktu wymiany butli
[ i to gazu z prawdziwego zdarzenia a nie "tego czegoś" na czym jeździmy....]

....aż samo się prosi o rozwiązanie "problemu"

Taaa

A co z chomologacja na zbiornik

Cytat:
2008-10-01 22:56:54, Rospur pisze:
Ja tankuję tylko na Orlenie ewentualnie BP ...

Ja orlena omijam szerokim łukiem, wolę już zrobić 100km na Pb niż mieć problemy z gazem na zimnym silniku.
Tankuję tylko na Stellu i jestem w 100% zadowolonym klientem

Cytat:
2008-10-02 00:31:49, JaChomik pisze:
Taaa A co z chomologacja na zbiornik

....przegląd jest ......raz do roku .....w najgorszym układzie

Cytat:
2008-10-02 17:15:29, nawigator5 pisze:
....przegląd jest ......raz do roku .....w najgorszym układzie

ja też tak chce łan litr LPG za złotówe i olać akcyze tych złodzieji - butle 11 kg już nawet mam tylko jak to podłaczyć sensownie i bezpiecznie jest jakiś patent czy inny dynks do takiej kumbinacji

Cytat:
2008-10-02 20:37:54, rudi pisze:
ja też tak chce łan litr LPG za złotówe i olać akcyze tych złodzieji - butle 11 kg już nawet mam tylko jak to podłaczyć sensownie i bezpiecznie jest jakiś patent czy inny dynks do takiej kumbinacji

...może takie rozwiązanie jakie jest we widlakach ?

Albo ...Instalka CNG ...koszty eksploatacji takiej instalacji są podobne do LPG ...interes jest wówczas kiedy ...tankujesz sobie sam w domu z sieci miejskiej...

Ale bez wielkiej kombinacji ...prosciej byłoby wrzucić butlę 11kg

Cytat:
2008-10-03 07:30:09, nawigator5 pisze:
...może takie rozwiązanie jakie jest we widlakach ? Albo ...Instalka CNG ...koszty eksploatacji takiej instalacji są podobne do LPG ...interes jest wówczas kiedy ...tankujesz sobie sam w domu z sieci miejskiej... Ale bez wielkiej kombinacji ...prosciej byłoby wrzucić butlę 11kg

no fakt w widlakach jest tak zwykła butla ale jak to podłązone jest to nie widziałem nigdy - na pewno to nic skomplikowanego skoro taką zwykłą butle można łatwo podpinać i odpinać, ciekawe czy takie cuś dałoby się przełożyć do osobówki. Niestety nie mam możiwości podpadrzeć jak to wygląda w widlaku ale może ktoś ma taki wózek albo na czymś takim pracuje i się wypowie co i jak... ciekawy temat się robi

Ja zobaczę pogadam z kolegami ze spedycji oni mukają na nissanach na gazie

Cytat:
2008-10-03 23:35:15, rudi pisze:
no fakt w widlakach jest tak zwykła butla ale jak to podłązone jest to nie widziałem nigdy - na pewno to nic skomplikowanego skoro taką zwykłą butle można łatwo podpinać i odpinać, ciekawe czy takie cuś dałoby się przełożyć do osobówki. Niestety nie mam możiwości podpadrzeć jak to wygląda w widlaku ale może ktoś ma taki wózek albo na czymś takim pracuje i się wypowie co i jak... ciekawy temat się robi

To nie są zwykłe butle takie jak przy kuchenkach!
Te butle instaluje się tylko w poziomie i w odpowiedniej pozycji.
Mają w środku zagiętą rurkę, by mogły "wyssać" gaz z dna butli.
Natomiast co do instalacji, za butlą jest filtr wstępny, a później już zwykłym wężem ciśnieniowym (takim samym jak do kuchenek) do filtra zasadniczego i następnie do parownika, reszta idento jak w samochodach.

A butle jaki są u mnie na zakładzie to 27L, cena gazu to ok. 1,50zł/L

Z zamocowaniem i podłączeniem takiej butli to nie problem, bardzo fajnie w bagażniku by się komponowała, tylko jaki kit wcisnąć niebieskiemu, gdy nas zatrzyma do kontroli i zobaczy takie cudo techniki?

Cytat:
2008-10-04 08:23:41, kisztan pisze:
To nie są zwykłe butle takie jak przy kuchenkach! Te butle instaluje się tylko w poziomie i w odpowiedniej pozycji. Mają w środku zagiętą rurkę, by mogły "wyssać" gaz z dna butli. Natomiast co do instalacji, za butlą jest filtr wstępny, a później już zwykłym wężem ciśnieniowym (takim samym jak do kuchenek) do filtra zasadniczego i następnie do parownika, reszta idento jak w samochodach.

patrz ...tego nie wiedziałem...

ale cenowo (1,5 zł/l) wychodzi identycznie jak te tradycyjne butle do kuchenek...

Ciekawe co piszesz.... jak kiedyś "brygada kryzys (...)" naprawiała u mnie dach, to korzystali z palnika podłączonego do zwykłej butli "11-ki na wymianę" - i tak podgrzewali sobie papę.
Jak palnik zaczynał słabo grzać to ..przechylili butlę na bok - identycznie jak jest zamontowana w widlakach - i też im ...podobno "wyssało" do końca

A wracając do butli od widlaków ...to znaczy, że zaopatrujecie się w jakiś specjalnych punkach wymiany butli do widlaków ?

Cytat:
tylko jaki kit wcisnąć niebieskiemu, gdy nas zatrzyma do kontroli i zobaczy takie cudo techniki?

......akurat się kluczyk od bagażnika złamał

EEEeee ....rzadko kiedy zaglądają

Parafrazując wątek .....1,5 zł/l to byłaby kwota warta zachodu i odrobiny adrenaliny ...tym bardziej , że z technicznego punktu widzenia podłączenie byłoby "fabryczne" a nie druciarstwo.

mnie tam to wygląda na zwykłą butle i tyle, jakoś nie wydaje mi się żeby były do widlaków inne a to że leżą to wiadomo że wtedy lepiej gaz wyleci- do końca.
Można gdzieś dokupić taki łącznik z reduktorem - chociaż pomysł z wężem od kuchenki wydaje sie troche ryzykowny a niech się przetrze gdzieś odpukać co jest w auceie przecież możliwe to gaz spieprzy sobie albo się nagromadzi np. w kanale i wtedy jedna iskra i po ptokach . Jednak jak w widlaku można tak żeby było i tanio i bezpiecznie to i espero da radę.

Cytat:
2008-10-05 00:03:28, rudi pisze:
............Jednak jak w widlaku można tak żeby było i tanio i bezpiecznie to i espero da radę.

Baaaa

To teraz jeszcze potrzebne są ....namiary na jakiegoś magika, który to założy

Myślę, że dla bezpieczeństwa możnaby jeszcze wrzucić jakieś czujki stężenia gazu "w kufrze" ...tak na wypadek "W" gdyby coś się ulatniało.

----------------------------------------------------------
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ...akcyzę

...złodzieje

znajomu w kadecia taką miał i jeżdził a zamontował ją na połowie europalety