Drganie kierwonicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Mam problem od paru miesiecy z kolami.

Kiedy jade 50 km/h kierownica wykonuje ruchy lewo prawo o jakis cm jak juz jade 100 to kierwonica drga.

Na poczatku zmieniem opony na Yokohamy ale to nie pomoglo. Wywazylem wszystkie kola, facet nie stwierdzil krzywych kol. Ale nadal mam ten problem.

Co to moze byc ?

Ja tak mialem i okazalo sie ze felgi sa od reni. Zerknij czy sa orginalne.

spróbować doważyć koła na połośkach?
A to rwanie w bok ,to moze będzie zbierznosć albo superaściie fajne polskie drogi ! szzegolnie w miescie...!!!

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-10-13 18:01:08 ]

może któraś gałka? szczególnie sprawdź sworzniowe (Drganie KIER W ONICY)ciekawa nazwa .patrz jak piszesz.pozdro

Miałem podobnie. U mnie problem tkwił w większej średnicy osadzenia koła (alufelgi z VW) o jakieś 0,5 mm i po prostu koła się nie centrowały na piastach.

Najbardziej prawdopodobną przyczyna takiego bicia może być "bula" na oponie. Ale ciekawe, ze po przełozeniu opon na inne miałeś to samo...
Moze te zmienione opony tez miały bulę ?

Zrób doswiadczenie: spuść powiertze z przednich kół do wartości ok. 1 atm i wtedy się przejedź.
Jak bicie ustapi to ...szukałbym przyczyny właśnie w oponach.
Niech jakiś wulkanizator "prześwietli" te opony na wyważarce.

Witam !
Miałem podobne zjawisko po założeniu nowych Yokoham -samo wyważanie statyczne nie zawsze daje pozytywne rezultaty. U mnie po tym zabiegu lekko, ale jednak "szarpało" kierownicą. Dopiero wyważanie dynamiczne rozwiązało ten problem i teraz jest ok

Może krzywe tarcze hamulcowe? Wyważanie bez zdejmowania kół może pomóc, chociaż proponuję wymianę.