MotoNews.pl
9 Spalanie gazu (221312/0) - PT

Spalanie gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, posiadam auto Opel Astra 1,4 1995r, i moi drodzy pali mi 14litrów gazu po mieście a 11 na trasie!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy to normalne, podobno wyregulowane jest ok, spaliny na 0,00. Jeżdżę na możliwie wysokim biegu oczywiście odpowiednim do prędkości, a tu takie spalanie... macie może jakiś pomysł co z tym zrobic?? POMOCYYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!

Co masz na myśli pisząc "spaliny na 0,00" ???

Mam na myśli idealne jak dla takiego auta.. i w ogole jak dla auta na gazie Wiec niewiem, co jest przyczyną tego spalania??

No to wpisz tu na forum zawartośc toksycznych i nietoksycznych dla gazu i benzyny, na wolnych i podwyższonych. Zobaczymy czy super są .

Jeździj jeden bieg niżej odpowiednio do prędkości
Pozdro.

CO/HC 0,12/72
CO/HC przy podwyższonej prędkości 0,10/34
lambda 1,01

Myślisz ,że są złe?

Te są dobre, a nietoksyczne gdzie? Też są ważne.

A nietoksyczne to,że niby jakie? bo ja te mam na wyciągu homologacji, więc inne nie są mi znane A tym czasem dowiedziałam się, że w moim aucie był do wymiany termostat i,że to niby przez to tyle mógł palić.. Hmm no zobaczymy czy będzie lepiej?

To Ty nie byłaś na badaniu spalin? Tylko wpisujesz te z wyciągu homologacji. Gazory tam bzdury wpisują z "powietrza". To taka formalność, nie pokrywająca się z rzeczywistością (lub rzadko)

Byłam na badaniu spalin, tzn. te które są wpisane w homologację są z badania, a konkretnie, z regulacji po montażu, wiem, gdyż osobiście dopilnowałam, by były "legalne" a nie jak piszesz z powietrza bo wiem, że tak też się zdarza Mam nadzieję ,że teraz po tej wymianie termostatu będzie już ok , gdyż nie możliwe jest bym na 34litrach gazu robiła po mieście, 250km ... Wielkie dzięki za pomoc a tak z ciekawości zapytam, montujesz gaz, że tak dobrze się znasz?? a i jeszcze jedno pytanko, bo ktoś mi na forum napisał, że mam jeździć na biegu niższym niż normalnie się powinno, patrz wypowiedź niżej co o tym myślisz?

Dobrze, że wadliwie działający termostat został zastąpiony sprawnym. Napewno to nieco obniży spalanie na setkę. Ale czy aż tak bardzo jak się spodziewasz, .... zobaczymy. Powodzenia. Nie zakładam gazu.