Wymiana skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam!
Mam do Was trzy pytania- czy ma sens wymiana skrzyni manualnej na automat w y22xe ?
2. Jak się sprawują skrzynie automatyczne- płynność przełączania biegów, awaryjność itp
3. Czy ma sens zakup używanej skrzyni ? Widziałem wiele ofert np na allegro w cenie do 700 zł za komplet.

Z pozdrowieniami
Mar

sprzedaj auto i kup z automatem.Nawet niemasz pojecia co sie wiaze z zamontowaniem automata.jakbys sie uparl to bym tobie to zrobil.Calkowity koszt w promocyjnej noworocznej cenie 5tys pln

czyli lepiej robic w druga manke przekladke?
generalnie to bez sensu jest przerabiac na automata, osiagi spadna Ci ostro przy tym silniku

bez sensu, nawet przy omie A
przewody olejowe, elektronika (ecu, wiązka) - makabra.

Cytat:
2008-12-30 18:09:30, SENATOR pisze:
sprzedaj auto i kup z automatem.Nawet niemasz pojecia co sie wiaze z zamontowaniem automata.jakbys sie uparl to bym tobie to zrobil.Calkowity koszt w promocyjnej noworocznej cenie 5tys pln

Masz rację kolego, jestem zwykłym użytkownikiem auta. Możesz napisać więcej co się wiąże z przekładką na automat i skąd taka cena ?

Dzięki wielkie za informację. Wrócę do tematu automatycznej przekładni w trakcie zmiany auta.

Z pozdrowieniami !
Mar

[ wiadomość edytowana przez: mar141078 dnia 2008-12-30 20:49:52 ]

A ja wkładałem aftomata do Granady i nie było specjalnie problemu(wymiana wału i koła zamachowego)Żadnej elektroniki

Cytat:
2008-12-30 20:25:30, mar141078 pisze:
skąd taka cena ?

zapewne skrzynia + graty + robocizna.

jak poszukasz to na forum jest dokładna dokumentacja zdjęciowa przekładki w omedze A - czyli w dużo prostszym aucie, zerknij, będziesz cośtam juz wiedział.

a w kwestii technicznej - ostatnio często mam do czynienia z C 2,2 aftomat mojego brata, wnioski - aftomat fajna sprawa na korki ale całkowicie kasuje przyjemność ostrych startów, kontrolowania auta w zakrętach i ogólnie operowania biegałką; no i 2,2 z tym wynalazkiem spala w trasie i mieście równo tyle co 3,0 w manualu, przy duuużo gorszych osiągach.