Ucieka mi prąd :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak jak w temacie. Autko stoi w garażu nie jeżdżone załóżmy dzień i noc i od razu akumulator pada. Co może być tego przyczyną ? trochę wkurzające to jest bo muszę ładować akumulator częściej niż telefon. Wymieniłem niedawno rozrusznik. Czekam na sugestie z góry dzięki

Na początek weź miernik i wepnij w obwód zobacz jaki jest pobór prądu

ostatnio byłem w sklepie z akumulatorami, i sprzedawca podszedł do auta urzył pewnego przyżądu i powiedział że akumulator jest sprawny i nie ma potrzeby kupywać nowego. może warto poszukać takiego sklepu. Może grzebałeś coś ostatnio przy elektryce zwarcie gdzieś zrobiłeś.

Cytat:
2008-10-23 20:29:14, kubik2 pisze:
ostatnio byłem w sklepie z akumulatorami, i sprzedawca podszedł do auta urzył pewnego przyżądu i powiedział że akumulator jest sprawny i nie ma potrzeby kupywać nowego. może warto poszukać takiego sklepu. Może grzebałeś coś ostatnio przy elektryce zwarcie gdzieś zrobiłeś.

A co ma pomiar sprawności aku do sprawdzenia poboru prądu. Zdejmujesz jedną klemę w szereg wpinasz miernik i sprawdzasz ile prądu idzie w instalację (powinno być jaknajbliżej zera tak do 0,05 ma) jak więcej to wyciągasz po kolei bezpieczniki i sprawdzasz który obwód kradnie prąd( po wyjęciu bezpiecznika skala miernika powinna pokazać wtedy 0,00)

Mam nadzieję że jasno to opisałem

OKeeY dzięki za odpowiedz skorpion jutro się tym zajmę bo już mnie dobija ładowanie akumulatora.

Witam
Zrób tak jak napisał kolega skorpion19 z tym że po pierwsze posprawdzaj czy wszystko masz powyłączane - włącznie z oświetleniem bagażnika itp. - ja stawiam że taki pobór może powodować instalacja audio szczególnie radio jeśli nie jest podłączone pod stacyjkę.
Pozdrawiam

Cytat:
2008-10-23 20:29:14, kubik2 pisze:

Dobrze mu chłopak radzi a ktoś tu sie rzuca Tak do Ciebie mówię Skorpion.. bo skąd wiesz że to właśnie aku nie padł.. dla kogoś kto ma takie problemy a nie zaznajomił sie choć trochę z elektroniką/elektryką radze właśnie najpierw sprawdzić Akumulator.. tak jak to radzi Kubik

dzieki za wszystkie informacje akumulator wymieniałem jakieś pół roku temu. Radio mam przerobione, że działa bez stacyjki, wiec może i racja ze to przez to żre prąd. Oświetlenia bagaja nie mam wogóle bo mechanik mi kiedyś podprowadził żaróweczkę i zawsze zapominam kupic nową. Jutro napisze po sprawdzeniu co było nie tak oczywiście jeśli mi się uda to wyeliminować

Kolego mialem podobnie

Poczytaj KLIK