[k] synchronizator do skrzyni dohc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuje synchronizatorów (kilka szt. nowych lub w bdb stanie do skrzyni dohc dużej) najlepiej stalowych .
jeżeli ktoś coś ma to prosze o info.

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Kiedys szukalem takich na zapas i byly problemy z ich dostaniem a kwota o ile pamietam byla jakas dziwnie wysoka(chyba z 300zl za szt ale glowy juz nie dam se uciac za to ). moze szukalem w zlym miejscu a moze faktycznie cena byla tak wysoka. Generalnie lepiej dorwac dobra skrzynke z 131 racinga na prostym drazku i s nikle sznase zeby cos nie dzialalo w takiej skrzyni.

A wlasnie wchodze w temat mam problem z wbiciem 2 biegu skrzynia to V dohcowa ze 131 .Musze miedzy gaz dawac a by wskoczylo bez zgrzytu. Powodem moze byc synchronizacja 2 biegu ??

Cytat:
2008-10-29 11:44:42, Barti125pGRT pisze:
A wlasnie wchodze w temat mam problem z wbiciem 2 biegu skrzynia to V dohcowa ze 131 .Musze miedzy gaz dawac a by wskoczylo bez zgrzytu. Powodem moze byc synchronizacja 2 biegu ??

i wymień bo będzie tylko gorzej

mnie oblatała skrzynia po wymianie na używke (synchr.) jeden sezon - w sumie i tak nieźle , ale wiem że były montowane metalowe synchr. do tych skrzyń (min 131 W.Rohl ) - może ktoś coś widział , lub ma?
Pojedyńcze synchr. trafiają sie na ebayu i nie są drogie (ok 20 usd za kilka szt. ) , i jeżeli nic nie znajdzie to pewnie będe ściągał, narazie jednak poszukam w polandzie,więc jak ma ktoś coś?
A narazie wsadze zapasową skrzynie

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

a jak wyglada takowy synchronizator ???bo w zyciu jeszcze skrzynki w dohcu nie otwieralem ...Zebym mial poglada jak bede szukac.

Problem jest taki ze rowki sa niestety na zębatce a nie na synchronizatorze. Wiec moze sie tez zuzyc zebatka. Zauwazylem ze w skrzyniach ze 132 mialem problemy z wbijaniem biegow a w tych z 131(pewnie racing) nigdy nic mi sie nie dzialo z nimi. moze to zasluga innych synchronizatorow.

[ wiadomość edytowana przez: Walezy dnia 2008-10-29 13:08:17 ]

znalazlem cos takiego to to ??? synchronizatory

Cytat:
2008-10-29 13:07:02, Walezy pisze:
Problem jest taki ze rowki sa niestety na zębatce a nie na synchronizatorze. Wiec moze sie tez zuzyc zebatka. Zauwazylem ze w skrzyniach ze 132 mialem problemy z wbijaniem biegow a w tych z 131(pewnie racing) nigdy nic mi sie nie dzialo z nimi. moze to zasluga innych synchronizatorow. [ wiadomość edytowana przez: Walezy dnia 2008-10-29 13:08:17 ]

Z ciekawości ma ktoś może nr seryjny skrzyni na wzmocnionych synchronizatorach albo po czym ją poznać?
Ja mam 8szt skrzyń i zasadniczo sa 2 typu numeracji (w tych moich) niektóre mają wysówaną na wielowpuście tylną część inne na stałe

Cytat:
2008-10-29 13:07:02, Walezy pisze:
Problem jest taki ze rowki sa niestety na zębatce a nie na synchronizatorze. Wiec moze sie tez zuzyc zebatka. Zauwazylem ze w skrzyniach ze 132 mialem problemy z wbijaniem biegow a w tych z 131(pewnie racing) nigdy nic mi sie nie dzialo z nimi. moze to zasluga innych synchronizatorow. [ wiadomość edytowana przez: Walezy dnia 2008-10-29 13:08:17 ]

Tylko że ja też mam skrzynie ze 131
tyle że silnik 1.6 a 2.0 mają jednak inną charakterystyke przez co częściej trzeba w 1.6 wbijać jedynke / dwójke , do tego kręci sie nieco wyżej i mamy gotowy przepis jak sie pozbyć synchr. (do tego mój styl jazdy nie ułatwia im zycia )

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

grrry per RZEŹNIK

nie widzałem różnicy między pionową skrzynią ze 131 a tą z argenty , padają tak samo

ja mam skrzynie a argi,ładuje 1 bieg na nawrotach często ale po dzisiaj dzień skrzynia jest w bdb stanie i nawet nie wyje

no panowie nikt nie ma?
w niemcowni są ebay

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

no prosze a bedziesz kupowac ? to moze bys wieksza ilosc zakupil co ?

czy synchronizator skrzyni od dohca nie wyglada tak samo jak skrzyni FSO ???? synchro

Wyglada identyko jak te ze 131 ..przynajmniej tak mi sie zdaje a cena dosyc przystepna 15 zl za sztuke sa 4 . mar obadaj i powiedz cos na ten temat

jak to jest to a tak mi sie sadzi to po 2 szt na lep :]