Nadmierne /monstrualne/ zużycie LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
może ktoś mi podpowie jakiegoś fachowca co oprócz regulacji instalacji zna się też na elektryce i silnikach, na razie jeden fachowiec odsyła mnie do kolejnego o innej specjalności i tak w kółko. Mam audi 80 1.8 monowtrysk, kupiłem go z odłączoną sondą lambda, palił 13-14 litrów LPG w cyklu miejskim. a benzyny około 20. Po założeniu sondy zużycie benzyny spadło do poziomu 10-11 litrów a gazu... wzrosło do 15 litrów. Regulacje w kilu różnych warsztatach nic nie pomogły. W międzyczasie w aucie padła uszczelka pod głowicą. Przy okazji w głowicy zostały wymienione prowadnice i przefrezowane gniazda zaworów, czyli teoretycznie silnik powinien chodzić lepiej i mieć więcej mocy....zużycie gazu wzrosło do 17 litrów. Kolejne regulacje, odsyłanie do elektryka, silnikowca itd a zużycie gazu zmierzone dzisiaj tzn 01.11.2008 wynosi już 20 litrów! CZY KTOŚ MA POMYSŁ CO Z TYM PROBLEMEM ZROBIĆ? Na razie będę jeździł na benzynie, wychodzi taniej. Pomocy, mój nr 793679777

Witam,

napisz dokładnie jaką masz instalacjęi jaki jest jej przebieg. Chodzi mi o typ parownika, średnicę miksera i komputer sterujący.
Napisz również czy osiągi na gazie odbiegają od tych na benzynie i czy się zmieniły.
Przyczyn może być bardzo wiele: nieprawidłowo dobrany mikser lub parownik, zużyty parownik, złe podlączenie do masy etc.

witam, instalacja ma 4 lata, przebieg znam tylko orientacyjny około 60 tys.km, reduktor LOVTEC, układ elektroniczny oznaczony AL-700, reszta instalacji tomasetto, nie wiem jaka jest średnica miksera, musiałbym trochę rozmontować auto, nie zauważam specjalnie dużej różnicy w mocy na benzynie i gazie, na gazie silnik jest minimalnie słabszy, zużycie paliwa i wszelkie regulacje również na moc wpływały minimalnie. Kopułka świece palec nowe, przewody ok ale momentami wydaje mi się że gubi iskrę, objawia się to nierówną pracą silnika. Według wszelkich raportów spalania jakie udało mi się znaleźć takie samo auto zużywa maksymalnie 13,5 litra gazu na mieście. Myślałem że przy6czyną może być "lewe" powietrze ale nie udało mi się nic znaleźć, poza tym benzyny też palił by dużo. Instalacja daje się dobrze regulować co widać na analizatorze spalin

he he ja mam to samo juz zaczelem sam szukac problemu tylko ze ja mam badziewna elektronikę mam regulacje na srube i jest krokowiec sprawdź czy podpięli ci tps z stojąc przed maska z prawej strony wtrysku jest wtyczka szary kabelek to jest TPS i zapytaj gazownika który ci ustawia komputer jak ma emulacje ustawiona czy na masę czy na falowanie powinna być ustawiana na masę jak masz na falowanie morze dlatego pracuje ci nierówno silnik bo rozjechała się mapa wtrysku w ecu zdejmij klemy na 15 min i odpal tylko na benzynie niech pochodzi silnik na wolnych obrotach az zalaczy sie wentylator przetestuj silnik sobie na benzynie 2 sprawa możesz mieć przestawiony zapłon albo przeskoczył ci pasek rozrządu