Typowy problem w Avensis I generacji - szybko nagrzewające się i krzywiące tarcze hamulcowe. Powodują bicie nie tylko przy hamowaniu ale i przy jeździe w zakresach ok. 110-120 km/h co jest denerwujące i nieprzyjemne.
Uprzedzając odpowiedzi o np. wyważaniu kół dodam że już to przerabiałem, wyważałem itd ale dopiero przetoczenie tarcz dało efekt i drgania zniknęły... niestety tylko na jakieś 2000 km. Teraz zjawisko znowu się nasiliło więc zastanawiam się (na razie teoretycznie) jakie tarcze (i klocki) można by kupić żeby nie było za chwilę tego samego.
Najchętniej kupiłbym tarcze podwójnie wentylowane. Komuś z forum Avensis udało się takie nabyć w ASO (ale chyba do avensis po liftingu - nie wiem czy są do dostania, czy to był jakiś przypadek że takie akurat mieli). Są polecane też EBC Greenstuff albo Lucas trw, ceny duże, ale ponoć wytrzymałe choć wentylowane pojedynczo. Starczą? Czytałem też o nawiercaniu tarcz - ale czy to ma w ogole wplyw na nagrzewanie?
Może ktoś coś doradzi, czego szukać i gdzie? W Internecie jakiś słaby i mało konkretny wybór.
[ wiadomość edytowana przez: madzia_83 dnia 2008-10-17 07:40:44 ]

Bleee...