Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-13 22:13:27 Witam,
Niedawno urwało mi się lusterko wsteczne i dyndało na jakiś kablach, czy ktoś może mi powiedzieć na po jaką cholere do lusterka idą jakieś kable ?? Przecież tam niema żadnej elektroniki !!?? A tak jeszcze tylko dodam że byście sie nie dali nabrać na super mocne taśmy dwustronne czy tam super glu i inne takie z gwarancją poxipolu... Najlepszy klej do przyklejenia lusterka ( metal + szkło ) jest klej dwuskładnikowy w postaci żelu, jeden żółty drógi niebieski - trzyma do dziś ![]() Ale te kable nie dają mi spokoju ![]() |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2008-11-14 11:13:54 Nie ma elektroniki ale jest elektryka. Regulacja lusterek i podgrzewanie. Jaki producent tego kleju? |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-14 22:53:59 Kolego Milas widzę że się znasz, wytłumacz mi więc po jaką cholere tam to wszystko jest po-mątowane jak ja z tego i tak nie korzystam ??
Może tam gdzieś jest jakiś magiczny guzik po naciśnięciu którego będę miał telewizor zamiast lusterka hehe ? A tak całkiem poważnie, bardzo bym Cię prosił o rozpisanie się na ten temat ![]() Natomiast co do Ciebie kolego HNT, to nie jestem w stanie Ci pomóc ![]() A firmy tego kleju to sobie teraz nie przypomnę, ale jutro jak bedę sprawdzał czy mi ktoś odpisał to napisze... Bo wiem że gdzieś tam w bagażniku jeszcze jest... |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-15 13:22:15 Sprawdziłem i firma kleju to jest:
PULSAR MIRRORglue P-912 A+B Naprawde dobrze trzyma ( lepiej od taśm, super glu, poxipolu...) a dałem za niego niecałe 9 zeta... |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-17 10:38:03
![]() Ale znalazłem coś co by potwierdziło Twoją myśl drogi kolego, zerknij na TĄ FOTKE i co Ty na to ? Ale to jest z instrukcji Niemieckiej przetłumaczonej na POLSKĄ i trochę nie kumam, jakie fotokomurki ? I ja mam skrzynie manualną a nie automatyczną... ![]() |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-17 15:13:55
![]() Poza tym ta instrukcja jest bardzo uboga... Szukałem też w książce "SAM NAPRAW BMW 3" i tam też nic na ten temat. Szukałem w schematach elektrycznych to nawet niema tam czegoś takiego jak "SCHEMAT ELEKTRYCZNY PRZYCIEMNIAJĄCEGO LUSTERKA" a powinien być - bo jak by nie było jest to elektronika... Tu masz zdjęcie jak moje wygląda FOTA Skoro się samo przyciemnia to poco mi pokrętło którym zmieniam kąt padania światła i mnie wtedy nie ślepi ![]() Właśnie dlatego pytam - bo coś mi się nie zgadza... Jak ktoś ma takie samo lusterko i też mu wystają kable to niech napisze może ja o czymś nie wiem. P.S Milas, dziś w nocy ide z latarką do auta i jeśli się samo nie przyciemni to wtedy co :> mam szukać w bezpiecznikach bo może są spalone a może układ elektryczny jest zepsuty gdzieś ale jak go naprawić to nawet projektanci seri 3 nie wiedzą bo nie stworzyli takiego układu... Chyba faktycznie te kable będą tam tylko po to by jak sie lusterko urwie to tak sobie dundoliło... ![]() |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2008-11-18 10:26:00 A czy te kable wyglądają na oryginalnie zamontowane, może to jakaś inwencja poprzedniego właściciela? |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-18 13:06:26 Całe lusterko waży około 0,5 kg, te kable są zbyt dokładnie wykonane, zakończone są kostką którą łączą sie z kostką zamontowaną w lusterku.
Wątpię by to była ingerencja poprzedniego właściciela, wszystko wygląda bardzo profesjonalnie. Słyszałem taką "legęde" że niektóre auta zamontowany mają w lusterku wskaźnik odległości od prktronik`a, że gdy wrzuci się wsteczny to na lusterku się pokazują odległości tylnego zderzaka do ściany ( za pomocą kresek które w miare zbliżania do przeszkody z lewej lub prawej strony pokazują się lub znikają a na środku pisze odległość do przeszkody ) No ale, w "NAPRAW SAM E36 seria3" niema układu elektrycznego czegoś podobnego :/ Poza tym ja w tylnym zderzaku nie posiadam żadnych sensorów do parkowania :/ Chyba będę musiał wybrać się do salonu BMW i zasięgnąć informacji. |
kirpek e34 524td, ed7, 125p kcynia | 2008-11-18 21:49:08 w z3 też do lusterka leci wiązka kabli i też się zastanawiam po co to. |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2008-11-19 11:55:11 Dziwne to twoje lusterko.
Z tego co wiem to są dwa rodzaje lusterek kablami: - z diodą do alarmu. - fotochromy. |
![]() dc_doktor BMW 316i E36 Wola | 2008-11-19 16:11:24 Znajomy mówił że np. w audi A6 też do lusterka biegną kable i jest tam zamontowany system który aktualizuje się gdy auto jadące z przeciwka oślepi nas zbyt intensywnym światłem.
Wtedy z lusterka wydobywa się fioletowo czerwony byłysk światła w strone kierowcy - i ten błysk ma na celu "uspokoić" oczy i "zniwelować" efekt oślepienia. W citroenach montowany jest sensor optyczny do automatycznego włączania wycieraczek podczas deszczu... No i dowiedziałem sie jeszcze że gdyby były 2 guziki na skrajnej części lusterka to niektóre modele mają zamontowany tam zegarek... Planuje jeszcze wybrać się do auta z miernikiem prądu i sprawdzę czy na kostce wychodzącej z podsufitki jest jakieś napięcie, jeśli będzie to chyba otworze te lusterko... |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2008-11-20 14:42:39 Ja miałem na myśli twoje lusterko, czyli oryginalne lusterka BMW. |