MotoNews.pl
8 Problem z lusterkiem ? (222605/0) - PT

Problem z lusterkiem ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Niedawno urwało mi się lusterko wsteczne i dyndało na jakiś kablach, czy ktoś może mi powiedzieć na po jaką cholere do lusterka idą jakieś kable ?? Przecież tam niema żadnej elektroniki !!??

A tak jeszcze tylko dodam że byście sie nie dali nabrać na super mocne taśmy dwustronne czy tam super glu i inne takie z gwarancją poxipolu... Najlepszy klej do przyklejenia lusterka ( metal + szkło ) jest klej dwuskładnikowy w postaci żelu, jeden żółty drógi niebieski - trzyma do dziś

Ale te kable nie dają mi spokoju

Nie ma elektroniki ale jest elektryka. Regulacja lusterek i podgrzewanie. Jaki producent tego kleju?

W prawym lusterku padła mi regulacja, z niewiadomych przyczyn. Objaw jest taki, że prąd dochodzi, słychać przeskok włączania silnika regulacji ale silnik się nie włącza. (Dodam jeszcze że charakterysyczne pstryknięcie pojawia się w obu lusterkach, niezależnie czy ustawić chcę prawe czy lewe). Lusterko jest sprawne, bo gdy podłączyłem lewe, działające lusterko do instalacji z prawej strony, efekt był taki sam, tylko pstryknięcie i koniec.

Gdzie szukać przyczyny? wiem że to inst. elektr., ale w którym miejscu może być feler?

Kolego Milas widzę że się znasz, wytłumacz mi więc po jaką cholere tam to wszystko jest po-mątowane jak ja z tego i tak nie korzystam ??

Może tam gdzieś jest jakiś magiczny guzik po naciśnięciu którego będę miał telewizor zamiast lusterka hehe ?

A tak całkiem poważnie, bardzo bym Cię prosił o rozpisanie się na ten temat

Natomiast co do Ciebie kolego HNT, to nie jestem w stanie Ci pomóc A mi chodzi o lusterko które znajduje się W AUCIE, a nie o lusterko lewe czy prawe... tylko te ŚRODKOWE - do tego lusterka prowadzą jakieś kable no i jest ich z 8... różne kolory

A firmy tego kleju to sobie teraz nie przypomnę, ale jutro jak bedę sprawdzał czy mi ktoś odpisał to napisze...
Bo wiem że gdzieś tam w bagażniku jeszcze jest...

Sprawdziłem i firma kleju to jest:

PULSAR MIRRORglue P-912 A+B

Naprawde dobrze trzyma ( lepiej od taśm, super glu, poxipolu...) a dałem za niego niecałe 9 zeta...

To trzeba było od razu pisać, że wewnętrzne. W takim razie kable są po to żeby lusterko nie spadło i się nie potrzaskało jak się oderwie.
A poważnie to może masz automatycznie przyciemniane lusterko?

Cytat:
2008-11-17 10:21:06, Milas pisze:
A poważnie to może masz automatycznie przyciemniane lusterko?

skąd ja to mam wiedzieć ?? Gdybym wiedział to bym nie pytał.
Ale znalazłem coś co by potwierdziło Twoją myśl drogi kolego, zerknij na TĄ FOTKE i co Ty na to ?

Ale to jest z instrukcji Niemieckiej przetłumaczonej na POLSKĄ i trochę nie kumam, jakie fotokomurki ? I ja mam skrzynie manualną a nie automatyczną...

A co ja wróżka jestem, żeby wiedział jaki masz wypas w wózku.
W instrukcji znalazłeś to co trzeba, w manualu też może być zainstalowane takie lusterko. Taki sprzęt jest po to, żeby cię nie oślepiał klient jadący w nocy za tobą, czyli jak coś świeci w lusterko to ono się przyciemni.

Cytat:
2008-11-17 14:55:50, Milas pisze:
W instrukcji znalazłeś to co trzeba, w manualu też może być zainstalowane takie lusterko. Taki sprzęt jest po to, żeby cię nie oślepiał klient jadący w nocy za tobą, czyli jak coś świeci w lusterko to ono się przyciemni.

Też tak myślałem, że znalazłem to co trzeba, ale te moje lusterko wygląda inaczej niż te ze zdjęcia w instrukcji obsługi, a poza tym tekstem który wysłałem niema już żadnej wzmianki o lusterku.
Poza tym ta instrukcja jest bardzo uboga...

Szukałem też w książce "SAM NAPRAW BMW 3" i tam też nic na ten temat.

Szukałem w schematach elektrycznych to nawet niema tam czegoś takiego jak "SCHEMAT ELEKTRYCZNY PRZYCIEMNIAJĄCEGO LUSTERKA" a powinien być - bo jak by nie było jest to elektronika...

Tu masz zdjęcie jak moje wygląda FOTA

Skoro się samo przyciemnia to poco mi pokrętło którym zmieniam kąt padania światła i mnie wtedy nie ślepi

Właśnie dlatego pytam - bo coś mi się nie zgadza...

Jak ktoś ma takie samo lusterko i też mu wystają kable to niech napisze może ja o czymś nie wiem.

P.S
Milas, dziś w nocy ide z latarką do auta i jeśli się samo nie przyciemni to wtedy co :> mam szukać w bezpiecznikach bo może są spalone a może układ elektryczny jest zepsuty gdzieś ale jak go naprawić to nawet projektanci seri 3 nie wiedzą bo nie stworzyli takiego układu... Chyba faktycznie te kable będą tam tylko po to by jak sie lusterko urwie to tak sobie dundoliło... Pozdrawiam

A czy te kable wyglądają na oryginalnie zamontowane, może to jakaś inwencja poprzedniego właściciela?

Całe lusterko waży około 0,5 kg, te kable są zbyt dokładnie wykonane, zakończone są kostką którą łączą sie z kostką zamontowaną w lusterku.

Wątpię by to była ingerencja poprzedniego właściciela, wszystko wygląda bardzo profesjonalnie.

Słyszałem taką "legęde" że niektóre auta zamontowany mają w lusterku wskaźnik odległości od prktronik`a, że gdy wrzuci się wsteczny to na lusterku się pokazują odległości tylnego zderzaka do ściany ( za pomocą kresek które w miare zbliżania do przeszkody z lewej lub prawej strony pokazują się lub znikają a na środku pisze odległość do przeszkody )

No ale, w "NAPRAW SAM E36 seria3" niema układu elektrycznego czegoś podobnego :/

Poza tym ja w tylnym zderzaku nie posiadam żadnych sensorów do parkowania :/

Chyba będę musiał wybrać się do salonu BMW i zasięgnąć informacji.

w z3 też do lusterka leci wiązka kabli i też się zastanawiam po co to.

Dziwne to twoje lusterko.
Z tego co wiem to są dwa rodzaje lusterek kablami:
- z diodą do alarmu.
- fotochromy.

Znajomy mówił że np. w audi A6 też do lusterka biegną kable i jest tam zamontowany system który aktualizuje się gdy auto jadące z przeciwka oślepi nas zbyt intensywnym światłem.
Wtedy z lusterka wydobywa się fioletowo czerwony byłysk światła w strone kierowcy - i ten błysk ma na celu "uspokoić" oczy i "zniwelować" efekt oślepienia.

W citroenach montowany jest sensor optyczny do automatycznego włączania wycieraczek podczas deszczu...

No i dowiedziałem sie jeszcze że gdyby były 2 guziki na skrajnej części lusterka to niektóre modele mają zamontowany tam zegarek...

Planuje jeszcze wybrać się do auta z miernikiem prądu i sprawdzę czy na kostce wychodzącej z podsufitki jest jakieś napięcie, jeśli będzie to chyba otworze te lusterko...

Ja miałem na myśli twoje lusterko, czyli oryginalne lusterka BMW.