Sprzęgło czy skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
po odpaleniu silnika, jak wcisnę sprzęgło to nie mogę wrzucić żadnego biegu, na siłę 2 wchodzi,a reszta biegów bardzo ciężko. To może być uszkodzone sprzęgło? Czy skrzynia się rozwala?

a co z poduszkami??

pytanie jak sprzegło chodzi,powinienes wyczuc czy wciska się normalnie i od tego trzeba zacząc rozmowę o usterce

Rozmowę należy zacząć od napisania czy to mk 5-6 czy 7 ,bo to ma duuuże znaczenie.

Cytat:
2008-10-29 20:42:18, kamil76 pisze:
Rozmowę należy zacząć od napisania czy to mk 5-6 czy 7 ,bo to ma duuuże znaczenie.

yy, a jakie to ma znaczenie?

Cytat:
yy, a jakie to ma znaczenie?

Sławas no co Ty ,bo jeżeli ma mk7 to może potrzebne jest tylko podciągniecie linki na pedale ...

przyczyn moze byc kilka...moze samoregulator juz nie daje rady(jesli w twoim modelu jest)

Cytat:
2008-10-29 18:59:39, jejak pisze:
po odpaleniu silnika, jak wcisnę sprzęgło to nie mogę wrzucić żadnego biegu, na siłę 2 wchodzi,a reszta biegów bardzo ciężko. To może być uszkodzone sprzęgło? Czy skrzynia się rozwala?

A zgrzyta Ci przy wrzucaniu biegów i rwie auto do przodu?
Sprzęgło nie siada z dnia na dzień, skrzynia też nie.

[ wiadomość edytowana przez: deathrider_85 dnia 2008-10-29 21:41:35 ]

jest to mk7, ciągnie na jedynce do przodu, jak sprzęgło wcisne, a wsteczny zgrzyta.

Cytat:
Sprzęgło nie siada z dnia na dzień

mi siadlo, wiec sie nie zgodze..

moze siadało juz wczesniej tyle że tego nie wyczułeś kolego?!
A odnosnie tematu, jak juz wrzucisz bieg i masz dalej na sprzegle to autko stoi czy sie kula powoli do przodu?!
Jak zmieniasz biegi i dajesz gazu to masz tak ze obroty ida w gore a autko slabo przyspiesza?! Opisz wiecej objawów!!

Cytat:
2008-10-30 14:14:43, FAROW pisze:
moze siadało juz wczesniej tyle że tego nie wyczułeś kolego?! A odnosnie tematu, jak juz wrzucisz bieg i masz dalej na sprzegle to autko stoi czy sie kula powoli do przodu?! Jak zmieniasz biegi i dajesz gazu to masz tak ze obroty ida w gore a autko slabo przyspiesza?! Opisz wiecej objawów!!

Mogło też niekoniecznie siąść samo sprzęgło tylko np. docisk.
U mnie jest tak, że nie da się jeździć na półsprzęgle, bo docisk tyrkocze (wystarczy trochę obroty zwiększyć i przestaje), a samo sprzęgło działa bardzo dobrze (na pół sprzęgle już koła na suchym asfalcie zaczynają piszczeć).

Cytat:
moze siadało juz wczesniej tyle że tego nie wyczułeś kolego?!

dokladnie..ale on mogl rowniez tego nie zauwazyc wczesniej wiec dla niego tez bedzie to "nagle"

A sprawdzałeś olej w skrzyni?
Sprzęgło bierze od samego dołu?
I podepnę się pod kolegę - czy po wrzuceniu biegu lekko ciągnie czy jest ok.

tak sprzęgło bierze od samego dołu. A oleju nie sprawdzałem, lekko ciągnie na wcisniętym sprzęgle.

To podkręć sprzęgło na regulatorze - na pedale sprzęgła jest śrubka na imbus 6. Nie powiem w którą stronę bo nie pamiętam. Odpuść troszkę sprzęgło, żeby pedał brał wyżej i daj znać. a olej w skrzyni tez sprawdź.

Ok spróbuje ale jutro,dziś już troce ciemno. Dzięki za rady.

Cytat:
2008-10-30 20:55:33, przemkowal pisze:
To podkręć sprzęgło na regulatorze - na pedale sprzęgła jest śrubka na imbus 6. Nie powiem w którą stronę bo nie pamiętam. Odpuść troszkę sprzęgło, żeby pedał brał wyżej i daj znać. a olej w skrzyni tez sprawdź.

Podkręciłem tą śrube,pedał brał wysoko, przez chwile było dobrze, ale po wciśnięciu pare razy sprzęgła to samo zaczeło się dziać.

A olej w skrzyni sprawdzałeś? Bo jeszcze to może być przyczyną.
Ewentualnie samoregulator sprzęgła - ale nie wiem czy on może pękać po trochę a nie walnie od razu. Niech się ktoś wypowie.

[ wiadomość edytowana przez: przemkowal dnia 2008-11-02 21:57:39 ]

Cytat:
2008-11-02 21:55:46, przemkowal pisze:
A olej w skrzyni sprawdzałeś? Bo jeszcze to może być przyczyną. Ewentualnie samoregulator sprzęgła - ale nie wiem czy on może pękać po trochę a nie walnie od razu. Niech się ktoś wypowie. [ wiadomość edytowana przez: przemkowal dnia 2008-11-02 21:57:39 ]

Potrafi pękać po trochu.
U mnie np. tylko jeden ząbek był złamany.