Elektryka Carina E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zatem zacznę od tego.
Dziś cały dzień wymieniałem paski i pompę wody. złożyłem wszystko do kupy. włączyłem auto. i małe zdziwienie jak nie zapaliły mi się światła mijania, ani długie. długie świecą tylko jak przysunę dźwignię świateł do siebie. jak od siebie, to nie działają. Świecą tylko pozycyjne, ale tylko jedno i to prawe. włączam mijania, świeci dalej pozycyjne to jedno. żarówka świeci bo sprawdzana na innym samochodzie.

i pytanie. czy pacnął mi bezpiecznik czy może coś innego. przed rozbieraniem samochodu, wszystko działało, oprócz jednej pozycyjki lewej. bez instrukcji obsługi, nie mogłem zlokalizować po ciemku bezpieczników, więc nie mogłem sprawdzić czy którys sie przepalil. zrobie to jutro z rana.

po złożeniu, zaczęły mi stukać zawory. nie wiecie ile kosztuje regulacja??

więc jakie są wasze sugestie panowie??

pozdrawiam

A walki rozrzadu demontowales??

wałków nie ruszałem. jedynie pokrywe dekla zaworów, co by zdjąć obudowe rozrządu, aby dostać się do śrub pompy.

Cytat:
2008-11-07 21:23:43, kleeb pisze:
więc jakie są wasze sugestie panowie?? pozdrawiam

Chyba masz niedokładnie ustawione znaki na kółkach i sprawdz bezpieczniki świateł.

wczesniej nie bylo slychac zaworow. rozrzadu nie ruszalem. i stalo sie najgorsze jeszcze. przy skrecaniu pekla pokrywa zaworow. i chlapie olejem. przy srubie. sruba przy dolnym lewym rogu.

sprawdzilem bezpieczniki. wszystkie sa dobre. wiec nie wiem czemu nie mam swiatel. jakies pomysly??

czy pokrywy zaworów pasują z innych silników?? bo znalazłem z avensisa 98 z silnika 1.8 i wyglądała całkeim podobnie do mojej z 1.6.

[ wiadomość edytowana przez: kleeb dnia 2008-11-08 11:29:07 ]

Cytat:
2008-11-08 11:05:10, kleeb pisze:
wczesniej nie bylo slychac zaworow. rozrzadu nie ruszalem. i stalo sie najgorsze jeszcze. przy skrecaniu pekla pokrywa zaworow. i chlapie olejem. przy srubie. sruba przy dolnym lewym rogu. sprawdzilem bezpieczniki. wszystkie sa dobre. wiec nie wiem czemu nie mam swiatel. jakies pomysly??

Zasada jest taka zanim sie za cos wezmiesz najpierw zorientuj sie jakim momentem dokrecic sruby ,a jezeli niemasz wyczucia to lepiej nie podejmuj sie takich powaznych napraw jak wymiana rozrzadu.
Mozna powiedziec ze peknieta pokrywa juz sprawila ze lepiej bylo zlecic to mechanikowi,a trudno przewidziec co jeszcze sobie zepsules.Pomijam czas ktory straciles.
Trzeba umiec ocenic wlasne mozliwosci ...nie wszyscy na wszystkim sie znaja i nawet nie powinni

Cytat:
2008-11-08 11:37:45, Bigelektron pisze:
Zasada jest taka zanim sie za cos wezmiesz najpierw zorientuj sie jakim momentem dokrecic sruby

Dokładnie!
Nie traktuj tego osobiście ale musiałeś nieźle zakombinować żeby rozwalić pokrywę zaworów
Podaruj sobie chwilowo elektrykę /może wywaliło jeden z głównych bezpieczników jeśli mieszałeś coś przy alternatorze/.
Jakie paski wymieniałeś i jakie koła ściągałeś?

swiatla juz mam. okazalo sie ze to wina guzika tylnych przeciwmgielek. podlaczylem go i wszystko dziala. sam nie wymienialem rozrzadu. zdjelem tylko pokrywy, zeby dostac sie do srub mocujacych pompe wody. były one zasloniete przed dolna oslone rozrzadu. ale zeby zdjac dolna oslone, trzeba bylo zdjac gorna oslone. a zeby zdjac gorna oslone, trzeba bylo zdjac dekiel. no i skladajac wszystko do kupy, za mocno skrecilem dekiel. i pekł przy samej srubie. i chyba wlasnie przez to slychac teraz te zawory. bo pojawila sie szpara, przez ktora chlapie olejem. teraz musze kupic dekiel. no i pojawia sie pytanie. z jakich silnikow dekle pasuja??

pzodrawiam

ps. jest to moj pierwszy samochod na wlasnosc. no i sie na nim troche ucze. jak widac, ta nauka troche kosztuje.

odpowiadajac na pytanie. sciagnelem tylko kolo napinajace pasek 4pk850. oraz kolo pompy. innych kol nie zdejmowalem. wymienilem 3 paski napedu.

[ wiadomość edytowana przez: kleeb dnia 2008-11-08 12:38:23 ]