Odg³os przy puszczeniu gazu

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
a wiec jak w temacie-odg³os to takie dosc g³osne BUUM-karton wyj±³em z bagaznika a to s³ychac dalej--tylko podczas gdy jade spokojnie ok 100 km/h i puszcze gaz-przy g³ebszym wciskaniu i szybszej jezdzie to nie wystepuje
swiece maja ok 15 tys km przebiegu-podobnie filtr powietrza-kable nowe-kopó³ki , palca i cewki nie zmienia³em nigdy---tutaj by³by problem?
odpalanie i jazda w normie-bez wiekszych zastrzezen-czasami wydaje sie tylko ze ociupinke-ledwie zaówazalnie potrafi szarpnac przy mocniejszym wcisnieci gazu na nizszym biegu--w wiekszosci przypadków na nie do konca rozgrzanym silniku(strza³ka temperatury ponizej normalnego stanu ale ponad minimum)

uscislam--ten odg³os jest s³yszalny tylko w chwili w³aczenia sie wtrysku przy obrotach spadajacych w okolice 1800 obrotów-znaczy jade na za³ózmy 2500, puszczam gaz i przy wspomnianych obrotach to s³ychac(³uup albo buum jak kto woli )
dziwne troche wczesniej tego nie mia³em

a nie jest to kwestia ustawienia zap³onu? co¶ mi siê kojarzy ¿e przy z³ym ustawieniu silnik strzela w kolektor

To co¶ tak jak dopalanie siê mieszanki w kolektorze wydechowym albo katalizatorze?Ewentualnie masz lokatora -ów którzy zle znosz± nag³e ujmowanie prêdko¶ci .

[ wiadomo¶æ edytowana przez: gafcio dnia 2008-11-06 21:14:59 ]

Cytat:
2008-11-06 17:47:32, Robert_S pisze:
a nie jest to kwestia ustawienia zap³onu? co¶ mi siê kojarzy ¿e przy z³ym ustawieniu silnik strzela w kolektor

byc moze-ja mam zap³on przyspieszony-do'konca' pozosta³o ze 2 mm
troche cofne-moze przestanie strzelac
tylko jest jedno ale-wczesniej na tym ustawieniu by³o ok

cofn±³em odrobinke i nie strzela-czyli mia³em za bardzo przyspieszony

Tajniaki by siê chcia³o puszczaæ? A potem nie wiadomo kto tak w pobli¿u powietrze zatru³.

Cytat:
2008-11-07 16:22:21, pawel12356 pisze:

a daje ci cos przyspieszenie zap³onu? tak realnie no i czy masz gasssss?

Cytat:
2008-11-07 17:36:39, pawlopwl pisze:
a daje ci cos przyspieszenie zap³onu? tak realnie no i czy masz gasssss?

nie mam lpg
co mi daje przyspieszenie zap³onu?--teoretycznie powinno troche mocy dodac
tak praktycznie to silnik moze ciut inaczej pracuje -moze bardziej'dzwiecznie"
no i esperakiem rozpedzam sie z palcem nie powiem gdzie do 180 a jak troche poczekam to do 200---moze to przyspieszenie zap³onu troche ma tu znaczenie moze moja cierpliwosc
róznicy w spalaniu nie widze

hmmmm, to 180, to takie ma³o realne mi siê wydaje, a 200 to ju¿ ca³kiem kosmos mo¿e i jak co¶ przestawiê, tylko ja mam gas, i nie wiem jak to wp³ynie na niego. s³ysza³em ¿e przy¶pieszenie zap³onu przy¶piesza wypalaniu siê zaworów szczególnie na gazie, kto¶ co¶ wie na ten temat?

Przy 1.8 to ca³kiem realne i to z LPG ,bez przy¶pieszania zap³onu.Tak poza tym to w którym¶ z w±tków osi±gi by³y omawiane .200 to mo¿e nie taki kosmos a ciut blizko tej miary osi±gi siê zda¿a³y.

no ale pawel12356 to chyba ma 1.5 jak dobrze widzê w profilu. A moje 1.5 200 raczej nigdy nie zobaczy a 180, to przy bardzo d³ugim rozpêdzaniu i mo¿e lekkiej górce

takie problemy znikaj± w 1,5 po za³o¿eniu lpg-silnik staje siê o wiele bardziej cichy, elastyczny, miêkki no i nie trujemy ¶rodowiska. Za³ó¿ gaz

Cytat:
2008-11-07 19:53:38, pawel12356 pisze:
....no i esperakiem rozpedzam sie z palcem nie powiem gdzie do 180 a jak troche poczekam to do 200...

Kiedy¶ je¼dzi³em ¿ukiem....

licznik w tym ¿uku dzia³a³ tak, ¿e jak siê jecha³o "na oko" 60 - 70 km/h to wskazówka tañczy³a na blacie od 40 - 90 km/h ...w porywach przekracza³a 100.
Rozkulanie ¿uka do szczytu jego mo¿liwo¶ci powodowa³o, ¿e ...wskazówka zatrzymywa³a siê z drugiej strony ko³ka oporowego wskazówki [Czyli wg twojego licznikowego rozumowania co¶ ok. 200 km/h]

Prawdopodobnie u Ciebie jest podobnie ...czyli co¶ nie tak z licznikiem.

Z tego powodu ¿e ¿uk potrafi³ poci±gn±æ "licznikowo" 200 km/h nigdy nie robi³em sensacji ...bo jako¶ tak moja skromno¶æ mi na to nie pozwala. Zreszt± i tak nikt by mi w to nie uwierzy³...

Wiêc we¼ kogo¶ do samochodu z GPS'em ...rozkulaj siê i porównaj Twoj± licznikow± prêdko¶æ z rzeczywisto¶ci±....

...albo daj se siana i niech ciê namierzy jaki¶ fotoradar - mo¿e zrobimy zrzutê na mandat

No bo ju¿ mnie to wk...... Przy ka¿dej mo¿liwej okazji podkre¶lasz, ¿e z palcem w dupie Twój samochód "licznikowo" wyci±ga tyle a tyle a spalanie na poziomie takim ...jak przy silniku 704 ccm

Czujesz siê z tym lepiej ? To we¼ rozp... licznik, zgwa³æ sprê¿ynê wskazówki ¿eby te¿ zatrzymywa³a siê z drugiej strony ko³ka oporowego.... i fina³

Ale nie opowiadaj wszystkim, o jaki¶ wirtualnych "licznikowych" wskazaniach, bo wiadomo, ¿e liczniki zawy¿aj± prêdko¶æ ...a to ¿e Twój licznik jest trochê bardziej zepsuty ni¿ ustawa dopuszcza ...to raczej jest to powód do wstydu a nie do dumy.

Amen

[ wiadomo¶æ edytowana przez: nawigator5 dnia 2008-11-08 00:16:04 ]

nie porównuj mojego esperaka do rozklekotanego zuka bo sie jeszcze obrazi i nawet 150 nie pójdzie
do tej pory stac mnie by³o na mandaty i p³aci³em regularnie-ale w zyciu róznie bywa-dobrze wiedziec ze jest na kogo liczyc w potrzebie-nastepnym razem moze skorzystam z Twojej pomocy
poza tym czuje sie swietnie
ps
jesli masz ochote rzucic fachowym okiem na ten licznik to moze bedziesz mia³ okazje-w przysz³ym tygodniu bede esperakiem w poznaniu

Cytat:
2008-11-07 16:22:21, pawel12356 pisze: