O ile większe jest spalanie na gumach 195

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak ktoś ma gumy 195 to niech sie pochwali o ile wzrosło mu spalanie czy to lpg czy benzyna? bo ja zakładam koło litra nie więcej ? jestem ciekaw

Ja w mkVII 1,8 TD przełożyłem ze 175/75/13 na 195/50/15 i nic się nie zmieniło czyli w mieście 6,8 w trasie 5,5 ON

Ja mam z tyłu 205 a z przodu 175 i jakoś nie odczuwam zmiany.

ja u siebie z tyłu mam 225 i tak szczerze to jakiejś wielkiej różnicy w spalaniu nie zauważyłem.oczywiście jest mała różnica ale można powiedzieć że jest ona nie odczuwalna, przynajmniej dla mnie.

wszystkie mam 195 i tak w spalaniu jak i w ruszaniu/osiagach zadnych zmian.

Różnic w spalaniu praktycznie nie ma żadnych.

195 na lato na zime jesli dobrze pamietam 185 roznicy w spalaniu nie zauwazam

Nie ma praktycznie żadnej różnicy. Ja jeździłem na 215 i nie było ogromnej różnicy.

a ja jak miałem oryginalnie 195 w rs to może w spalaniu wzrosło ok 1 litra jak dałem 205/40/205 natomiast przy przyśpieszeniu była kolosalna różnica może też przez ciężar felg 17cali ...

Mam 195 letnie i pali mi w granicach 10 l LPG (silnik 1,8 16V). Zimówki mam 175 ale jeszcze w garażu więc nie mam porównania. Generalnie im szersze gumy tym spalanie powinno być większe bo wzrasta opór ale czy to jest w jakiś sposób zauważalny - trudno powiedzieć.
Co do twoich założeń (+ 1 litr) to chyba przesada. Litr więcej to palił maluch z założonym bagażnikiem na dach. Nie bez znaczenia będzie tu też moc silnika - przy mniejszych pojemnościach (mocach) silnika różnica będzie chyba bardziej odczuwalna.
Pozdro!