[OT] CNC - poszukiwane materialy do nauki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuje ksiazek, materialow lub czegokolwiek innego co pozwoliloby mi sie nauczyc podstaw programowania obrabiarek CNC (glownie tokarek, przynajmniej narazie).
Pracuje w tym zawodzie, obsluguje tokarki ale wypadaloby nabrac troche wiedzy teoretycznej. A nie zanosi sie narazie zeby firma mnie wyslala do szkoly wiec chcialbym sie pouczyc samemu.

Najbardziej pozadana forma to materialy w formie elektronicznej.

co potrzebujesz? programowanie CAM dla tokarek? podstawy G-kodu? czy teoria skrawania sprecyzuj to postaram sie cos polecic

G-kod juz mam. Dawaj reszte

teoria skrawania tez sie przyda bo wszystkiego co umiem nauczylem sie z praktyki.

mam notatki z uczelni oraz ze szkoły średniej , niestety w postaci 'materialnej' jak nic nie znajdziesz to sie odezwij na priv

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

mts-cnc - niestety tylko demo wersja z symulacjami, ale mnostwo przykladow zarowno toczenia jak i frezowania z pelnym podgladem G-kodu - dobre do przeanalizowania
Esprit Cam Software - do sciagniecia chyba jedno z najlepszych narzedzi CAMowskich. wersja demo, ma pelne mozliwosci oprocz zapisywania plikow i generacji kodu G. Do tego pełny manual po polsku z zasadami projektowania

To na poczatek. Ze skrawania fajny był program firmy Sandvik - coroguide, ale nie wiem czy jest dostepny na necie, mam go gdzies na plycie. daje mozliwosc doboru narzedzi wedle parametrow skrawania i na odwrot

podziekowal ale zanim zaczne uzwac to jeszcze sporo wody uplynie.

Tymczasem czytam sobie

To i tamto.

To tak podaje jakby ktos tez chcial sie czegos nauczyc.