MotoNews.pl

Parowanie szyb - ma ktoś jakiś patent?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem z moją Esperanzą, a mianowicie jak pada deszcz to mi szyby tak parują, że nic nie widać a dmuchawa nic nie daje nawet jak jest na maxa. Nie mam klimy a dmuchawa działa prawidłowo.
Proszę o podpowiedź jeżeli ktoś sobie z tym już poradził
Pozdrawiam.

Jeśli dmuchawa faktycznie działa prawidłowo to zacznij od odkurzenia i wysuszenia samochodu w środku , a następnie umyj szyby od środka
Jeśli w samochodzie będziesz miał wilgoć i kurz to bez klimy szyby będą Ci przy każdym deszczu parować.

Najpierw zrób tak jak kolega Ci radzi
Następnie kup najtańszy szampon do włosów ( najlepiej bezzapachowy ) i przetrzyj szyby od wewnątrz, oczywiście dobrze ją wycierając ( tylko nie na mokro ).
Przez miesiąc możesz nawet wodę gotować w środku

Cytat:
2007-07-08 19:08:20, DeeJay pisze:
Następnie kup najtańszy szampon do włosów ( najlepiej bezzapachowy ) i przetrzyj szyby od wewnątrz, oczywiście dobrze ją wycierając ( tylko nie na mokro ).

To znaczy co? Szampon na szmatę i po szybach???

Na to wychodzi
Ciekawy patent

Dokładnie
Sprawdziłem - działa

To sprawdzimy, bo przy metodzie płetwonurków,to można się sie zasuszyć

OOOooo.....

też sprawdzę ten patent

Jak dotąd przy parowaniu szyb włączałem dmuchawę na 2 - 3 bieg, uchylałem trochę przednie szyby ...i dodatkowo włączałem ogrzewanie na maxa . Jak szyby się wysuszyły (po ok. 5-ciu minutach), to póżniej już nie parowały..... ale w parne i duszne dni i jeszcze z tym ogrzewaniem ....nie ukrywam, że można "zdechnąć".

Hmm. Patenty niezłe ale ja raczej myślałem o poprawieniu wentylacji w aucie, wiecie mój samochód z regóły stoi w garażu [bo mam auto służbowe ] , jest tam sucho i całkiem ciepło więc jak tu koledzy delikatnie sugerowali jakąś wilgoć w autku to nie tędy droga a z drugiej strony jazda w deszcz z otwartymi oknami może być ciekawa ale ja wolę na miejsce dojechać suchy a i przy okazji nie pucować szyb cały czas ścierką bo to nie jest metoda. Ludzie ten post jest pisany po to by coś usprawnić w tym samochodzie a nie temat do żartów.
Życzę zdecydowanie ciekawszych pomysłów
Pozdro

Cytat:
2007-07-08 20:57:08, piterrl pisze:
Ludzie ten post jest pisany po to by coś usprawnić w tym samochodzie a nie temat do żartów. Życzę zdecydowanie ciekawszych pomysłów Pozdro

A co tu usprawniać, przy prawidłowym działaniu układu wentylacji, szyby nie parują!!
Nie masz czasem włączonego zamkniętego obiegu powietrza?

-----------------
czasem tu zaglądam

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2007-07-08 21:35:22 ]

Cytat:
2007-07-08 20:13:13, DeeJay pisze:
Dokładnie Sprawdziłem - działa

Wsumie działa testowałem to w polonezie i na początku w Espero ale wydawało mi sie ze pomomo ze szyba nie była zaparowana była mokra i tez niebył przez nia ładny widok
podobnie mozna zastosowac srodki w szpraju bezposrednio na szybe efekt ten sam co z szamponem
Osobiscie tylko pare razy dosc mocno zaparowały mi wszystkie szyby pod czas ulewy ale wtedy staje ogrzewanie właczam tylnej szybki i na max gorące powietrze przez centralne kratki 5 min i szyby suche

Cytat:
Ludzie ten post jest pisany po to by coś usprawnić w tym samochodzie a nie temat do żartów. Życzę zdecydowanie ciekawszych pomysłów Pozdro

No to przecież dowiedziałeś się już o sposobie z szamponem. Mi szyby mocnej parują od czasu jak zamontowałem filtr przeciwpyłkowy (czyt. rajstopy dziewczyny), ale za to mi kurz do środka nie wpada. Moze Tobie tez sie cos przy wlotach przytkało. Nie wiem, czt masz esperaka od nowosci, ale jak nie, to zobacz czy poprzedni wlasciciel tam zcegos nie zamontował.

Pozdr.

Cytat:
2007-07-08 20:57:08, piterrl pisze:
mój samochód z regóły stoi w garażu [bo mam auto służbowe ] , jest tam sucho i całkiem ciepło

I zapewne masz dokładnie pozamykane okna i w tym garażowym cieple auto Ci się kisi. Odsuń na kilka cm szyby, niech wyschnie samochód... a ja wogóle to mam guzik "dmuchaj na szyby" + "grzej szybę" i problem parowania przy 5 osobach z czego 3 mają 2 pomile we krwi znika po 5-10 sekundach.

Cytat:
2007-07-09 07:21:59, piotr_ek pisze:
a ja wogóle to mam guzik "dmuchaj na szyby" + "grzej szybę"...

I o to chodzi ...najlepsze są rozwiązania najprostsze...

Żeby wysuszyć zaparowane szyby trzeba je ogrzać - włączając ogrzewanie - Samo owiewanie ich zimnym i wilgotnym powietrzem nic nie da.

Widać ogrzewanie nie tylko na zimę...

A pisząc o delikatnym uchyleniu szyb - nie miałem na myśli - aby zmoczyć się od deszczu, tylko, żeby "nie zdechnąć" od temperatury.

Nic nie poradzimy, że mimo takich esperowych "wypasów" brak jest wypasu pt: "elektryczne podgrzewanie przedniej szyby...jak u "żabojadów".

Cytat:
2007-07-09 08:53:29, nawigator5 pisze:
Żeby wysuszyć zaparowane szyby trzeba je ogrzać - włączając ogrzewanie

Ale to może i kilkanaście min. trwać bo najpierw musi się sam silnik nagrzać.

Mam pytanko. Czy w waszych samochodach też ciągle paruje tylna szyba,nawet w bezdeszczową i w miarę ciepłą pogode? U mnie jest cały czas zaparowana i to tylko tylna szyba, musze uchylać tylne okno żeby to ustąpiło. Zaczyna mnie to denerwować. Jakieś sugestie?

Cytat:
2008-10-10 21:04:09, Msxcom pisze:
Mam pytanko. Czy w waszych samochodach też ciągle paruje tylna szyba,nawet w bezdeszczową i w miarę ciepłą pogode? U mnie jest cały czas zaparowana i to tylko tylna szyba, musze uchylać tylne okno żeby to ustąpiło. Zaczyna mnie to denerwować. Jakieś sugestie?

Wilgoć lub wręcz woda w bagażniku, nieszczelne szybki w tylnym słupku

załączony obieg wewnętrzny też daje takie objawy

-----------------
..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::..

Wbrew pozorom coś takiego powoduje też brud i kurz w samochodzie.
Odkurz go dokładnie w środku i umyj szyby - może pomóc.

brud i kurz daja takie objawy--ale ja miałem cos ciekawszego--zapchany odpływ wody pod wlotami powietrza--pod przednia szyba i maską--woda tam stała
mozesz to sprawdzic-jeden na srodku drugi zdaje sie w okolicy wlotu powietrza