MotoNews.pl
2 Halogeny (42426/18) - PT

Halogeny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
gdzie i jak je podlaczyc zeby sie palily

Zasadniczo powinieneśmieć instrukcję obsługi i instalacji. Ważne jest aby były poniżej świateł zasadniczych pojazdu. Inaczej nie spełnią swojej roli ( jak np. w czasie mgły) wiadomo, ze nie możesz stosować dowolności... są to w końcu światła mogące oslepiać innych więc i ustawienie ich musi być dokonane z głową ... a nie z kiełbasą.

chce zalozyc za grilem

Jeżdzisz Yariskiem.... tam masz dobre miejsce na założenie halogenów. Pamiętaj jednak ,aby promień padał na jezdnie a nie panu Bogu w okno

Marcos,
Halogeny powinny być podpięte IMO jako niezależny obwód, z własnym włącznikiem/wyłącznikiem. Chcesz je montować we własnym zakresie i własnoręcznie ????

instalacja jest gotowa, trzeba się podłączyć, podpiąć włączniczek i bezpieczniczek, czy jest przekaźnik to nie pamiętam.

Przewalam na techniczne

Cytat:
2004-03-17 14:16:40, Crit pisze:
instalacja jest gotowa, ...

W każdej wersji Yarisa??? To może w mojej Corolli też jest ???

prawdopodobnie tak, instalacje są uniwersalne, to bardzo widać w takiej biedzie jak moja czyli base, pod maską więcej wtyczek dynda swobodnie niż jest przypiętych he he

zaraz sie tym pobawie

Dokładnie instalacje masz takie same dala wszystkich modeli. Różnią sie jedynie wyposarzeniem. Ja u siebie mam nawet w drzwiach instalacje do elektrycznych szyb. A do halogenów położyłem nową

Cytat:
2004-03-17 15:39:53, Iceman pisze:
Dokładnie instalacje masz takie same dla wszystkich modeli. Różnią sie jedynie wyposażeniem. Ja u siebie mam nawet w drzwiach instalacje do elektrycznych szyb. A do halogenów położyłem nową

nie wiem czy dobrze zrozumiałem...? w serwisie chcą ode mnie jakieś horrendalne pieniądze (ca 1000PLN z montażem - w tym montaż ca 300PLN) za co...? za podpięcie się do istniejącej instalacji? Ile kosztuje temat "halogeny do Yarisa po FL" po kosztach części...? Dziękuję za info z góry
PS
Ten salon z taką promocją na halo to ANWA w Krakowie... wiem już jest taki temat

Drogo sobie liczą, ale to jak z tym hydraulikiem z kawału co przyszedł, puknął młotkiem i się usterka nprawiłą. Zainkasował 100 zł, z tego 5zł za puknięcie młotkiem, a 95 zł za to, że wiedział gdzie puknąć.

Nie każdy wie jak założyć halogeny samemu, wiec oni pomagają za 1000 zł. Lepiej u nich kupić i założyć samemu albo u elektryka z ASO "po godzinach" za 50 zł

Witam,
założenie halogenów Yarisa to jest dobry pomysł. W moim Solu są od początku i często używam ich w nocy na trasie Płońsk - Bydgoszcz, oprócztego wyglądają bardzo ql . Na dłuższym odcinku jest tam bardzo kręto, jedzie się szybko, a na poboczach kręci się sporo napitych wieśniaków
Yaris ma w miarę przyzwoite światła mijania ale z halogenami robi się dużo bardziej jasna sytuacja.
Co do własnoręcznego montażu to
Jeśli jest już wiązka to odpada najtrudniejsze zadanie. Pozostaje pozyskanie nowego zderzaka albo wywiercenie dziur w starym, kupno lamp, przełącznika, bezpiecznika. Jeżeli przełącznik będzie 15 A (zdolność łączeniowa) to obejdzie się bez przekaźnika b(oryginalnie stosuje się przekaźniki ale przez to, że przełączniczek halogenów jest umieszczony w lewej manetce i przez to delikatny).

a jak to jest z tym oryginalanym przelacznikiem? u mnie sa jakies miejsca po lewej stronie kolo regulacji kata swiecenia... ktos moze wie ile taki przelaczniczek kosztuje? i czy wystarczy go tam wstawic i gotowe?

---------- i jeszcze 1 zeby nie zaczynac nowego tematu --------
czasami widuje samochody co maja swiatala ludzaco podobne do xenonow... ale ksenonow nie maja na 100%- bo roznica jest. to musza byc chyba jakies zarowkia ale nie h4 np cool blue bo ja takie mam i efekt jest gorszy... ostatanio pod moj blok podjechala stara meganka a miala takie piekne niebieskawe swiata ze az mialem pobiec zapytac co tam wstawil... co to moze byc?

pozdr g.

[ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-03-18 12:53:22 ]

Cytat:
2004-03-18 12:49:31, gak pisze:
czasami widuje samochody co maja swiatala ludzaco podobne do xenonow... ale ksenonow nie maja na 100%- bo roznica jest. to musza byc chyba jakies zarowkia ale nie h4 np cool blue bo ja takie mam i efekt jest gorszy... ostatanio pod moj blok podjechala stara meganka a miala takie piekne niebieskawe swiata ze az mialem pobiec zapytac co tam wstawil... co to moze byc?

IMHO to kwestia żarówek, typu (H4, H7) i producenta.

W ravce i yarisie (nie wiem jak w corolli) ten przełącznik ma postać pierścienia obracanego na lewej manetce przy kierownicy (zaraz za pokrętłem od świateł mijania i poz.).
Ale to miejsce o którym piszesz też się nadaje.

Co do niebieskich świateł - teraz to totalna wiocha taka jak diody LED na spryskiwaczach !
Są już w sprzedaży zestawy do montażu biksenonów (do yarisa też). I to jest tuning, a nie żarówki pomalowane farbką...

mogę wysłać instrukcję tego co sam zrobiłem żeby wstawić halogeny do mojej rolki 2002 HB tak żeby była fabryka

koło 200 złotych kosztuje żarówka jedna. wygląda jak h4. jednak w środku jest bańka z gazem i ona się żarzy. drogie te żarówy, ale efekt jest piorunujący. i nie mówię tu o żadnych h4 malowanych na niebiesko. prawdziwy ksenon. tylko że z zewnątrz wygląda jak h4.

To się nazywa wykop - wątek z 2004 roku.
Hm... tak się zastanawiam że chyba trzeba być zdesperowanym żeby dać 200 zł za taką żarówkę... zwłaszcza że pewnie oślepia to innych a na przeglądzie mogą się przyczepić bo z tego co kojarzę to ksenony muszą mieć mechanizm samopoziomujący (czy jakoś podobnie) i spryskiwacze.
Swoją drogą to wg. mnie to całe samopoziomowanie i tak jest do bani bo co widzę auto z ksenonami to bezczelnie razi po oczach. Może na drogach płaskich jak stół to się to i sprawdza ale u nas to bym zabronił stosowania takich lamp

Cytat:
2008-11-17 23:33:20, Pigletto pisze:
To się nazywa wykop - wątek z 2004 roku. Hm... tak się zastanawiam że chyba trzeba być zdesperowanym żeby dać 200 zł za taką żarówkę... zwłaszcza że pewnie oślepia to innych a na przeglądzie mogą się przyczepić bo z tego co kojarzę to ksenony muszą mieć mechanizm samopoziomujący (czy jakoś podobnie) i spryskiwacze. Swoją drogą to wg. mnie to całe samopoziomowanie i tak jest do bani bo co widzę auto z ksenonami to bezczelnie razi po oczach. Może na drogach płaskich jak stół to się to i sprawdza ale u nas to bym zabronił stosowania takich lamp

Tez tak uwazam ze powinni tego zabronic,bo co z tego ze sie samopoziomuja,czyli reaguja na zmiane obciazenia auta jak przewaznie auto jedzie pod gore albo z gory i wtedy razi jak kazdy reflektor tylko ze swiatlo jest znacznie bardziej ostre co jest szczegolnie upierdliwe
Po drugie kazde zanieczyszczenie klosza tak zmienia wspolczynnik zalamania snopa swiatla ze wali po oczach i nalezaloby co chwila korzystac ze spryskiwaczy ,ale molo kto wogole wie do czego sluza ,bo nikt nie czyta instrukcji obslugi auta.
Ci ktorzy czytaja niestety w wiekszosci nie rozumieja co jest napisane

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer