Jakie oponki na lód?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie mam pytanko zakupiłem nówki Gudjerki i po śniegu śmigają elegancko. Ale jest problem mianowicie dziś z pod świateł przegrałem z jakimś seatem. Lipa ruszyliśmy jednakowo gdy po chwili już kręciłem bączki na drodze. A seat nic ciął do przodu i tylko stopy widziałem.
O co chodzi, bo gdy wyszedłem zobaczyć czemu ślizgam się na śniegu okazało się że zamiast niego był lód.
Tak więc mam pytanko: czy ten seat miał opony na lód czy po prostu moje opoki to lipa.

mial przedni naped, a na lod to tylko opony z kolcami moga pomoc.

czyli co szlifować formę odpowiedniego wciskania pedału gazu?

a takie oponki z kolcami to jaką mają żywotność??

inny rodzaj bieżnika a to kolosalne znaczenie przy kupowaniu opon zimowych nie firma a rodzaj.

czyli zmieniam ale na jakie?
może jakiś link z allegro

Te Twoje "gudjerki" nówki sztuki? Możliwe, że bardzo śliskie, bo nie dotarte jeszcze. Kolce w PL nie dozwolone.

Cytat:
2008-11-23 18:16:40, lwiatko pisze:
czy ten seat miał opony na lód czy po prostu moje opoki to lipa.

A może miał łańcuchy???

hmm... to nawet logiczne i chyba najbardziej prawdopodobne a w związku z tym pytania:
1) ceny Łańcuchów wahają się od 30 zl do 400 z jakich korzystanie
2) ile na takich łańcuchach można jeździć i czy jeśli np jest odcinek 5 km zaśnieżony a potem5 km przerwy i znowu zaśnieżony to czy na ten bez śniegowy muszę zdjąć Łańcuch?

Cytat:
Ale jest problem mianowicie dziś z pod świateł przegrałem z jakimś seatem

1. jakiś Seat mógł mieć napęd na 4 łapy
2. jaki wpływ na ruszanie na lodzie (konkretniej chodzi mi o przyspieszenie do jakiejś prędkości) ma układ ASR i jego brak??
Bo generalnie ASR zapobiega buksowaniu kół, ale czy przekłada się to na lepsze przyspieszenie??

Cytat:
2008-11-23 21:06:40, lwiatko pisze:
hmm... to nawet logiczne i chyba najbardziej prawdopodobne a w związku z tym pytania: 1) ceny Łańcuchów wahają się od 30 zl do 400 z jakich korzystanie 2) ile na takich łańcuchach można jeździć i czy jeśli np jest odcinek 5 km zaśnieżony a potem5 km przerwy i znowu zaśnieżony to czy na ten bez śniegowy muszę zdjąć Łańcuch?

Drogi Kolego.
Zadajesz dużo pytań, troszkę naiwnych.
Czy objechanie na światłach padłego seata jest warte mocowania się z łańcuchami, czy też założenie opon z kolcami (które są w Polsce niedopuszczone do użytku a poza tym na asfalcie błyskawicznie się ścierają)??
Myślę, że to chyba bez sensu. Jak chcesz pokazać seatowi klasę, możesz na przykład przejechać na zakręcie koło niego zamiatając zgrabnie dupcią - on na bank tak nie zrobi
P.S. A najlepsze na lód to przykręcić tarcze od krajzegi zamiast kół...

Cytat:
2008-11-23 21:06:40, lwiatko pisze:
1) ceny Łańcuchów wahają się od 30 zl do 400 z jakich korzystanie

Najtańszych, bo w moim rejonie używa się ich sporadycznie, a w zasadzie wcale.
Cytat:
2) ile na takich łańcuchach można jeździć i czy jeśli np jest odcinek 5 km zaśnieżony a potem5 km przerwy i znowu zaśnieżony to czy na ten bez śniegowy muszę zdjąć Łańcuch?

Nic nie musisz to wolny kraj, ale zalecany jest zdrowy rozsadek i stosowanie się do przepisów.

Cytat:

P.S. A najlepsze na lód to przykręcić tarcze od krajzegi zamiast kół...
No...to moze byc bardzo interesujace doswiadczenie

Cytat:
2008-11-23 21:25:16, ilku pisze:
Drogi Kolego. Zadajesz dużo pytań, troszkę naiwnych. Czy objechanie na światłach padłego seata jest warte mocowania się z łańcuchami, czy też założenie opon z kolcami (które są w Polsce niedopuszczone do użytku a poza tym na asfalcie błyskawicznie się ścierają)??

Ja myślę że jeśli koledze fakt wyprzedzenia przez inne auto tak spędza sen z powiek, to powinien odłozyć prawko na półkę dopóki mu nie przejdzie, a w międzyczasie zastanowić się nad sobą. Z korzyścią dla niego samego i reszty mobilnych

a tym Seatem to bylem ja !!

taki maly niepozorny Seacik

to lepiej sie przyznaj jakie tam oponki masz

Cytat:
2008-11-23 22:40:47, Pabelo pisze:
a tym Seatem to bylem ja !! taki maly niepozorny Seacik

No jak to ty Pabelo to niemam więcej pytań
Ognisty seat

Cytat:
2008-11-23 22:40:47, Pabelo pisze:
a tym Seatem to bylem ja !!

i co się tak cieszysz, że objechałeś siakieś 2,0 w ciężkiej budzie

do autora wątku - załóż se zimówki, kolce, łańcuchy, potrenuj jazdę w warunkach zimowych na pustym placu a potem się ścigaj po lodzie na drodze publicznej, może dłużej pożyjesz.

Cytat:
2008-11-23 22:59:45, 7gsi pisze:
do autora wątku - załóż se zimówki, kolce, łańcuchy, potrenuj jazdę w warunkach zimowych na pustym placu a potem się ścigaj po lodzie na drodze publicznej, może dłużej pożyjesz.

Dobre
Popieram

Cytat:
... może dłużej pożyjesz ...

Tylko po co ?
Jak kolega traktuje każde światła jako sygnał do startu na 1/4 mili to niech faktycznie zrezygnuje z prawka, jak to Immo napisał, bo szkoda żeby komuś krzywdę na drodze zrobił.

PS. Ilku, nie wszyscy wiedzą co to krajzega , rzemieślników to już jak na lekarstwo a i slang wymiera.

hmm, może kolega jest drag queen ?