Co to za silnik fiatowski (zdjęcia)?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich po raz pierwszy,
chciałbym zadać Wam pytanie, które już zadałem na innym forum fiatowskim i częściowo uzyskałem odpowiedź. Ciekaw jestem jednak Waszego zdania.

Chciałbym się Was spytać, co to za silnik widać na poniższych zdjęciach.
Właściciel twierdzi (bez 100% pewności), że to silnik 2.0 16V do Tipo Abarth. Czy to zwykła wersja silnika 2.0 16V o mocy 146 KM? Dodatkowo są zamontowane gaźniki (chyba Webera). Jaki one mogą mieć wpływ na silnik? Większe spalanie i większy moment?
Silnik zamontowano w FSO Warszawie wzdłużnie i napędza on koła tylne.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Jeszcze dwa zdjęcia:

A to jest wogóle fiatowski dohc???

EDIT: Choć może jednak...

[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2008-11-26 13:58:24 ]

to jest fiatowski dohc, z jakiegos przednionapedowca nowszego...pytanie tylko czy bylo cos takiego jak tipo abarth i jakie mialo numery silnika

wiekszych fotek sie nei dało zapodac...prawie nic nie widac hee :p

może Fiat Tipo 2.0 16 v Sedicivalvole...

nie bylo czegos takiego jak tipo abarth, bylo "tipo sport" 1.8 16v 136 koni i "tipo sedecivalvole" czyli 2.0 16v 146 lub 142 konie zalezy od rocznika, jesli to jest 160a5 to jest to 1800 jesli 160a8 to mocniejsze 2000 jesli 836a to ciut slabsze {silnik fiat coupe }, byl "pakiet abarth" do tipo ale to byly czasy kiedy pakies skladal sie z nakladek na progi kerownicy i galki ze skorpionem wiec wiocha a nie abarth

na fotach moze byc 1.8 lub 2.0

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2008-11-26 14:49:53 ]

A co to w syrence siedzi ?

Lancia Thema turbo foto

Cytat:
2008-11-26 17:42:04, ZenekEmeryt pisze:
A co to w syrence siedzi ?

Przeciez napisal ze w Warszawie

Hej. Podobno to jest jednak silnik n/a 2.0 16v. Namotano tylko coś przy głowicy (inny kolektor, inne dekle).

Mam jeszcze inne pytania do Was:
1) co mogą dawać te dwa Webery w porównaniu do seryjnego wtrysku? (w kwestii mocy/momentu i spalania)

2) czy silnik 2.0 16v łatwo jest zmienić na 2.0 16v turbo (jak w fiatach Coupe lub niektórych Lanciach)? Dużo trzeba przerabiać? I czy można turbo łączyć z Weberami, czy tego się nie wystroi?

Pozdro

Cytat:
1) co mogą dawać te dwa Webery w porównaniu do seryjnego wtrysku? (w kwestii mocy/momentu i spalania)

Kopa.

Cytat:
2) czy silnik 2.0 16v łatwo jest zmienić na 2.0 16v turbo (jak w fiatach Coupe lub niektórych Lanciach)? Dużo trzeba przerabiać? I czy można turbo łączyć z Weberami, czy tego się nie wystroi?

bardzo latwo ,wyjmujesz ten , wsadzasz taki turbo z fiata coupe lub z lanci ...

abarth monotipo mial cos kolo 330km z silnika 2.0t (4.9s do 100 , vmax 290km/h wg katalogu)

trudno powiedziec co to bo są tam conajmniej 4 silniki 16V wiec niezla zezba

Pokrywa zaworów wygląda jak z 1.8 16v w 2.0 16v ma troszke inne przetłoczenia.

przetloczenia ma chyba takie same ale korek wlewu oleju jest w 1.8 wzdluz glowicy a w 2.0 w poprzek i ta pokrywa ze zdjec wyglada faktycznie jak 1.8, kolektor wydechowy od turbo, cytujac kanie niezla rzezba moze byc

cos moja teoria sie nie sprawdza bo sobie przypomnialem ze w themie 2.0 turbo 16v mam taka pokrywe jak w 1.8 tipo sport tylko lakierowana na czarno tak ze dekiel moze byc z 1.8 i 2.0

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2008-11-27 23:59:36 ]

Ktoś poszedł na łatwiznę zakładając kolektor z turbo - z tego co wiem to te silniki poza turbo nie występowały z żeliwnym kolektorem wydechowym , a przespawanie barana pewnie było pracochłonne więc najłatwiej - zapodali kolektor z turbo i wyszli z nigo jedną rurą do tyłu auta

Kolela jakiś czas temu robił taką Warszawę. Grafitowy, wpadający w fioletowy metalik. Silnik 2.0 16V z Fiata Tipo. Z tym, że to było kilka lat temu.

a nie bardziej kilkanascie?

z czestochowy? jak studiowalem na simrze to kiedy sie tam taka z jakiejs okazji pojawila