Jak montowaliście tylne głośniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja mam zamontowane na 2 wkręty (więcej się nie dało, bo otwory nie pasowały, a robiłem to na mrozie) dołączone w komplecie które przykręcone są z drugiej strony do sprężystej blaszki w kształcie litery V (wkręt w jeden bok wchodzi, a z drugiego wychodzi), dodatkowo pod głośnik podłożyłem gąbkę jaka jest pod panele podłogowe... i tak teraz myślę, czy nie zabrać się za zrobienie 4 otworów i porządne przymocowanie śrubami?

Ja zamontowałem z tyłu głośniki firmy VTRONIC
Jest to zestaw VTK 165 w którego skład wchodzi :
1. Głośnik basowy 165 cm

2. Głośnik wysokotonowy

3. Zwrotnica

Oczywiście w zestawie jest też okablowanie i śrubki mocujące.
Dokupiłem potrzebne konektory widełkowe do zwrotnicy i głośnikowe do głośnika basowego (do głośnika wysokotonowego są już zamocowane na okablowaniu) oraz rurkę termokurczliwą.
Jak wiadomo oryginalne głośniki z tyłu są 160 cm, dlatego też musiałem wiercić nowe otwory.
I tutaj pojawił się największy problem !
Podobnie jak Piotrek chciałem zamontować na 4 śrubki ale dojście z wiertarką jest bardzo trudne (przeszkadza sprężyna od klapy bagażnika).
Wywierciłem 2 otwory i zamiast wkrętów, znajdujących się w zestawie, włożyłem krótsze śrubki oraz nakrętki z poprzednich głośników.
Jak dotychczas głośniki trzymają się dobrze (oryginalne głośniki też są zamontowane na dwóch śrubkach).
Głośnik basowy montowałem od spodu a jak widać na zdjęciu ma już przyklejoną gąbkę więc nic już nie dodawałem.
Oczywiście przed zamontowaniem, włożyłem w pończochę.

dlaczego w pończochę i dlaczego oczywiście? poważnie pytam
pozdrawiam wicio

Ja mam z tułu Sony 165 mm ale niedlugo je zmieniam bo jakos tak nijak graja tez na 2 srubki w oryginalnych otworach.

Ps: ja tez jestem ciekawy po co te pończochy.Wiesz Witoldnowak moze ona daja wiekszy bassss ale tego nie wiem bo nie jestem az takim audiofilem

Wlasnie, mam ptanie, a moze ktos odstapilby mi strae glosniki z Espero. (Warszawa Okolice), oczywiscie najchetniej chcialbym za friko, ale pewnie za kaske tez wezme. Dajcie znac!

Cytat:
dlaczego w pończochę i dlaczego oczywiście

Owiniecie ponczocha powoduje wstepne podniecenie glosnika i gotowosc do gry ( oszywiscie wstepnej )...

Ja mam niskotonowe Tonsile 4 ohm na 2 wkretach calosc uszczelniona i usztywniona bezbarwnym silikonem . Robilem to 4 latka temu. Pozdr Z999

Jak wiadomo może już poco ta pończocha.

PZDR

ja mam tylne glosniki najchetniej bym je sprzedal za niewielkie pieniadze jak chcesz je jeszcze to napisz szybko na priva bo w poniedzialek bede z wawie i moge je wziac ze soba

Cytat:
2003-07-31 00:41:21, Dramar pisze:
Cytat:
dlaczego w pończochę i dlaczego oczywiście

Owiniecie ponczocha powoduje wstepne podniecenie glosnika i gotowosc do gry ( oszywiscie wstepnej )...

Świetna odpowiedź.
Ale na poważnie, u mnie po zdjęciu tylnej półki był kurz i muszki w starych głośnikach.
Czy ta odpowiedź wystarczy ?

no to thx za poważną odpo! muszki w głośnikach??? nieee na policzkach! osłona głośników to jest firmowa a jak ktoś chce se jaja robić z prostych pytań to ja gratuluję, i dzięki!!! norma na forum! zoltar to ma chociaż pomysła na żarty!
pozdro wicio

Wicio daj zyc innym... skoro dla kogos muszki w glosnikach to problem... hihihi rozbawilo mnie to setnie...

Cytat:
2003-08-03 01:26:14, witoldnowak pisze:
no to thx za poważną odpo! muszki w głośnikach??? nieee na policzkach! osłona głośników to jest firmowa a jak ktoś chce se jaja robić z prostych pytań to ja gratuluję, i dzięki!!! norma na forum! zoltar to ma chociaż pomysła na żarty!
pozdro wicio

Dzięki Wicio

HV 165 firmy HERTZ... 16,5cm

Zalozone w 2 oryginalne dziury... mocno przykrecone... kosz metalowy stozkowy wiec sie idealnie ulozyl w dziury 16cm...

Co do wiercenia dziur od spodu.. nie jest tak ciezko... da sie to zrobic zwykla wiertarka.. ale uwaga... radze uzyc jakis ostrych wiertel... ta blacha jest cholernie twarda

Cytat:
Co do wiercenia dziur od spodu.. nie jest tak ciezko... da sie to zrobic zwykla wiertarka.. ale uwaga... radze uzyc jakis ostrych wiertel... ta blacha jest cholernie twarda

KeyJey może miałeś lewe obroty w wiertarce

Oczywiście żartuję, nie podejżewam Cie o to, ale przypadek taki jest z życia wzięty:
kolega chciał założyc kłódkę na metalową szufladę - dobrał wiertło odpalił wiertarę na lewych obrotach i po kilku minutach borowania ( z wiertła dym, z szafki dym ) stwierdził z wyrzutem :
Cytat:
cholernie twardy materiał !!!!!!

GG

Wracając do głośników........Czy ktoś montował głośniki "jajka"(6x9 cali) na półce tylnej przed głośnikami oryginalnymi?Może jakieś opinie...............

Cytat:
2003-08-04 08:02:12, IrekPapaj pisze:
Wracając do głośników........Czy ktoś montował głośniki "jajka"(6x9 cali) na półce tylnej przed głośnikami oryginalnymi?Może jakieś opinie...............

Jeżeli zalezy Ci na jakości, to radzę zainwestować w przód. Tzn. głośniki 16 cm, tweetery. Dobre radio i wzmacniacz. W przypadku braku subwoofera, wzmacniacz będzie zasilać głośniki z przodu. A radio tylne. Głośniki z tyłu nie muszą być b. wysokiej jakości. Najważniejszy jest przód !!!
Nie zapomnij o wyciszeniu matami bitumicznymi

Pozdro.

Miałem propozycję przeróbki przodu pod 16 cm na MDF ie za ok 200-250 zł z głośnikami ( nawet do wyboru). Znajomy z firmy Skalik obejrzał to i stwierdził że zrobią jak fabryka: zamiast oryginalnej maskownicy , głośnik z własną. Właśnie się zastanawiałem : przód czy tył?

Cytat:
2003-08-04 14:08:01, IrekPapaj pisze:
Miałem propozycję przeróbki przodu pod 16 cm na MDF ie za ok 200-250 zł z głośnikami ( nawet do wyboru). Znajomy z firmy Skalik obejrzał to i stwierdził że zrobią jak fabryka: zamiast oryginalnej maskownicy , głośnik z własną. Właśnie się zastanawiałem : przód czy tył?

Coś tanie, jeżeli już chcesz bawić się w przeróbki (panele) to warto wstawić coś lepszego. Taka podstawa to Gms, lub Tonsil.

Irek ja montowałem z tyłu "jajka"jest troche roboty zeszlo mi chyba z pol dnia.Wymontowalem polke ,wykrecilem oryginalne glosniki i wtedy dopiero zaczela soie zabawa .Wiertarka,szlifierka katowa i naprzod.odrazu ci powiem ze te otwory trzymajace maskownice glosnikow zachaczylem i poprostu juz z nich jest otwor pod glosnik ale polka i tak sie trzyma choc minimalnie jest wyzej od tylu.Efekt basu ok bez zadnego subwofera.Spróbuj a nie bedziesz zalowal.