[126] Jak wyciszyc malca do 96dB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich proszę o pomoc, jak wyciszyć Fiata 126p do 96dB???

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2009-02-15 21:17:55 ]

nie trzeba go wyciszac, on ma 93 db...

ale napisz jaki masz wydech, jednak wnioskuje ze brede?
najlepiej jej nie wyciszaj na zawody bo to sie mija z celem, katujesz tym tylko silnik.
wystrugaj sobie wydech a-grupowy, na obrotach żedu 3k obr/min nie przekracza magicznych 96dB.
na stronie klubowej był opis i skany, poszukaj tez na forum

chętnie zobacze taki wydech, bo mów silnik lubi brede a w Poznaniu limit głośności wszędzie ;/ a na Torze Poznań to już w ogóle sie masakra zrobiła http://aw.poznan.pl/imprezy2009/20090221superoes/index.html

Tłumik to pustak, dwie rury poprowadzone do tyłu puszki rura 5!!!

prosze, znalazłem print skriny na kompie chyba z przed paru lat mam opis ze strony też ale podajcie majla kto chce to wyśle

[ wiadomość edytowana przez: qbara dnia 2009-02-06 20:42:37 ]

O ile mnie pamięć nie myli to te skany pochodzą ze "Zrób Sam" z lat 80-tych nie?

p.s. jakby co to mam ten egzemplarz gdzieś na strychu- także jakby był komuś potrzebny opis do rysunku to mogę zeskanować.

[ wiadomość edytowana przez: Tybek dnia 2009-02-06 21:41:12 ]

i chcecie mi powiedzieć ze taki tłumik przy porobionym motorze nie przekroczy 96db?? nie chce mi się wierzyc

Metalowy druciak do naczyń i sklepać końcówke

Qbara a ty jaki masz tłumik u was tez juz wprowadzili normy głośności i co robicie???

ja mam zrobiony taki tłumik wg tego schematu, co prawda bez tych rezonatorów i być może konstrkcja jest głosniejsza przez to..tak więc na wolnych to sobie jako tako pyrka ale wysokie obr dre morde
jak znajde jakiś filmik to zapodam

[ wiadomość edytowana przez: adj1985 dnia 2009-02-07 19:40:29 ]

ja mam brede, niewiem co u nas sie od nowego sezonu pozmieniało z tym i w końcu na czym staneło (130TC może coś napisz )
adj1985 jak juz napisał ma takowy, na wolnych wg mnie chodzi jak seria, na okolo 3k obr jest wmiare cichy, ale na wysokich napewno przekracza 100ke hehe

zrób skany , przydadzą sie bo na tym nie widac dobrze wymiarów

Na Śląsku:
Cytat:
7. Zaleca się dokonanie pomiaru poziomu hałasu. Limit poziomu hałasu układu wydechowego wynosi 98 dB (mierzone przy 3500 obr/min.) w każdym momencie trwania imprezy. W 2009 r. z tego wymogu zwolnione są samochody startujące w klasie 1 (PF 126p).

Ten tłumik na jednym z moich motorów, takim niezbyt hardkorowym przy 3000 obr daje 119dB
Byłem mierzyć to specjalnie na stacji diagnostycznej, pomiar był robiony kilkukrotnie i w odpowiednich warunkach.

Cytat:
2009-02-07 23:01:29, 130TC pisze:
Na Śląsku:

Macie fajnie

Cytat:
2009-02-08 00:16:02, jaqo pisze:
Macie fajnie

Mamy Andrzeja Szkute

chodzi o taki wydech jak TU??

dokładnie taki

ten tlumik drze sie straszniem moze nie jak breda ale niewiele jej ustepuje co prawda ten co zrobilem jest bez tych zwezek co sa w projekcie... z nimi niby jest "cywilny" chociaz nie wiem ile to by wyciszylo.

ja swojego nie mierzylem ale pewnie tez cos kolo 120dB tak jak u madd'a