| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2008-11-24 13:21:59 zapchany kat może też być przyczyną |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-11-24 16:35:37 Zrób aparat pomoże |
Michuleszno Leszno | 2008-11-24 21:22:36 ok, przełoże aparat i zobaczymy jak będzie. Dzięki ![]() |
Michuleszno Leszno | 2008-11-26 12:29:11 Wzrostu spalania nie zauwazyłem. Ale po awarii sondy raczej by nie gasł tylko na wolnych. Chyba. |
Michuleszno Leszno | 2008-11-30 22:41:38 Kontrolka sie nie świeci. Katalizator raczej ok, ponieważ nic w nim nie hałasuje i auto ciągnie normalnie. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-12-03 23:05:20
ale ta śrubka nie ma wpływu na obroty rozgrzanego silnika. czy po włączeniu klimy obroty spadają i pozostają na niższym poziomie? Czy też spadają a po chwili wracają do poprzedniego poziomu? Jeśli klima nie działa to podobny test można zrobić włączając jednocześnie światła, grzanie szyby, halogeny i co tam jeszcze - obroty powinny wyraźnie spaść by natychmiast powrócić do poziomu wyjściowego - na rozgrzanym silniku powinno być stabilne 850/min. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-12-04 11:33:40
Powiem więcej. Ta śruba nie powinna mieć wpływu na obroty. Od tego jest silniczek krokowy. Prawidłowo przepustnica powinna zamykać się całkowicie, a powietrze do komory spalania powinno być dostarczane poprzez boczny kanalik. Ilość tego powietrza jest dozowane właśnie poprzez iglicę silniczka krokowego. Obecnie robiąc szczelinę pomiędzy przepustnicą możesz mieć problemy z gaśnięciem silnika na dużych prędkościach przy wysprzęglaniu. |
Michuleszno Leszno | 2008-12-05 17:36:14 Ta śrubka to dobre rozwiązanie ale chwilowe i już przestaje działac, na zimnym znowu gasnie, ciepły trzyma obr., ale mam świadomośc, ze to tylko dzięki tej srubie podkręconej. pod tym linkiem jest filmik jak auto się zachowuje: http://pl.youtube.com/watch?v=_vwDmEkoEmw może wizualizacja coś pomoże Odpala bez najmniejszego problemu, ale pochodzi kilka sek i gaśnie i tak w kółko az temperatury nie zlapie... ale jak bym tą śrubkę cofna to na ciepło też nie trzyma... Co to może byc? Przypominam, sprawdzone: świece, ap. zapł., kable, cewka, moduł, silnik krokowy, czujniki temperatury. czy taki objaw dawałby stary filtr paliwa (czytaj brudny)? albo regulator cisnienia paliwa? sam już nie wiem ![]() |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-12-05 19:29:32 silniczek krokowy sprawdź raz jeszcze radzę Ci |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-12-05 23:29:19
więc wyjmij silniczek z gniazda, połóż w widocznym miejscu i włącz zapłon. Silniczek powinien zrobić ruch w te i wefte. Ponadto sprawdź, czy kanał bocznikowy którym przepływa powietrze regulowane krokowcem nie jest zapchane |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2008-12-10 14:46:43 U mnie objawy były podobne z tym, że ja mam LPG (gasł i na benzynie i na gazie). Przyczynę było lewe powietrze, a konkretnie pęknięta guma między filtrem powietrza a przepustnicą.
Sprawdziłbym również wszystkie rurki dochodzące do przepustnicy MAP, EGR). |