Poci się skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Po raz pierwszy od dłuższego czasu zajrzałem pod samochodzik i zmartwiałem.. Poci się skrzynia biegów Ściślej na obudowie jest olej To normalne zjawisko?? A jeśli nie to co to może być i ile kosztuje.. i dlaczego to mnie spotyka po przebiegu 87 tys. km??

Ehh, jak pocenie skrzyni moze byc normalnym zjawiskiem, obudz sie, przebieg 87 tys byl ale za twoich bardzo mlodych czasow.

W ktorym dokladnie miejscu jest mokro, bo po wypowiedzi mozna stwierdzic ze albo uszczelka miedzy kolnierzem a sama skrzynka, uszczelka pokrywy 5 biegu, uszczelniacze przegubów, czujnik wstecznego, symering walka glownego skrzyni(przy sprzegle), lub symering walu silnika rowniez przy sprzegle.

Wiec zobacz dokladnie skad mniej wiecej sie saczy czy w ktorym miejscu jest ten olej, lub umyj najpierw skrzynie benzyna lub srodkiem do mycia silnikow, pojezdzij troszke i obserwuj dokladnie.

Ma 87 tys. bo jest u mnie w rodzinie odkąd opuścił salon sprzedaży, no chyba że ojciec nabił jeszcze 100 tys. km jak nie patrzyłem.
Co do skrzyni to olej jest na obudowie skrzyni od strony silnika, tak jakby na łączeniu silnika ze skrzynią ciekł. No może ciekł to za duże słowo, kałuży nie zostawiam pod samochodem.

Ok, przebieg nie wazny.
Wyglada na ktorys uszczelniacz walka skrzyni lub walu.

Ale najpierw umyj to dokladnie i wtedy obserwoj, jesli zacznie sie pojawiac w okolicy laczenia skrzyni z silnikiem to musowo wyciagac skrzynie.
Ale jesli sie tylko poci, nie zostawia plam, to mozesz sobie to odlozyc np do wiosny czy jak Ci tam pasuje, jak umyjesz skrzynie, to sprewdz jeszcze poziom oleju w skrzyni i w silniku.