Kontrolka poduszki powietrznej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Heyah

Mały problem się mi dziś pojawił. Wymieniałem mechanizm regulacji kierownicy. Zdemontowałem wszystko, rozpiąłem poduszkę powietrzną i po zmontowaniiu wszystkieo świeci mi sie kontrolka od Air Bag :/ Sprawdzałem podłączenie poduszki do przewodów oraz ewentualne uszkodzenie przewodu do miejsca gdzie byłem w stanie.

Po przekręceniu zapłonu i odczekaniu ok 5s kontrolk na chwilę gasnie po czym po chwili sie zapala.

Znalałem na forum, że ktoś rozprogramował poduszkę. VCzy mogłem to zrobić też przez odpięcie poduchy ?

Rozpięcie robiłem rpzy podłączonym akumulatorze.

Z gory dzięki za pomoc.

Jeżeli robiłeś to przy podłączonym akumulatorze, to komputer zapamiętał błąd,czyli przerwanie obwodu elektrycznego ( i to niezależnie od tego czy stacyjka była przekręcona,czy nie).
Bez scannera nie da się wykasować tego błędu.Zostaje ci tylko ASO

BTW-odważny jesteś

hahaha przy podłączonym aku A tak poważnie to JaRabbit ma rację tylko kasowanie błędu

Dzięki za info. Chyba się przejadę jak będę gdzies w pobliżu.

A ile taki zabieg może mnie kosztowac?

ja jak kupiłem swoje espero to też się świeciła kontrolka poduszki i za kasowanie błędu zapłaciłem 50zł a operacja trwała 1 minutę gdzie koleś zrobił mi to przed bramą serwisu bo to nic skomplikowanego. Dodam, że było to w Piekarach Śląskich.

Dzwoniłem do serwisu Chevrolet Powiedzieli że skasowanie błębu 70-80 zł o ile ten zabieg pomoże, a jeśli nie to pewnie więcej, ale jeśli więcej to ciekaw jestem ile :/

Jutro tam pojade i zobaczymy coz tego będzie

[ wiadomość edytowana przez: taboon dnia 2009-05-05 17:14:20 ]

to na pewno jest błąd który wystarczy skasowanie ale do tego potrzebny jest skaner. przerabiałem to już. 4 lata temu - 64zł w ASO i tak jak kolega pisał trwało nie dłużej niż minutę. na przyszłość odpinać akumulator należy bezwzględnie.. Jeżeli nie przerabiałeś jescze kabli od ABS-u to chętnie opiszę jak naprawiać zreszta na forum wszystko jest.. ja już wszystko przerobiłenm. poduszkę klime ABS, sprężyny, termostat, centralny zamek itp itd ale z wiekiem człowiek coraz mądrzejszy...

Chętnie się zgłoszę po poradę w razie potrzeby

Z ABS muszę powalczyc, tylko nie mam za bardzo kiedy.

Co do termostatu też będę miał pytanko, ale to już inny temat.