| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2008-12-02 12:31:13 to że słychać to nie znaczy ze działa stawiam na to że jest do wymiany na 100% bo gdyby to nie była pompa to znaczyłoby ze masz problem z wtryskiem paliwa albo zapłonem ale ponieważ działa na gazie to stawiam na pompę
z wkładami nigdy nie miałem do czynienia... ale chyba lepiej kupic nową pompę niż cierpieć później bo sie coś spieprzy |
nnorbi ESPERO 1.5 GLX Lubin | 2008-12-02 12:37:32 ok, dzięki. w takim razie czas otworzyć portfel. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-12-02 12:42:37 Wymiana jest banalna i zajmuje 15 minut.
Śmiało kup wkład |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2008-12-02 14:10:22 Ja miałem podobnie (2 razy). Pompa chodziła, a nie pompowała paliwa, stało się tak gdy było mało paliwa. Po dotankowaniu to samo.
Jak brakło paliwa to chyba się zapowietrzała czy coś i nie miała siły zassać paliwa. Założyłem kawałek wężyka na wyjście pompy i zassałem paliwo robiąc podciśnienie w wężyku. Po tym zabiegu pompa podaje paliwo i wszystko gra. Jeżdżę tak już ze dwa lata. Wymiana wkładu prosta |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2008-12-03 14:12:47 Ja sie podlacze ze swoim kolejnym problemem.
Otóz moj esperak ma taki motyw, iż kiedy postoi wiecej jak dobe, to nie odpala na benie. Wczoraj jezdzilem caly dzien na PB, zaparkowałem wieczorem, a rano lipa. Rozrosznik kreci, aku jest ok. Jak probuje krecic, to wskazowka obrotomierza nawet nie drgnie i w tym momencie juz wiem, ze mi nie odpali. Biore go na linkę i po kilku dosłownie metrach pali... Tydzien temu wymieniłem pompe paliwa, myslac, ze to jej sprawka, ale nie. Dalej to samo, jak się dzisiaj przekonałem. Instalka LPG nie ma mozliwosci awaryjnego odpalania na gazie. Panowie, poratujcie dobra radą, co to może być |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2008-12-03 15:07:18 jaka masz instalacje gazowa?
kiedy wymieniany filtr paliwa? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-12-03 16:00:12
zawsze jak sie kręci rozrusznikiem wskazówka MUSI drgać. wyjątkiem jest odcięcie zapłonu przez elektryke, np. immobilizer, przepalony bezpiecznik pompy paliwa itp., wiec moze tutaj tkwi problem Pozdr |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2008-12-03 16:09:45
instalacja lovato, a filtr nowy razem z pompą wymieniałem. watpie, zeby to byla sprawa gaziwa.
juz nie raz mi taka niespodzianke zrobil, ale za kazdym razem na na linie odpalał po dosłownie przejechaniu kilku metrów, wiec to raczej nie immobilizer. Bzespiecznik? Tez raczej nie, po przekreceniu kluczyka, słychać jak uruchamia sie pompa (stara pompa równiez chodzila, i chyba niepotrzebnie wymienialem )
|
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-12-03 22:07:07
Trochę niejasno to opisałeś. A czy odpala normalnie po krótszym postoju - powiedzmy ok. godzinnym ? ...albo po chwili postoju kiedy wracasz "ze sklepu z browarami"
Dała mi do myślenia ta wskazówka obrotomierza... Piszesz, że jak kręcisz to wskazówka obrotomierza "nawet nie drgnie" - ale czy są sytuacje , że czasami drga a silnik i tak nie odpala? Podejrzewam tutaj kostkę stacyjki - może to jest klucz do problemu... Ps Miałem kiedyś syrenę. Czasami miała ona "lepsze i gorsze dni". Bywały sytuacje związane z odpalaniem, że można było kręcić rozrusznikiem non stop przez minutę albo dwie ...aż do wyładowania akumulatora i nie chciała zapalić. Później wykapowałem, że odpala w momencie puszczenia kluczyka, bez względu na czas kręcenia rozrusznikiem. Wystarczyło zatem pokręcić rozrusznikiem przez ...1-2 sek i puścić kluczyk - i też odpalała od razu
Do dzisiaj nie wiem co z nią było W każdym razie "było-minęło"
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-12-03 23:08:44 jeśli obrotomierz nie reaguje - coś nie tak z zapłonem, bo z niego idą sygnały do obrotomierza. na początek wymień cewkę w aparacie. |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2008-12-04 00:05:33 Problem z odpaleniem pojawiał się, kiedy auto stało nieodpalane np. 2 dni. Kiedy jeździłem codziennie - było ok. Dziś rano byłem niezmiernie zdziwiony fochem esperaka, bo ostatnia przejażdżka była zaledwie wczoraj wieczorem. Teraz skojarzyłem, że wczoraj, jak nigdy, cały dzień jeździłem na benzynie...
Obrotomierz: normalnie podczas kręcenia raźnie sobie skacze i w tym wypadku zawsze pali. Ale kiedy widzę, że stoi w miejscu, to już wiem, ze go nie odpale inaczej, jak na na holu. Byłem swięcie przekonany, ze to pompa paliwa, ale jednak nie... [ wiadomość edytowana przez: pochlast dnia 2008-12-04 00:08:02 ] |
Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2008-12-05 08:13:32 Odp. do Pochlasta (ło matko)
Widzę, że co jakiś czas odpowiadam na to samo
U mnie było identycznie. Też nawet wkładałem nową pompkę bo mechaniory jak zwykle nie wiedzieli co jest. W sumie sam nie wiem co było ale po wyśmiganiu całej beznyzy i nalaniu nowej zaczął odpalać normalnie. Z tym, że mi zawsze odpalał. Może po 3 próbie ale odpalił. Nie wiem jak starą masz benę ale i tak dobrze byś zrobił nalewając trochę denaturatu w celu związania wody i wyjeździł wszystko co masz a potem dolanie nowej benzynki. Ja tak robię profilaktycznie zawsze przez sezonem zimowym i nie ma już tych problemów. Raz nawet dolałem jakiegoś STP do czyszczenia wtrysków Tak, wiem ale zadziałało na podświadomość jak trzeba.[ wiadomość edytowana przez: Marcin_J dnia 2008-12-05 08:15:21 ] |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2008-12-05 09:33:41
A co z obrotomierzem? Wydaje mi sie przy odpalaniu obrotomierz skacze zawsze, czy jest paliwo, czy nie ma go wcale... Na pewno sprobuje z cewką aparatu, czekam teraz na przesyłkę. [ wiadomość edytowana przez: pochlast dnia 2008-12-05 09:35:49 ] |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-12-05 09:39:18
Bardzo źle by zrobił!
Sprawdziłem kiedyś ten patent - nic nie pomogło ,a jeszcze zaszkodziło. Po dolaniu denaturatu (0.5l denaturatu do pół baku benzyny) ,jak już prawie nie dało się jeździć pojechałem na czyszczenie gaźnika. Po rozkręceniu gaźnika mechanik mnie zawołał i pokazał mi jak wygląda woda z denaturatem - pływała sobie woda ,a w niej krople denaturatu (albo odwrotnie - nie pamiętam już , dawno to było). Żadnego wiązania nie było ,a ja dolałem sobie do baku kolejnej porcji śmieci. |
Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2008-12-05 11:11:16
Hmm. No u mnie nic się złego nigdy nie działo. W malcu czasem dolewałem i w złomiaku też. Nie wiem jak denaturat może pływać nierozpuszczony w wodzie. Przecież on jest doskonale rozpuszczalny podobnie jak spiryt. Może na jakiś trefny trafiłeś albo jakiś olej miałeś? Oczywiście nie namawiam tylko swój patent zapodaję, który u mnie zawsze działał. |
nnorbi ESPERO 1.5 GLX Lubin | 2008-12-06 13:55:40 No i przyszła sobota czas wymiany pompy. I co ku.... nie pomogło pojechałem kupiłem nowe świece, chyba żeby sobie dodać otuchy i co DALEJ to samo. Rozrusznik kreci, pompa paliwo pompuje a samochód ani delikatnie nie zaskoczył. Czy winą może jeszcze być filtr paliwa ? czy może on w takim stopniu tak gwałtownie spowodować problem z odpaleniem ? Co radzicie? Na gazie awaryjnie auto jeździ. HELP ME |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-12-06 14:05:16 Sprawdź kabel kopułka - główna cewka |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2008-12-06 14:10:03 Po co skoro auto na gazie jeździ? |