MotoNews.pl

Oleje czyszczące

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. mam pytanko. Czy są jakieś oleje silnikowe które wlewa się do silnika tylko w celu przeczy%20x()szczenia silnika od środka?? Dziex

Ta sa jeszcze oleje nablyszczajace,oleje zapachowe

Tak na serio to nie wiem,ale ja pierwsze slysze,ale niech sie lepiej wypowiedza uczeni w pismie

Kup najtanszy olej jaki kolwiek i zalej na 100km - najtanszy i najbezpieczniejszy zabieg i najlepiej powtorzyc z 2 razy

Poczytaj sobie książki o obsłudze samochodów i motocykli z lat 50 i "okolic". Tam są podane czynności obsługowe typu: zlać olej, napełnić silnik olejem maszynowym, uruchomić silnik na 3 minuty, po czym olej spuścić...
Możesz to robić na własne ryzyko.
A jeśli chcesz czyścić silnik, to możesz podać olej pod ciśnieniem w kierunku przeciwnym do jego normalnego obiegu (pozostaje kwestia ominięcia filtra oleju), a potem tak, jak inni radzili, zalać silnik jakimś niedrogim olejem i spuścić go po kilku kilometrach.
A tak swoją drogą, to nie można było tego zmieścić w jednym wątku?

Cytat:
2009-01-05 21:44:04, Blazey pisze:
Poczytaj sobie książki o obsłudze samochodów i motocykli z lat 50 i "okolic". Tam są podane czynności obsługowe typu: zlać olej, napełnić silnik olejem maszynowym, uruchomić silnik na 3 minuty, po czym olej spuścić... Możesz to robić na własne ryzyko. A jeśli chcesz czyścić silnik, to możesz podać olej pod ciśnieniem w kierunku przeciwnym do jego normalnego obiegu (pozostaje kwestia ominięcia filtra oleju), a potem tak, jak inni radzili, zalać silnik jakimś niedrogim olejem i spuścić go po kilku kilometrach. A tak swoją drogą, to nie można było tego zmieścić w jednym wątku?

Ta tylko w motorowerach itp, olej smarował wał i skrzynie, wiec mozna se bylo zlewac i wlewac 10 razy hipol czy co tam.

Tutaj skoro silnik jest w srodku zasyfiony, to dwie opcje albo kiepski olej mineralny, albo juz przedmuchy silnika sa, nie ma ani mozliwosci go wyczyscic ani sensu, bo zaraz to samo bedzie, jedynie jeszcze jak to z winy oleju to jedyna szansa to polsyntetyk lub syntetyk, o mineralu zapomnij.
Dodatkowo, twoje czyszczenie moze nie wyjsc mu na dobre, moze zaczac sie lac gdzie popadnie lub wcinac olej, wiec kup sobie lepszy olej i zapomnij o czyszczeniu.

[ wiadomość edytowana przez: Magik123 dnia 2009-01-05 22:51:55 ]

Nie zgodze sie z paroma wypowiedzi .
Silnik mozna czyscic bo to ze jest zasyfiony nie koniecznie moze wynikac z jego stanu czy oleju mineralnego ale poprostu za dlugiego okresu bez wymiany ! Moge śmiało poleciec srodek cleenflo albo jakos tak ( dokladnie nie pamietam nazwy ) . Ja jak kupilem rs2000 byl on z wloch i mial olej z 5 lat i wygladal na 40tyś zalalem tego specyfiku przed wymianą starego oleju , auto musi pochodzic 5 min i zlewasz wszytko . Efekt byl naprawde zadawalający i auto jezdzilo na mineralnym a teraz mam zalane poł syntetykiem i nie bierze mi praktycznie nic oleju ! Te mity o rozszczelnienu silnika są troche na wyrost poniewarz w moim rst jak go kupilem byl zalany selectol 20w40 po regeneracji turba zalałem 10w40 i jakos nic sie nie rozszczelniło
p.s wazna uwaga osobiscie nie polecam castrola !!!

To czy w silniku jest syf wynika także z tego czy ktoś spuszcza olej, czy odsysa.
Nawet nie wiecie jakie dziadostwo zostaje w silniku jak zamiast spuścić, odessiecie olej.

Cytat:
2009-01-06 01:01:46, Intel pisze:
Nie zgodze sie z paroma wypowiedzi . Silnik mozna czyscic bo to ze jest zasyfiony nie koniecznie moze wynikac z jego stanu czy oleju mineralnego ale poprostu za dlugiego okresu bez wymiany ! Moge śmiało poleciec srodek cleenflo albo jakos tak ( dokladnie nie pamietam nazwy ) . Ja jak kupilem rs2000 byl on z wloch i mial olej z 5 lat i wygladal na 40tyś zalalem tego specyfiku przed wymianą starego oleju , auto musi pochodzic 5 min i zlewasz wszytko . Efekt byl naprawde zadawalający i auto jezdzilo na mineralnym a teraz mam zalane poł syntetykiem i nie bierze mi praktycznie nic oleju ! Te mity o rozszczelnienu silnika są troche na wyrost poniewarz w moim rst jak go kupilem byl zalany selectol 20w40 po regeneracji turba zalałem 10w40 i jakos nic sie nie rozszczelniło p.s wazna uwaga osobiscie nie polecam castrola !!!

Intel ,znasz cos dobrego na przeczyszczenie popychaczy?? Musze w jednym silniczku to zrobic

liqi molly (pisownia inna) produkuje specjalne srodki które wlewa się przed wymiana oleju, w celu przeczyszczenia oleju.
Firma znana ,mająca swoją renomę , środki wypróbowane fakt ni ete ale były ok. co do oleju to jja swojego przepłukałem (koniecznośc) i po ok 3 tys km mam olej jak swiezo wlany

Cytat:
2009-01-06 01:01:46, Intel pisze:
p.s wazna uwaga osobiscie nie polecam castrola !!!

No i to potwierdzam, ostatnio jak zmienilem z Castrola 10W40 na Mobil 1 10w40, silnik mi przestal sie rano tak tłuc jak jest mróz.

Cytat:
2009-01-06 18:13:09, Magik123 pisze:
No i to potwierdzam, ostatnio jak zmienilem z Castrola 10W40 na Mobil 1 10w40, silnik mi przestal sie rano tak tłuc jak jest mróz.

Mi na Lotosie 10w40 silnik rano ciszej chodził, niż na Castrolu 10w40.
Ale np. Castrol 15W40 mineralny jak dla mnie jest naprawdę niezłym olejem .

panowie ja mam mobil 15W40 ... co o tym sadzicie ??

wiec jak ? czyscic ten silnik czy nie ?