Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-01-12 07:52:30 Silnik gaśnie, bo masz zbyt ubogą mieszankę.
Tez całkiem niedawno przerabiałem ten problem po wymianie parownika. Gasł przy nagłym hamowaniu, dodatkowo często podczas dłuższej jazdy ze stałymi obrotami zapalała się lampka silnika. Niestety regulacja domowymi sposobami na nic się zdała, bez podłączenia sterownika do kompa nic nie poradzisz. Po regulacji u gazowników teraz jest idealnie. |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2009-01-12 09:37:54
Jak masz kabel RS do podlaczania sie pod PC to poszukaj programu. Ja mam tylko software pod Justa i Sequenta to ci niestety nie pomoge. Schemat kabla mam - jest bardzo prosty - jeden scalak, 2 rezystory i 4 kondensatorki. Można polutowac na uniwersalnej plytce. Kable wyjsciowe są 4: +5V, masa, transmisja i odbiór - nie sposób pomylić mając multimetr - ja podpinam sie zawsze na pojąka i chodzi ![]() |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-01-12 17:08:07 z ciekawosci skad masz +5V ? z auta gdzies podszedles czy zewnetrzne zrodlo zasilania ? Co do gasniecia ja przerabialem to samo niedawno. Zapinki od obudowy filtra powietrza sie odpinaja a jednej nie ma. Jest poskrecana na druty i wszystko wrocilo do normy |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2009-01-12 19:09:14
Ano kolego komputer BRC w jednej z 4 nóżek wystawia +5V ![]() To akurat tyle zeby zasilić scalaka MAX 232. Generalnie układ interfejsu jest taki sam jak do podlaczenia sie pod kompa Pb tyle ze tam trzeba dołożyc stabilizator LM 7512 jak dobrze pamietam, który wlasnie obniza napiecie z 12V na 5V. |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2009-01-13 00:49:57 TAK MOŻE ale nie musi !!!!
Jeśli masz oleju wokół świec jak w kieliszku wódke to na bank będziesz mial przebicie na świecy, przez co energia iskry pójdzie w głowice a nie na elektrody. Najprawdopodobniej masz własnie taki efekt bo przy wolnych obrotach iskra jest generalnie dużo słabsza niż na wyższych i masz niewystarczającą iskrę do inicjacji wybuchu mieszanki w cylindrach ![]() |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-01-13 16:36:20
Jak wykreciles swiece to olej nie zlecial do silniika tylko do komory spalania (do cylindra ) dlatego tez zakopcil gdyz spalal sie olej. Wiec to normalne ze musialo zakopcic) U mnie moj mechanik ktoremu powiedzialem o tym bo tak jak i ty pod ta cudowna plastikowa zaslepka swiec jest olej + w "gardzielach" od swiec wszystko plywa w oleju. Auto bez problemu jezdzi nie gasnie itp wiec sadze ze jesli wymienisz to nic sie nie stanie zlego bo ja tak mam jak ty od dluzszego czasu i nic sie nie dzieje. Swiece i kable sa takie jak kupilem auto, ja ich nie zmienialem, przejechalem na nich osobiscie 18 tys km z czego 15 tys na gazie i wszystko OK. Mechanik moj stwierdzil ze nie ma co kombinowac narazie z wymiana uszczelki. Cieknie mia spod korka wlewu oleju, cieknie w gardziele swiec, cieknie z boku od strony cewki. Dolewam okolo szklanke na miesiac, moze troche wiecej. jedynie zalecenia do zalac mineralny olej. Mam przejechane 161 tys i mam polsyntetyk. Wiec szykuje sie pomalu do wymiany oleju. Za 2 tys km bedzie wlewany mineralny. Auto ma 12 lat, 161 tys km wiec juz pora na niego. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2009-01-14 10:31:56 A nie lepiej wymienić uszczelkę pokrywy zaworów i oring aparatu za 2-3 zł ?
![]() ![]() |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-01-14 10:54:18
Miałem tak samo z małym ale: po regulacji pali prawie o litr gazu więcej ![]() Co do świec w oleju – u mnie w niczym to nie przeszkadzało ale uszczelkę i tak wymieniłem |