Cytat:
|
2009-01-08 17:24:05, fafik78jk pisze:
Znaczy mam odłączyć akumulator na 30 min żeby się komp zresetował czy mam odłączyć jakoś kompa od zasilania bo nie wiem? I w jaki sposób gazownik w czasie jazdy na podstawie wskazan sondy lambda ma ustawić instalacje?
|
|
Ponieważ zapala się check engine to znaczy że ecu jest w stanie awaryjnym , należy zdjąć klemę z akumulatora . Jeśli gazownik nie wie jak się ustawia sterownik w czasie jazdy to mój post nic mu nie pomoże

. Sonda lambda powinna pracowac identycznie na benzynie i na gazie. Należy jechać z mozliwie stałym czasem wtrysku i tak ustawiać parametry pracy tego punktu aby sonda pracoiwała prawidłowo. Czynności te powtórzyć dla 3-4 innych czasów wtrysku otrzymując w tem sposób prawidłowy model pracy na gazie. Konfiguracja na biegu jałowym rzadko prowadzi do zadowowalających efektów a zawsze jest dośc dalego od możłiwego do uzyskania optimum.
Zaplenie check może też byc spowodowane uszkodzeniem lub wadą reduktora - nic nie można powiedziec bez przyłączenia komputera ( interfejs) o obserwacji ciśnienia gazu, czasów wtrysku i oczywiście zachowania sondy lambda.